معادلات امریکا در خاورمیانه با حملات مقاومت عراق به نظامیان این کشور پیچیدهتر شده است
سرگیجه امریکایی
همزمان با کارزار جنگ در سرزمینهای اشغالی، حملات گروههای مقاومت نیز وارد سطح جدیدی از رویارویی شده و عرصه تصمیمگیری را برای امریکا، به عنوان صحنه گردان اصلی جنگ تنگتر کرده است.
فائزه سادات یوسفی
خبرنگار
همزمان با کارزار جنگ در سرزمینهای اشغالی، حملات گروههای مقاومت نیز وارد سطح جدیدی از رویارویی شده و عرصه تصمیمگیری را برای امریکا، صحنه گردان اصلی جنگ تنگتر کرده است.
شدت غافلگیری حمله روز یکشنبه مقاومت عراق به پایگاه امریکا در مرز اردن و سوریه و کشته شدن سه نظامی امریکایی و زخمی شدن بیش از 30 نفر بر اثر آنچه که آسیب ترومای مغزی مینامند، خشم مقامات امریکایی را برانگیخت و بایدن رئیسجمهور این کشور را وادار به اتخاذ تصمیم برای اقدامات تلافیجویانه کرد. اذعان به این آمار درحالی صورت گرفته که ایالات متحده همپا با رژیم صهیونیستی تاکنون از ارائه آمار دقیق تلفات خود در منطقه خودداری و تلاش کرده با دستکاری آن تصویری شکستناپذیر و غیرمخدوش از خود ارائه دهد.
فقدان مدیریت ریسک در کاخ سفید
این اظهارات بایدن البته تکراری نیست و پیشتر نیز امریکا با تحمل تلفات از سوی گروههای مقاومت عراق به اهدافی متعلق به آنها حمله کرده بود. لذا استمرار حملات گروههای مقاومت نشان میدهد، این دست حملات از سوی امریکا نمیتواند مانع حرکت به سمت اهداف مقاومت عراق شود و در نهایت سبب بازدارندگی ایالات متحده میشود. بر همین اساس جنبش مقاومت اسلامی نجبا در بیانیهای به تهدیدهای دشمن امریکایی پاسخ داد و اعلام کرد، تعیین معادله بازدارندگی بهدست همان مقاومتی است که هشدارهایش را به سخره میگیرند.
به همین جهت، تشدید تنش از سوی امریکا، تنها منجر به تشدید حملات از سوی مقاومت شده و میدان عمل را برای امریکا که در پوسته محتاطانهای قرار گرفته، دشوارتر میکند. بدیهی است که ایالات متحده برای گریز از جنگی اجتنابناپذیر هیچ استراتژی مؤثری در دسترس ندارد و به لحاظ قرار گرفتن در فشارهای متعدد، تنها به گزینه حمله میاندیشد.
در وهله اول برای امریکا که نام ژاندارم جهانی را یدک میکشد بسیار گران است که مواضع آن توسط بازیگران غیردولتی بهطور ممتد مورد هدف قرار گرفته و تلفات انسانی برجای گذارد. در واقع گروههای مقاومت، امریکا را با شکست هیمنه منطقهای، در موضع «عدم توانایی دفاع از خود» قرار دادهاند و گواه آن نیز حملات جمهوریخواهان و از جمله دونالد ترامپ به بایدن پس از انتشار خبر کشته شدن 3 نظامی این کشور است.
از طرفی نیز پاسخی که امریکاییها منتظر آن هستند، باید در عین آنکه انتظار را برآورده میکند، سبب بازدارندگی نیز شود که این رویارویی با هدفگذاری گروههای مقاومت امری نشدنی است. فارغ از عملیاتهای موفقیتآمیز گروههای مقاومت عراق، حملات منحصر بفرد ارتش یمن به کشتیها و ناوهای امریکا نیز بر دشواریهای این کشور افزوده است. برهمین اساس حتی با وجود پاسخگویی، بازدارندگی برای امریکا در دایره محال قرار گرفته و این کشور را ملزم به اتخاذ رویکرد تهاجمی و هزینه بر خواهد کرد.
از سوی دیگر نوع پاسخ امریکا، متغیر جدی در فضای انتخاباتی ریاست جمهوری برای دموکراتها خواهد بود. چرا که تعدادی از نمایندگان جمهوریخواه کنگره ایالات متحده در پی حمله پهپادی به پایگاه نظامیان امریکا در مرز اردن و سوریه از جو بایدن رئیسجمهور این کشور بشدت انتقاد کردند.
جنگ سرزمینهای اشغالی دامن گیر صحنهگردان اصلی
آنچه مشهود است، سرریز شدن تنش از سرزمینهای اشغالی به منطقه به دلیل عدم وقوع آتشبسی که امریکا هربار مانع آن بوده، این کشور را در نقطه ضعفی برگشتناپذیر قرار داده است. این ضعف به روشنی در هشدارهای کاخ سفید که در بطن خود فشار وارده از سوی مقاومت را عیان میکند، مشهود است. اراده توقفناپذیر گروههای مقاومت برای تعقیب راهبرد تحت فشار قرار دادن امریکا تا اعلام آتشبس پایدار، بر پیچیدگی تصمیمگیری کاخ سفید افزوده و میتواند معادلات جنگ در غزه را به سمتی خلاف انتظارات آن سوق دهد.
استمرار حملات با وجود تهدیدات
باوجود تهدیدات امریکا اما گروههای مقاومت همچنان مواضع امریکایی را هدف قرار داده و با تأکید به برتری اراده، بیاثر بودن این تهدیدات را اثبات کردهاند. روز گذشته مقاومت عراق اعلام کرد که پایگاه امریکایی«الشدادی» در خاک سوریه راهدف حمله موشکی خود قرار داده است. همچنین نیروی دریایی ارتش یمن در تداوم حملات خود به کشتیهای امریکایی طی بیانهای اعلام کرد که یک کشتی متعلق به نیروی دریایی امریکا به نام «lewis B puller» را در خلیج عدن هدف حمله قرار داده است.
تسهیل خروج امریکا از منطقه
در این بین، فعال شدن طرح خروج امریکا از عراق حتی در لوای عناوین دیگر، منجر به تضعیف جایگاه این کشور در منطقه خواهد شد. به همین سبب بود که کاخ سفید در مقام هشدار ظاهر شد و اعلام کرد که در صورت خروج از این کشور، تحریمهایی را برای عراق در نظر خواهد گرفت. از این رو، عدم امنیت پایگاههای امریکا به دلیل حملات فزاینده گروههای مقاومت مؤلفه جدی برای تسهیل خروج این کشور از عراق فراهم کرده و این موضوع از زاویهای دیگر در تصمیمگیری نوع حملات تلافیجویانه مؤثر خواهد بود.
به هرحال، حمله شامگاه یکشنبه گروههای مقاومت، دور جدیدی از تحولات را در منطقه رقم خواهد زد که بیشک هزینههای بیشماری را به امریکا تحمیل خواهد کرد. گسترش دامنه نبرد دقیقاً همان تلهای است که امریکا اهتمام خود را برای فرار از آن به کارگرفته است اما برای حفظ هژمون و منافع خود و همچنین رژیم صهیونیستی بالاخره در آن خواهد افتاد. چرا که هر گونه تشدید تنش در منطقه هم خروج از نبردی گسترده را برای امریکا غیرقابل محاسبه خواهد کرد و به همین جهت راه خروج امریکا از منطقه را هموار میکند. به همین منظور کاخ سفید بهرغم تکذیب مقامات اردن تلاش دارد که منطقه مورد حمله را خاک اردن عنوان کند. بر همین اساس جنبش مقاومت اسلامی نجبا در ادامه بیانه خود ابراز داشت که «گستاخی امریکایی یعنی اینکه رئیسجمهور نادان امریکا حتی نمیداند سربازانش در اردن هستند یا سوریه!»