حماسه و سرمشق

گروه سیاسی/ رهبر معظم انقلاب امسال در مراسم سالگرد ارتحال امام، بخش مهمی از سخنان خود را به بیان فضائل شهید جمهور که دست پرورده مکتب امام بود، اختصاص دادند. ممشای رهبری در مراسم سالگرد ارتحال، بیان اصول و درس‌های مکتب امام و استفاده از آنها برای حال و آینده ایران است. این کار امسال سهل‌تر از همیشه بود چرا که مردم هنوز داغدار از دست دادن یکی از بهترین دست‌پرورده‌های مکتب امام بودند. با توجه به شرایط فراروی کشور، دو وجه «حماسه» و «سرمشق» از بیانات 14 خرداد رهبر انقلاب حائز توجه مضاعف است.
1- حماسه: رهبر انقلاب از عزاداری مردم برای شهادت رئیس‌ جمهور، به «حماسه‌سازی» یاد کردند. به تعبیر شاعرانه محمدمهدی سیار، «از سوگ حماسه ساختن شیوه ماست». چه حماسه‌ها و فرصت‌هایی که در این 46 سال، ملت ایران از دل غم‌ها و تلخی‌ها بیرون نکشیده است. اما حماسه‌سازی از سوگ و تلخی، نیازمند قوت درونی است، نیازمند آرامش و طمأنینه اجتماعی است. در همه این سال‌ها، نقش رهبری و ولایت فقیه در تولید آرامش و قدرت درونی، بی‌بدیل بوده است. هر جا که کشور دچار بحران یا فقدانی شده است، دل مردم قرص بوده است که کشور، سر و رهبر مقتدر دارد. در همین حادثه تلخ و آن یکشنبه سیاه که هر دقیقه‌اش ساعت‌ها بر همه گذشت، باز هم همان سخنان کوتاه رهبری (ملت ایران نگران و دلواپس نباشند، هیچ اختلالی در کار کشور به وجود نمی‌آید) بود که دل پر غم جامعه را از نگرانی و التهاب آینده نجات داد. رهبر انقلاب روز دوشنبه درس‌های مهمی از حادثه را بیان کردند که مهمترین آنها بروز فلز مقاوم مردم جلوی چشم همه دنیا و تولید حماسه از مصیبت بود اما به رسم تواضع به این واقعیت اساسی اشاره‌ای نکردند که نقش اول در این حماسه‌سازی‌ها از آنِ خود رهبری و نشأت گرفته از نعمت ولایت فقیه است. این واقعیت مهم نباید از دایره تحلیل‌ها مغفول بماند.
 2- سرمشق: رهبر انقلاب در سخنرانی 14 خرداد امسال، فضائل و شاخص‌های مهمی از رئیس ‌جمهور شهید بیان کردند. فرازی از بیانات ایشان که در واقع روضه صبر و مظلومیت شهید رئیسی در مقابل نامهربانی‌ها و جفاهای سیاسی و رسانه‌ای بود، بسیار تأثیرگذار بود. در عین حال در ادامه بحث، سیره شهید رئیسی را یک شاخص و سرمشق برای همه رؤسای جمهور آینده و منتخبان مردم خواندند. بخشی از سخنان رهبر انقلاب که صراحتاً مربوط به انتخابات بود، نسبتاً کوتاه و تأکید ایشان بر رعایت اخلاق در رقابت‌ها و بیان چند ویژگی مهم برای رئیس‌ جمهور مورد نیاز کشور بود اما ایشان در بخش مربوط به برشمردن خصوصیات ممتاز رئیس ‌جمهور شهید، با تأکید بر ایجاد نصاب تازه و بی‌بدیل بوسیله شهید رئیسی در خدمت و همچنین سرمشق خواندن این ویژگی‌ها، در این بخش هم از سوگ و غم فقدان رئیسی عزیز، به هدایت و آگاه‌سازی پرداختند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی روز دوشنبه 14 خرداد، در اجتماع عظیم مردم در سی‌وپنجمین سالگرد عروج حضرت امام خمینی(ره)، در تبیین اهمیت قضیه فلسطین در افکار و آرای امام راحل گفتند: امام از روز اول شروع نهضت اسلامی بر مسأله فلسطین تکیه کردند و با دقت نظر و آینده‌نگری، مسیر پیشِ‌روی ملت فلسطین را پیش‌بینی کردند که این روشن‌بینی بسیار مهم امام در حال تحقق تدریجی است.
ایشان پیش‌بینی سرنگونی رژیم جبار و سرکوبگر طاغوت در همان آغاز نهضت اسلامی و پیش‌بینی نابودی رژیم کمونیستی در هنگام حاکمیت و اعتبار رژیم شوروی را دو نمونه دیگر از روشن‌بینی‌های خاص امام خمینی برشمردند.
رهبر انقلاب اسلامی دل‌نبستن به مذاکرات سازش، حضور ملت فلسطین در میدان عمل و احقاق حق و حمایت همه ملت‌ها بخصوص ملت‌های مسلمان از مردم فلسطین را چکیده دیدگاه‌های امام برای پیروزی ملت فلسطین خواندند و افزودند: این رخدادهای بزرگ هم‌‌اکنون در حال تحقق است.
به هم خوردن نقشه تسلط اسرائیل بر منطقه
ایشان با اشاره به گیرافتادن رژیم صهیونیستی در کنج میدان ناشی از عملیات طوفان‌الاقصی، گفتند: اگرچه امریکا و بسیاری دولت‌های غربی همچنان به حمایت از این رژیم ادامه می‌دهند اما آنها هم می‌دانند که راه نجاتی برای رژیم اشغالگر وجود ندارد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای «تأمین نیاز مهم منطقه» و «واردآوردن ضربه‌ای اساسی به رژیم جنایتکار» را دو ویژگی مهم عملیات طوفان‌الاقصی برشمردند و افزودند: امریکا، عناصر صهیونیزم جهانی و برخی دولت‌های منطقه، نقشه بزرگ و دقیقی برای تغییر مناسبات و معادلات منطقه طراحی کرده بودند تا با ایجاد ارتباطات مورد نظرشان میان رژیم صهیونیستی و دولت‌های منطقه‌، زمینه‌های تسلط رژیم منحوس بر سیاست و اقتصاد غرب آسیا و همه دنیای اسلام فراهم شود.
ایشان افزودند: این نقشه شوم به لحظات اجرا کاملاً نزدیک شده بود که طوفان معجزه‌‎آفرین الاقصی آغاز شد و همه بافته‌های امریکا، صهیونیزم و دنباله‌های آنان را بر باد داد؛ به‌گونه‌ای که با حوادث ۸ ماه اخیر، امیدی به احیای دوباره آن نقشه وجود ندارد.

اسرائیل در حال ذوب شدن مقابل چشم دنیاست
ایشان با اشاره به تبدیل مسأله فلسطین به مسأله اول دنیا و تظاهرات ضدصهیونیستی در لندن، پاریس و دانشگاه‌های امریکا، گفتند: سال‌های متمادی مراکز تبلیغاتی و رسانه‌ای امریکایی-صهیونیستی برای فراموش‌شدن مسأله فلسطین تلاش کردند اما در پرتو طوفان‌الاقصی و ایستادگی مردم غزه، فلسطین اکنون مسأله اول جهان است و امریکا هم در مقابل اجماع جهانی ملت‌ها دچار انفعال شده و دیر یا زود مجبور می‌شود دستش را از پشت رژیم صهیونیستی بردارد.
رهبر انقلاب مصیبت‌های مردم غزه از جمله شهادت حدود ۴۰هزار نفر و کشتار حدود ۱۵هزار کودک و نوزاد و شیرخوار را هزینه‌ سنگین ملت فلسطین در مسیر نجات از دست صهیونیست‌ها خواندند و گفتند: مردم غزه به برکت ایمان اسلامی و اعتقاد به آیات قرآنی، همچنان مشکلات را تحمل و با ایستادگی اعجاب‌برانگیز از حماسه‌سازان و مبارزان مقاومت دفاع می‌کنند.
ایشان محاسبه غلط رژیم صهیونیستی درباره توانایی‌های جبهه بزرگ مقاومت را باعث ورود آن رژیم به دالان بن‌بستی دانستند که شکست‌های پی‌درپی را نصیب آن می‌کند و به حول و قوه الهی راه نجاتی برای خروج از این بن‌بست نخواهد داشت.
جمع‌بندی رهبرانقلاب از سخنان‌شان درباره فلسطین این جملات بود: رژیم صهیونیستی با وجود حرف‌های تبلیغاتی غرب، در پیش چشم مردم جهان در حال ذوب شدن و تمام شدن است و بجز ملت‌ها، بسیاری از سیاسیون جهان و حتی صهیونیست‌ها این واقعیت را فهمیده‌اند.

فقدان شهدای خدمت خسارت برای کشور است
رهبر انقلاب در بخش دوم سخنانشان به حادثه شهادت جانگداز رئیس‌جمهور مغتنم و عزیز و پر کار و همراهان ایشان پرداختند و گفتند: هر یک از همراهان رئیس‌جمهور به‌نوبه خود شخصیت‌های ارزشمندی بودند.
ایشان فقدان این عزیزان را حقیقتاً خسارت برای کشور خواندند و گفتند: قرآن کریم در سوره بقره می‌فرماید «به کسانی که در راه خدا کشته می‌شوند، مُرده نگویید چرا که آنها زنده هستند اما شما نمی‌دانید» و از آنجا که در این آیه بحثی درباره حرکت نظامی و جنگ نیست، هر کسی در راه خدا همچون راه خدمت به مردم، کار جهادی برای آنها و راه اداره کشور و پیشرفت نظام جمهوری اسلامی کشته شود شهید است.

رئیسی ایران را در دنیا برجسته کرد
ایشان مصیبت فقدان رئیس‌جمهور را برای کشور جداً سنگین دانستند و در بیان ویژگی‌ها و خصوصیات برجسته و ممتاز شهید رئیسی گفتند: همه اعتراف کردند که او مرد کار و عمل و خدمت و صفا و صداقت بود. برای خدمت شب و روز نمی‌شناخت. رئیسی عزیز در خدمتگزاری به کشور و ملت نصاب جدیدی ایجاد کرد که با وجود تلاش خدمتگزاران قبلی، تاکنون در این حد و حجم و کیفیت و با این صداقت و پرکاری نبوده است.
تحرک فراوان و با برکت در سیاست خارجی برای حال و آینده کشور و استفاده از فرصت‌ها و برجسته کردن ایران در چشم رجال سیاسی دنیا از دیگر خصوصیات شهید رئیسی بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند و در خصوص ویژگی‌های مدیریتی آن شهید افزودند: سبک مدیریتی او در بین همکارانش، ویژه و همراه با صفا و صمیمیت بود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌‌ای، کرامت و عزت و حرمت قائل شدن برای مردم و میدان دادن به آنها و تکریم و اعتماد به جوانان را از ویژگی‌های ممتاز رئیس‌جمهور فقید برشمردند و گفتند: او حتی با کسانی که به او بدی و اهانت کرده بودند با کرامت برخورد می‌کرد و پاسخ تند و زشت و عصبی به آنها نمی‌داد.
ایشان مرزبندی صریح با دشمنان و مخالفان انقلاب و پرهیز از دو پهلوگویی و اعتماد نکردن به لبخند دشمن را خصوصیات درس‌آموز دیگر شهید رئیسی خواندند و افزودند: هر یک از این خصوصیات برای سیاستمداران ما و رؤسای جمهور آینده و منتخبان ملت در همه بخش‌ها سرمشق است.

دلم برای رئیسی سوخت
رهبر انقلاب با اشاره به تعریف و تمجید از شخصیت و خدمات و تلاش‌های شبانه‌روزی شهید رئیسی بعد از فقدان او در همه مطبوعات و فضای مجازی و از زبان اشخاص و جریان‌های گوناگون، گفتند: من دلم برای رئیسی سوخت که برخی در زمان حیات او حتی حاضر نبودند یک کلمه از این حرف‌ها بگویند و با وجود مشاهده این برجستگی‌ها، آنها را کتمان و یا حتی وارونه منعکس می‌کردند و او را می‌آزردند که البته او غالباً جوابی به آنها نمی‌داد اما گاهی هم نزد من می‌آمد و مقداری شکایت می‌کرد.

ملت ایران زنده است
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حضور پرمعنای مردم در مراسم‌ شهیدان خدمت در شهرهای مختلف از تهران، مشهد، تبریز، قم، بیرجند و ری تا زنجان و مراغه و نجف‌آباد را نمونه‌ای از حماسه‌آفرینی‌های ملت ایران در مقابل حوادث تلخ و سخت در طول تاریخ انقلاب دانستند و در بیان پیام‌های این حضور افزودند: این حماسه نشان داد که ملت ایران، ملتی پرانگیزه، خسته‌نشو، ایستاده و زنده است که از مصیبت شکست نمی‌خورد بلکه استقامت و انگیزه او بیشتر می‌شود.
رهبر انقلاب، نشان دادن ارتباطات و علاقه و دلبستگی مردم و مسئولان در سطوح بالای کشور را پیام دیگر حضور میلیونی ملت خواندند و افزودند: بر خلاف تلقین و ادعای دشمن و تکرار برخی‌ها در داخل که جمهوری اسلامی سرمایه ملی خود را از دست داده است، حضور میلیونی مردم در بدرقه شهیدان نشان داد این سرمایه ملی که در هیچ ‌کجای دنیا نظیر ندارد، پابرجاست و علاوه بر مقوله رحلت امام که مقوله‌ای بی‌همتا و غیرقابل مقایسه با هر پدیده دیگری است، میان مردم با مسئولان و سردارانی همچون رئیسی و سلیمانی، ارتباط و دلبستگی عاطفی برجسته‌ای وجود دارد.
تمجید از رئیسی، ابراز ارادت به شعارهای انقلاب
ایشان، پیام دیگر حضور حماسی مردم را طرفداری از شعارهای انقلاب خواندند و گفتند: مرحوم رئیسی صریحاً شعارهای انقلاب را بیان می‌کرد و مظهر شعارهای انقلاب بود و احترام و تمجید از او در واقع ابراز دلبستگی مردم به شعارهای انقلاب است.
«قدردانی مردم از خدمتگزاران و فراموش نشدن خدمات» و «حفظ آرامش و امنیت کشور به‌طور کامل با وجود از دست دادن رئیس‌جمهور» پیام‌های دیگری از حضور پرمعنای مردم بود که رهبر انقلاب به آنها اشاره کردند و گفتند: انتقال این پیام‌ها و واقعیات از ایران و ایرانی به دنیا و برجسته شدن این همه آمادگی و انگیزه و علاقه و پای کار بودن مردم ایران در چشم رجال و تحلیلگران سیاسی دنیا، بسیار مهم و در معادلات سیاسی منطقه و تبیین قدرت و توزیع آن در منطقه اثرگذار است.

حماسه انتخابات، مکمل حماسه بدرقه شهدا
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بخش مهم دیگری از سخنانشان، انتخابات پیش‌رو را کاری بزرگ و پدیده‌ای پر دستاورد دانستند و گفتند: اگر ان‌شاءالله این انتخابات به‌خوبی و با شکوه و عظمت برگزار شود و بعد از این حادثه تلخ، مردم مسئول بعدی را با آرای بالا انتخاب کنند، دستاوردی بزرگ برای ملت ایران خواهد بود و انعکاس فوق‌العاده‌ای در دنیا خواهد داشت، بنابراین انتخابات ۸ تیر بسیار مهم است.
ایشان حماسه انتخابات را مکمّل حماسه مردم در بدرقه شهیدان خواندند و افزودند: ملت ایران برای حفظ منافع و تثبیت عمق راهبردی خود در معادلات پیچیده بین‌المللی و برای اینکه بتواند ظرفیت‌ها و استعدادهای طبیعی و انسانی خود را ظهور و بروز بدهد تا کام کشور شیرین شود و همچنین برای اینکه بتواند حفره‌ها و رخنه‌های اقتصادی و فرهنگی را پر کند، به رئیس‌جمهور فعال، پر کار، آگاه و معتقد به مبانی انقلاب احتیاج دارد.
رهبر انقلاب با تأکید بر ضرورت حاکم بودن اخلاق در رقابت‌های انتخاباتی بین نامزدها، گفتند: بدگویی، تهمت‌زنی و لجن‌پراکنی کمکی به پیشرفت کارها نمی‌کند و به آبروی ملی هم لطمه می‌زند.

انتخابات، صحنه رقابت برای خدمت
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: صحنه انتخابات، صحنه عزت و حماسه و رقابت برای خدمت است نه میدان کشمکش برای تصاحب قدرت، بنابراین کسانی که وارد رقابت‌های انتخاباتی می‌شوند، رعایت اخلاق را وظیفه خود بدانند تا خدای متعال دل‌های مردم را به بهترین گزینه هدایت کند و ان‌شاءالله یک رئیس‌جمهور شایسته برای ملت ایران تعیین شود.
پیش از بیانات رهبر معظم انقلاب، حجت‌الاسلام سید حسن خمینی تولیت آستان مطهر حضرت امام(ره) با بیان اینکه جمهوریت نظام یکی از ارکان مهم در سیاست کلی امام خمینی(ره) بود، حضور مردم در صحنه‌های مختلف را مایه یأس دشمنان برشمرد و درباره مسأله فلسطین افزود: ابهت پوشالی رژیم صهیونیستی درهم شکسته و برای همه مشخص شده این رژیم جز زبان زور چیزی نمی‌فهمد.

 

بــــرش

کدام مقامات و تحلیلگران غربی به ناکامی رژیم صهیونیستی اذعان کرده‌اند؟

مسأله فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، موضوع بخشی از فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی در مراسم سی و پنجمین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) بود.  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در تبیین ویژگی‌‌های طوفان‌الاقصی، از جمله وارد آوردن ضربه غیرقابل جبران به رژیم صهیونیستی، به بخشی از اعترافات تحلیلگران و صاحبنظران امریکایی و اروپایی و البته وابستگان به رژیم اشغالگر قدس استناد کردند .
در این میان عدم دستیابی رژیم صهیونیستی به اهداف تعیین شده در غزه، موضوعی است که بارها توسط پژوهشکده‌ها، مقامات و تحلیلگران غربی تکرار شده است. در روزهای ابتدایی اردیبهشت ماه سال‌جاری، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: مقامات امریکایی پس از گذشت ۲۰۰ روز از جنگ غزه به این جمع‌بندی رسیدند که اسرائیل نخواهد توانست به اهداف خود در جنگ از جمله نابودی حماس دست پیدا کند. نیویورک تایمز به نقل از مسئولان امریکایی نوشت: «احتمالاً پس از پایان جنگ، حماس همچنان حاکم بر غزه خواهد بود.» بهمن ماه سال گذشته نیز رسانه کانادایی «سی‌بی‌سی» درباره میزان تحقق اهداف جنگی رژیم صهیونیستی در جنگ غزه نوشت: «با تداوم جنگ غزه و مشهود نبودن هیچ پایانی برای آن، تحلیلگران بر این باورند که حتی پیروزی‌های کوچک هم برای اسرائیل دور از دسترس هستند.»
رهبر انقلاب همچنین به اظهارنظر یک تحلیلگر صهیونیست درباره وجود سرگیجه و آشفتگی در این رژیم نیز اشاره کردند. این اشاره حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نیز ناظر به اظهارات رونن برگمن خبرنگار و تحلیلگر امنیتی وابسته به رژیم صهیونیستی است که پس از عملیات تنبیهی ایران علیه سرزمین‌های اشغالی، به نقل از یک منبع آگاه، از بحران شدید تصمیم‌گیری در میان سران رژیم صهیونیستی پرده برداشت و نوشت: «اگر اجازه پخش زنده جلسات کابینه جنگ اسرائیل در یوتیوب میسر بود، دست کم ۴ میلیون نفر (نیمی از ساکنین اراضی اشغالی) به منظور فرار در فرودگاه بن‌گوریون جمع شده بودند.»
رهبر انقلاب اسلامی همچنین در فرمایشات اخیر خود در حرم امام خمینی(ره) با اشاره به اظهارات یک شخصیت غربی درباره قدرت طوفان‌الاقصی برای تغییردادن قرن بیست‌ویکم، تصریح کردند: تحلیلگران و مورخان دیگری هم به آشفتگی و سرگیجه رژیم، موج مهاجرت معکوس، ناتوانی در حفاظت از ساکنان سرزمین‌های اشغالی و رسیدن پروژه صهیونیستی به نفس‌های آخر خود، اشاره و تأکید کرده‌اند که «جهان در آغاز پایان رژیم صهیونیستی است.»
این اشاره حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نیز به اظهارات رئیس جمهور امریکا است. طبق نوشته پایگاه خبری آکسیوس، یک روز پس از عملیات طوفان الاقصی، بایدن از آن به عنوان یک رویداد جهانی که می‌تواند تغییر دهنده قرن بیست و یکم باشد، صحبت کرد.

 

جستجو
آرشیو تاریخی