رویگردانی از رئیسجمهور سالخورده
ناکامی در سیاست خارجی تنها دلیلی نیست که ناظران در پیشبینی از شکست احتمالی «جو بایدن»، رئیسجمهور سالخورده امریکایی در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده امریکا مطرح میکنند. وضعیت متزلزل اقتصادی و افزایش نارضایتیهای داخلی مردم این کشور با شرایطی که تحت تأثیر جنگ روسیه و اوکراین و همچنین جنگ خاورمیانه شکل گرفته نشان میدهد که وعدههای پیشین «بایدن» مبنی بر بازگشت شکوهمند امریکا و تحقق خواستههای اقتصادی مردم این کشور بیشتر به یک رؤیا شبیه شده است. ایالات متحده امریکا نهتنها فاصله زیادی تا بازگشت به عظمت ادعایی خود دارد که در وضعیت بدتری از لحاظ از همگسیختگی اجتماعی و اقتصادی قرار گرفته است. افزایش فزاینده قیمتها و تورم تاریخی، دولت امریکا را تحت فشار بسیاری در داخل کشورش قرار داده که هر لحظه بر ابعاد این بحران اقتصادی افزوده میشود. ضعف دولت در مهار تورم، محبوبیت رئیسجمهور را به پایینترین سطح کاهش داده و شرایط دشواری را برای او رقم زده است. اینچنین بوده که از زمان روی کار آمدن «بایدن» اکثر رأیدهندگان امریکایی به طور مداوم به عملکرد و مدیریت اقتصادی او نمره منفی داده و از اقدامات وی در این زمینه کاملاً ناراضی هستند. به گزارش «نیوزویک»، طبق نتایج یک نظرسنجی که به تازگی از سوی دانشگاهی در ایالت میشیگان امریکا انجام گرفته است، مصرفکنندگان امریکایی پیشبینی کردهاند که در سال ۲۰۲۴ نرخ تورم در کشورشان به ۴.۴ درصد برسد و معتقدند ظرف بازه زمانی ۵ تا ۱۰ سال پس از آن نرخ تورم ۳.۲ درصد میشود که همچنان بالاترین میزان افزایش نرخ تورم در یکدهه گذشته در امریکا محسوب میشود. این نظرسنجی نشان میهد که تحتتأثیر افزایش مداوم قیمتها، نرخ بالای وامها و ضعف بازار کار چشمانداز خوبی برای اقتصاد امریکا در دولت بایدن و رشد اقتصادی این کشور وجود ندارد. طبق این نظرسنجی، آخرین شواهد از افزایش نگرانیهای مصرفکنندگان از نرخ تورم، چالش پیش روی دولت بایدن را جهت متقاعد کردن رأیدهندگان برای پیروزی در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری این کشور بیشتر میکند.نتایج نظرسنجی دیگری که اخیراً از سوی نیویورکتایمز انجام گرفته است، نشان میدهد ۷۰ درصد از رأیدهندگان امریکایی از ایالتهای آریزونا، جورجیا، میشیگان، نوادا و پنسیلوانیا که همگی جزو ایالتهای موسوم به «میدان نبرد» میشوند، معتقدند کشور در مسیر اشتباهی قرار دارد و نیمی از آنها هم بر این باورند که شرایط اقتصادی کشور بشدت ضعیف است.
۵۸ درصد از پاسخدهندگان گفتهاند که سیاستهای بایدن باعث بدتر شدن شرایط اقتصادی شده است که افزایشی ۵۰ درصدی را در مقایسه با سال گذشته نشان میدهد.
بازتاب افزایش همدردی با فلسطینیها
رسانه امریکایی هیل نیز معتقد است «بایدن» با وضعیت سیاسی بغرنجی مواجه شده و تبعات سیاسی رویکرد داخلی و خارجی او در کوتاهمدت به چالش جدیدی در تلاشهای دشوار کنونی وی برای انتخاب دوباره تبدیل شده است. این تارنمای امریکایی در ادامه به نتایج نظرسنجیهای جدید که همگی از کاهش محبوبیت و رضایت از عملکرد بایدن اشاره دارند، استناد کرد و نوشت: «مؤسسه افکارسنجی گالوپ ۲۶ اکتبر (چهارم آبان) اعلام کرد که رضایت از عملکرد رئیسجمهور امریکا در بین حتی همحزبیهای دموکرات او با کاهش ۱۱ درصدی در ماه گذشته مواجه شده و حال در بدترین شرایط طول ریاستجمهوریاش در حزب متبوعش است.»
«هیل» اینگونه ارزیابی کرده که کاهش حمایت از بایدن از سوی حزب دموکرات، بازتاب افزایش همدردی با فلسطینیها در مقایسه با رژیم اشغالگر در این حزب است. هرچند نظرسنجی گالوپ نشان داد که اکنون همدردی با فلسطینیها در این حزب با ۴۹ درصد، بیش از حمایت از صهیونیستها با ۳۸ درصد است.
وضعیت بدتر در کنگره
وضعیت در داخل کنگره برای «بایدن» از این هم بدتر است. روزنامه نیویورک تایمز نیز در گزارش خود خاطرنشان کرده است: برای بایدن نگرانکننده این واقعیت است که «در سالنهای کنگره، شدیدترین انتقادها از سوی دموکراتهای سیاهپوست و اسپانیاییتبار مطرح میشود؛ طیفی که به پیروزی او در سال ۲۰۲۰ کمک کردند». همه ۱۸ عضو مجلس نمایندگان که قطعنامه «کاهش تنش و آتشبس فوری در غزه» را خواستار شدهاند، رنگینپوست هستند. برای رئیسجمهوری که در انتخابات ۲۰۲۰ با فاصله کمی در ایالتهای تأثیرگذار پیروز شد و اکنون با شکاف اساسی در میزان حمایت از خود در انتخابات پیش رو مواجه است، واکنشها در بین حامیان اصلیاش و رأیدهندگان مستقل، حاوی خبر بدی است. جنگ راهبردی در خاورمیانه وضعیت خطرناک سیاسی کنونی بایدن را پیچیدهتر میکند و برای او در تعریف راهبرد راهیابی دوبارهاش به کاخ سفید، مشکلاتی واقعی به بار میآورد.