فعالان حوزه فناوری به کمک مردم غزه آمدند
ائتلاف «فناوری برای فلسطین»
بهدنبال افزایش تنش و درگیری و شتاب گرفتن حملات سنگین اسرائیل در غزه، بیش از ۴۰ بنیانگذار، سرمایهگذار، مهندس حوزه آی تی و سایر فعالان صنعت فناوری بتازگی با ایجاد ائتلافی به نام «فناوری برای فلسطین» برای حمایت از مردم فلسطین اعلام آمادگی کردهاند.
میترا جلیلی
خبرنگار
ابزاری برای حمایت از فلسطینیها
به دنبال وقوع جنگ در نوار غزه که پس از آن شاهد آواره شدن میلیونها فلسطینی و کشته شدن دهها هزار نفر بودهایم، فعالان حوزه فناوری برای کمک به مردم فلسطین اقدام به راهاندازی ائتلاف «فناوری برای فلسطین» در یک زمان پرتنش در منطقه کردهاند. در واقع «فناوری برای فلسطین» راهاندازی شد تا ابزارهایی برای کمک به حمایت از فلسطینیها فراهم کند و در عین حال شرکتها و محصولات حامی اسرائیل تحریم شوند.
پل بیگار(Paul Biggar)، بنیانگذار ائتلاف «فناوری برای فلسطین» در گفتوگو با وب سایت تک کرانچ یادآور شد که امیدوار است با این ائتلاف، آگاهی درباره جنگ غزه را در جهان افزایش دهد و از سوی دیگر تلاش دارد برای ایجاد آتشبس دائمی در غزه مبارزه کند. وی میخواهد راهکارهایی ارائه دهد تا کسانی که میترسند در حمایت از فلسطین بهصورت علنی صحبت کنند هم به این عرصه وارد شوند و عملاً به پشتیبانی از فلسطین بپردازند. این یکی از اولین ابتکارات حوزه فناوری برای اتخاذ موضع عمومی در حمایت از فلسطین است و میتواند نقطهعطفی در موضع صنعت فناوری و سرمایهگذاران در رابطه با جنگ اسرائیل و حماس باشد، زیرا افراد زیادی در جهان بهدنبال آتشبس هستند ولی به دلایل مختلف سکوت اختیار کردهاند.
پل بیگار، بنیانگذار شرکت CircleCI به ارزش 1.7 میلیارد دلار است و پست وبلاگی وی که از عدم حمایت صنعت فناوری از فلسطینیان انتقاد میکرد، به سرعت وایرال شد. وی گفت که پس از نوشتن پست وبلاگش، هزاران نفر با کلمات محبتآمیز و حمایتی به سراغ او رفتند در حالی که در حالت معمولی، بسیاری از آنها از ترس تأثیرات احتمالی حرفهایشان بر موقعیت شغلی خود، دیدگاهشان را کتمان میکردند.
وی افزود: در میان آنها دهها نفر بودند که نه تنها در این باره صحبت کردند، بلکه پروژههایی را برای تغییر و منفعل نبودن صنعت فناوری کلید زدند تا اطمینان حاصل شود صدای افرادی که برای فلسطین صحبت میکنند، شنیده میشود. تاکنون دهها نفر دیگر هم برای کمک داوطلب شدهاند. به این ترتیب زمینه ارتباط گرفتن این افراد با یکدیگر و جامعه فعالان حوزه تکنولوژی را فراهم کردم که این گروه خیلی سریع گرد هم آمدند و ائتلاف مورد نظر تشکیل شد.
بیگار امیدوار است، این ائتلاف جدید نویدبخش تغییر بزرگتری در نحوه گفتمان مردم درباره فلسطین باشد و بسیاری از افرادی که تاکنون در سکوت بودهاند هم از فلسطین حمایت کنند.
یک پلتفرم نوپا در گیت هاب
این پلتفرم که هنوز در روزهای اولیه خود است، پروژههایی دارد که توسط گروههای کوچک اداره میشود و بهعنوان مکانی برای اشتراک منابع و مشاوره عمل میکند؛ کاری که بسیاری از کارکنان فناوری طرفدار فلسطین در حال حاضر بهصورت پنهانی و فردی انجام میدهند. پل بیگار برای جمع کردن فعالان حوزه فناوری طرفدار فلسطین از پلتفرم GitHub استفاده کرده و نشان داده که خواستار آتشبس است. وی قطعههایی از HTML ایجاد کرده است تا مردم در وبسایتهای خود از آنها استفاده کرده و بنر آتشبس جنگ غزه را نصب کنند تا این صدا به گوش همه مردم جهان برسد. طبق صفحه گیتهاب این ائتلاف، از شرکتکنندگان «تکنولوژی برای فلسطین» دعوت میشود تا روی پروژههایی کار کنند که خواستار آتشبس دائمی هستند، همچنین به دیگران درباره فلسطین آموزش دهند و نشان دهند که چگونه برخی از فناوری برای فعال کردن راهکارهای نسلکشی در غزه استفاده میکنند.
(گیتهاب درواقع یک پلتفرم توسعه نرمافزار آنلاین است که به منظور ذخیرهسازی، ردیابی و همکاری در پروژههای نرمافزاری مورد استفاده قرار میگیرد. این برنامه به توسعهدهندگان اجازه میدهد که فایلهای خود را آپلود کرده و با سایر توسعهدهندگان در پروژههای متنباز همکاری داشته باشند). پل بیگار همچنین گفت: در گیتهاب، برنامههایی برای همکاری بیشتر با سازمانهای فلسطینی و کمک به استارتاپهای فلسطینی با اعتبارات ابری(cloud credits) وجود دارد.
گردهمایی مسلمانان فناور
ارفع فاروق، بنیانگذار Muslamic Makers هم یکی از فعالان حوزه فناوری است که با ائتلاف «فناوری برای فلسطین» همکاری دارد. وی گفت: در چند ماه گذشته که شاهد جنگ غزه بودهایم، بسیاری از مردم از جهات مختلف تغییر کردهاند و گاه برای حمایت از فلسطین شاهد همکاریهای قابل توجهی بودهایم که قبلاً هرگز چنین اتحادی را ندیده بودیم؛ افرادی از سراسر جهان که دور هم جمع شدهاند تا برای فلسطین کار کنند در حالی که چیزی جز لپتاپهایشان ندارند.
وی پس از خواندن پست وبلاگ بیگار تصمیم گرفت با ائتلاف «فناوری برای فلسطین» همکاری کند و منابع مختلف را در مورد نحوه حمایت از فلسطین با دیگران به اشتراک گذاشت. فاروق گفت: بهدلیل محاصره، نمیتوانیم به غزه برویم و کمک کنیم، اما ما فعالان حوزه فناوری فارغ از اینکه در کجای جهان هستیم، میتوانیم نگاه مردم را به این منطقه از جهان که در خون و آتش است، جلب کنیم.
گفتنی است Muslamic Makers جامعهای متشکل از مسلمانانی است که در دنیای فناوری دارای مهارت و پیشگام هستند و میخواهند فضای امنی را فراهم کنند که به نوآوری و ارتقای مهارت در جامعه مسلمانان منتهی شود. فعالیت این گروه زمانی آغاز شد که دو فناور مسلمان، مرتضی و ارفع در سال 2016 از طریق توئیتر با نگرانی مشترک از عدم حضور پررنگ مسلمانان در صحنه فناوری، با یکدیگر ارتباط برقرار کردند. بدین ترتیب ایدههای آنها منجر به تشکیل یک گردهمایی فناوری ماهانه در لندن شد که به مسلمانان فضای امنی برای اشتراکگذاری ایدهها، شبکهسازی و همکاری داد.
یکی از مهندسان نرمافزار که خواست نامش فاش نشود هم تصمیم گرفت به ائتلاف«فناوری برای فلسطین» بپیوندد. وی موافقت کرده است که بهعنوان یک مهندس و مدیر محصول برای کمک به ایجاد منابع مورد نیاز برای فناوری در فلسطین فعالیت کند. وی ابراز امیدواری کرد که این ابتکار باعث تغییر قابل توجهی بشود و صدای مردم غزه در جهان طنینانداز شود. وی یادآور شد: تکنولوژی برای فلسطین یکی از ضروریات است و میتواند بخشی از مشکلات آنها را حل کند. وقتی ما شاهد بسیج صدها هزار نفری در سراسر جهان و ایالات متحده هستیم که خواهان صلح در فلسطین هستند، جامعه فناوری دیگر نمیتواند ساکت باشد.
سانسور سیستماتیک در شبکههای اجتماعی
از 7 اکتبر تاکنون باوجود افزایش تلفات غیرنظامیان، برخی فعالان حوزه فناوری همچنان حمایت خود را از اسرائیل اعلام کردهاند که از جمله آنها میتوان به تال برودا، رئیس پلتفرم تحقیقاتی OpenAI در شبکه اجتماعی X (توئیتر سابق) اشاره کرد. وی عکسهایی از انفجارهای غزه را به اشتراک گذاشت و از اسرائیل خواست بمباران خود را تشدید کند. البته وی که با فشار و هجمههای زیادی ازسوی طرفداران صلح و مخالفان جنگ مواجه شد، بعداً این پستها را حذف کرد و حتی در 17 دسامبر بابت انتشار این مطلب عذرخواهی کرد.
وی تنها فعال حوزه فناوری نبوده که از آغاز جنگ حماس و اسرائیل به حمایت از این رژیم پرداخته و شاهد بودهایم که حتی در زمان نسلکشی، برخی غولهای فناوری فلسطینیها را ساکت میکنند. در بسیاری موارد، پلتفرمها و رسانههای اجتماعی به طور سیستماتیک محتوای طرفدار فلسطین را سانسور کردند در حالی که به سخنان نفرتانگیز ضد فلسطینی اجازه انتشار آزادانه داده شد.
در میان انفجار اطلاعات نادرست دولتی، سخنان نفرتانگیز و دعوت به خشونت در رسانههای اجتماعی، فلسطینیهایی که بهصورت مستند از جنگ و نسلکشی اسرائیل علیه غزه سخن میگویند، با سانسور و سرکوب بیوقفه مواجه شدهاند. بهعنوان مثال تیک تاک بین 7 تا 31 اکتبر بیش از 925 هزار ویدیوی مربوط به خاورمیانه را حذف کرد. شبکه اجتماعی ایکس(توئیتر) هم از 14 نوامبر برای حذف بیش از 350 هزار پست اقدام کرده است. کمپانی متا تنها در سه روز اول جنگ بیش از 795 هزار پست را حذف یا بهعنوان محتوای مزاحم علامتگذاری کرد.
متا در میانه بحران غزه محتوای مربوط به فلسطین را خودسرانه حذف و پخش زنده را مختل کرد و حتی نظرات را محدود کرده و برخی حسابها را به حالت تعلیق در آورد.
در میان کسانی که در اینستاگرام هدف قرار گرفتند، میتوان به معتز عزیزه(Motaz Azaiza)، عکاس خبرنگار فلسطینی اشاره کرد که بهدلیل مستندسازی جنایات اسرائیل در غزه، بیش از 15 میلیون دنبال کننده در اینستاگرام به دست آورده بود، هرچند حساب کاربری وی بعداً دوباره
بازگشت. صفحه فیسبوک شبکه خبری قدس، یکی از بزرگترین شبکههای خبری فلسطین هم با بیش از 10 میلیون دنبالکننده در اینستاگرام برای همیشه از دسترس خارج شد.
همچنین در اینستاگرام، افرادی که درباره فلسطین پست میگذارند، Shadowbanning را تجربه کردهاند (نوعی سانسور مخفیانه که در آن فرد بدون اطلاع در پلتفرم نامرئی میشود). هرچند متا در زمینه جنگ جاری اسرائیل علیه غزه اعلام کرد که آنها سیاستهای خود را به طور مساوی در سراسر جهان اعمال میکنند و ادعاهایی مبنی بر اینکه آنها «عمداً صدا را سرکوب میکنند» را رد کرد اما شواهد خلاف این را نشان میدهد. این مدل حذف از طریق الگوریتمهای آموزشدیده، منجر به سانسور نامتناسب صداهای منتقد فلسطینی از جمله تولیدکنندگان محتوا، روزنامهنگاران و فعالانی شده است که از غزه گزارش میدهند.
برش
تحریم برخی شرکتهای فناوری
در ائتلاف جدید شرکتهای فناوری، قرار است شرکتها و مؤسسات حامی اسرائیل تحریم شوند و در این میان شرکتکنندگان در ائتلاف تلاش دارند تا با ارائه عکسها، فیلمها و مستندات خود به جامعه جهانی نشان دهند که چه ظلمی بر مردم غزه میرود. البته تحریم شرکتهای فناوری چیز جدیدی نیست و سالهاست که فلسطینیها با کمپین سلب سرمایه و تحریمها (BDS) برای بایکوت جهانی شرکتهای فناوری طرفدار اسرائیل تلاش میکنند. یکی از این شرکتهای بزرگ فناوری، HP است که فلسطینیها پیش از این خواستار بایکوت جهانی آن شده بودند. پیش از این و قبل از شعلهور شدن جنگ حماس و اسرائیل، در سایت BDS آمده بود: برند HP و شرکتهای زیرمجموعه آن، نقش کلیدی در ظلم اسرائیل به فلسطینیها دارند. آنها در اشغال اسرائیل، استعمار شهرکنشینان و جنایات رژیم آپارتاید شریک هستند. آنها سختافزار رایانهای را در اختیار ارتش اسرائیل قرار میدهند و مراکز داده را از طریق سرورهای خود برای پلیس اسرائیل نگهداری میکنند تا فشاری مضاعف بر فلسطینیها وارد شود. به همین دلیل هم خواستار تحریم این کمپانی هستیم.