جزئیات اشتغالزایی برای مهارتآموزان در 9 ماهه سالجاری بررسی شد
اشتغال 639 هزار فارغ التحصیل مهارتآموز
46.9 درصد سهم اشتغال فارغالتحصیلان مهارتدیده از کل شاغلان آموزش دیده
در 9 ماهه امسال، سهم اشتغال فارغالتحصیلان مهارتدیده از کل شاغلان آموزش دیده، 46.9 درصد بوده است. در 9 ماهه سالجاری، سهم فارغ التحصیلان دانشگاهی از شاغلان مهارتآموز، 639 هزار نفر بوده است. این تعداد در 9 ماهه سالجاری پس از پایان دورههای مهارتآموزی، شاغل شده یا در شغل خود ماندگار شدهاند. به عبارتی سهم اشتغال فارغالتحصیلان مهارتدیده از کل شاغلان آموزشدیده، 46.9 درصد بوده است.
بنابر دادههای سازمان آموزش فنی و حرفهای، در 9 ماهه سالجاری، یک میلیون و 943 هزار مهارتآموز توانستهاند در مراکز دولتی و غیردولتی وابسته به سازمان آموزش فنی و حرفهای، مهارتهای لازم را در رشتههای مختلف شامل اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی آموزش ببینند.
از آنجا که برآوردها نشان میدهد، حدود 70 درصد از مهارتآموزان در راهیابی به بازار کار موفق بوده یا شغل خود را تثبیت کردهاند، از این تعداد مهارتآموز در 9 ماهه سالجاری، یکمیلیون و 360 هزار مهارتآموز موفق به یافتن شغل شده یا شغل خود را پایدار کردهاند.
تعداد شاغلان مهارت آموز فارغالتحصیل دانشگاهی
سهم فارغالتحصیلان دانشگاهی در این مدت 47 درصد بوده است. به عبارتی در این بازه زمانی بالغ بر 913 هزار نفر فارغ التحصیل دانشگاهی مهارتهای لازم را فراگرفتهاند که از این میان 639 هزار نفر توانستهاند شاغل شده یا در شغل خود ماندگار بشوند.
در 9 ماهه سالجاری، سهم شاغلان مهارتآموز فارغ التحصیل 46.9 درصد از کل شاغلان مهارتآموز بوده است.
سهم اشتغالزایی صنعت
از مهارتآموزی
در این بازه زمانی گفته شده، از مجموع یک میلیون و 943 هزار نفر مهارتآموز، حدود 753 هزار نفر از آنها در مراکز دولتی وابسته به سازمان آموزش فنی و حرفهای آموزش دیدهاند و یکمیلیون و 190 هزار نفر نیز در مراکز غیر دولتی، آموزشهای مهارتی را در رشتههای مختلف فرا گرفتهاند.
در مراکز آموزش فنی و حرفهای دولتی، بخش صنعت پذیرای 331 هزار و 827 نفر مهارتآموز بوده و در مراکز آموزش فنی و حرفهای بخش خصوصی، 466 هزار و 231 نفر در این بخش مهارتهای لازم را در رشتههای محتلف آن آموزش دیدهاند. بنابر دادهها، برآورد میشود که 558 هزار نفر از مهارتآموزان این بخش در 9 ماهه سالجاری مشغول بهکار شده یا در شغل خود ماندگار شده باشند. سهم مهارتآموزان رشتههای مختلف بخش صنعت در مراکز آموزشی فنی و حرفهای دولتی از میان رشتههای مختلف بخشهای گوناگون اقتصادی- اجتماعی، 44.06 درصد بوده و سهم مهارتآموزان رشتههای مختلف بخش صنعت در مراکز آموزشی فنی و حرفهای غیردولتی از میان رشتههای مختلف بخشهای گوناگون اقتصادی- اجتماعی، 39.1 درصد بوده است.
بخش صنعت در مراکز آموزشی دولتی بیشترین میزان مهارتآموزی را به خود اختصاص داده و بخش خدمات نیز در مراکز آموزشی خصوصی بالاترین میزان مهارتآموزی را از آن خود کرده است.
سهم اشتغالزایی بخش خدمات
از مهارتآموزی
این درحالی است که همچنان بخش خدمات، بیشترین میزان اشتغالزایی در حوزه مهارتآموزی را به خود اختصاص داده است.
برپایه دادههای ارائه شده از سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، از مجموع یک میلیون و 943 هزار مهارتآموز، حدود 939 هزار نفر از آنها در رشتههای مختلف بخش خدمات آموزش مهارتی را یاد گرفتهاند که از این میان حدود 266 هزار نفر از آنها در مراکز دولتی و 673 هزار نفر دیگر در مراکز غیردولتی مهارت لازم را در رشتههای مختلف این حوزه فراگرفتهاند.
برآوردها نشان میدهد که بالغ بر 657 هزار مهارتآموز در حوزه خدمات شاغل یا شغل خود را تثبیت کردهاند.
اما در سایر بخشها نیز در 9 ماهه سالجاری، در مراکز دولتی، 93 هزار و 289 نفر و در بخش فرهنگوهنر 62 هزار و 116 نفر مهارتهای لازم را آموزش دیدهاند.
تعداد مهارتآموزان این دو بخش در مراکز آموزشی غیردولتی، به ترتیب، بالغ بر 41 هزار و 10 هزار نفر آموزش مهارتی فرا گرفتهاند.
برش
دلایل رشد اشتغالزایی مهارتآموزان
گزارشهای سازمان آموزش فنی و حرفهای نشان میدهد که رشتههای مهارتی ارائه شده در حوزه خدمات، به نوعی پشتوانه تولید هستند و به کسب وکارها کمک میکنند. بهطوریکه اثرگذاری بالایی بر ارزش افزوده در رشد اقتصادی کشور دارند. بنابراین اشتغالزایی خدمات در بستر مهارتآموزی، پایداری بیشتری دارند. از طرفی، روند اشتغالپذیری در بنگاههای خرد، کوچک و متوسط با مهارتآموزی یا ارتقای آن افزایش یافته است. گزارهای که یادآور میشود که مهارتآموزی اثرگذاری مثبتی بر روند اشتغالزایی بر جای گذاشته است.به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، ظرفیتهای خالی مانده بنگاههای صنعتی خرد، کوچک و متوسط ناشی از عدم وجود نیروی انسانی ماهر و همچنین نیاز به ارتقای مهارتی شاغلان این بخش باعث شده تا رشتههای مختلف صنعتی در مراکز آموزش فنی و حرفهای با استقبال زیادی از سوی مهارتآموزان مواجه شوند. کسب وکارهای کوچک و متوسط در برابر کسب و کارهای بزرگ قرار میگیرند و نسبت به آنها مزایای بسیاری دارند؛ ازجمله ارزش افزوده، نوآوری، کارآفرینی و انعطافپذیری بیشتر. بنگاههای کوچک و متوسط همچنین باعث ایجاد رقابت در بسیاری از بخشهای اقتصادی هستند. بنگاههای خرد یک تا 9 نفر، بنگاههای کوچک 10 تا 49 نفر و بنگاههای متوسط 50 تا 249 نفر نیروی کار دارند.