استاندار اصفهان در گفت‌و‌گو با «ایران» از افزایش ۲۳ درصدی صدور پروانه‌های ساخت خبر داد

بسته‌های تشویقی برای نو شدن سیمای نصف‌جهان

شیما جهان بخش
خبرنگار

پیگیری برای بازآفرینی بافت‌های فرسوده
«مهدی جمالی‌نژاد» استاندار اصفهان با اعلام اینکه 7 درصد بافت فرسوده کشور در اصفهان قرار گرفته به «ایران» می‌گوید: ۱۱ هزار و ۴۷۳ هکتار از محدوده‌های مصوب بافت فرسوده کشور معادل 7 درصد در استان اصفهان واقع شده است.
وی با تأکید بر اینکه همه مدیران شهری استان باید در این زمینه همکاری لازم را داشته باشند، می‌افزاید: طبق آخرین بررسی‌های انجام شده ۱۸ درصد از جمعیت استان که حدود ۹۰۱ هزار نفر می‌شوند در این بافت‌ها ساکن هستند.
جمالی‌نژاد، پیگیری برای بازآفرینی بافت فرسوده را از برنامه‌های اصلی شهرداران استان در 4 سال پیش رو دانسته و می‌افزاید: در 3 سال گذشته تعهد استان در حوزه نوسازی مسکن در بافت فرسوده، بهسازی۳۴ هزار و ۴۸۰ واحد مسکونی بود که از این تعداد، کار بازسازی ۲۳ هزار واحد محقق شده و در تلاشیم کل این میزان را تا حداقل 2 سال آینده محقق کنیم.
استاندار اصفهان با تأکید بر اینکه بازآفرینی شهری برای مدیریت استان امری مهم است، می‌گوید: باید به جای الحاق و توسعه‌ بی‌رویه شهری به سمت بازآفرینی و احیای بافت‌های فرسوده قدم برداریم. در این زمینه شهرهای اصفهان، نجف‌آباد و کاشان در سال‌های اخیر پیشرو بوده‌اند و نیاز است سایر شهرها نیز با سرعت بیشتری در این خصوص اقدام کنند.
وی خاطرنشان می‌کند: برای تقویت فرهنگ‌سازی مشارکت بخش خصوصی و جذب سرمایه‌گذاران در بافت‌های فرسوده، باید موانع موجود از سر راه برداشته شود. از این رو مدیران شهری و شهرداران مکلف هستند با جدیت این امر مهم را دنبال کنند و گزارش ماهانه را به معاونت امور عمرانی استانداری ارائه کنند.
 پرداخت مشوق برای نوسازی بافت‌های فرسوده
«سیدمرتضی حسام‌نژاد» معاون شهردار اصفهان هم از پرداخت مشوق برای نوسازی بافت‌های فرسوده استان خبر داده و می‌گوید: با پیگیری‌های انجام‌شده شهروندانی که پلاک‌های آنها در محدوده بافت‌های فرسوده مصوب قرار دارد می‌توانند با مراجعه به شهرداری منطقه از بسته تشویقی ویژه بافت‌ فرسوده استفاده کنند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان این اقدام را زمینه رشد ۱۶ درصدی صدور پروانه ساختمانی در نیمه نخست سال‌جاری می‌داند و می‌افزاید: در ۶ ماه ابتدایی امسال بیش از ۲ هزار و ۹۰ فقره پروانه ساختمانی در مناطق پانزده‌گانه شهرداری صادر شده است.
 
استقبال سرمایه‌گذاران از امتیاز ساخت طبقه مازاد
 وی رویکرد بسته تشویقی را ارائه ظرفیت‌های مازاد به تمام پلاک‌های واقع در بافت فرسوده اعلام کرده و تأکید می‌کند: ظرفیت‌های بیشتری نیز برای اشخاصی که اقدام به تجمیع پلاک‌های ریزدانه کنند در نظر گرفته‌ایم. افزایش سطح اشغال مجاز تا 70 درصد به‌ شرط تجمیع بالای 200 مترمربع و همچنین امکان افزایش طبقات مجاز تا 2 طبقه به‌شرط تحقق تجمیع پلاک بالای 400 مترمربع از مهم‌ترین امتیازهایی است که در اختیار متقاضیان واجد شرایط قرار می‌گیرد.
حسام‌نژاد ،مجوز ساخت طبقه مازاد در بافت‌های فرسوده را بیشترین موضوع مورد استقبال سرمایه‌گذاران دانسته و خاطرنشان می‌کند: بر همین اساس از ابتدای سال‌جاری تاکنون صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده اصفهان 23 درصد رشد داشته است. البته اگر خانه‌های کوچک تجمیع شود و به متراژ 400 مترمربع برسد، اجازه احداث 2 طبقه مازاد نیز داده می‌شود که این امتیاز هم مورد توجه شهروندان بوده است. همچنین شهرداری 70 درصد تخفیف همراه با سایر مشوق‌ها نیز در نظر گرفته تا شاهد تحول جدی در بافت فرسوده اصفهان باشیم.
 
فرصت طلایی بسته تشویقی ساخت‌وساز در بافت فرسوده
«رسول میرباقری» رئیس کمیسیون عمران، معماری، شهرسازی و بافت تاریخی شورای اسلامی شهر اصفهان هم تحقق مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده را مشروط به همکاری تمام بخش‌ها و مردم می‌داند و به «ایران» می‌گوید: در حال حاضر با توجه به صدور پروانه‌های جدید و ارائه مشوق‌ها، روند باز‌آفرینی بافت فرسوده استان سرعت گرفته و می‌توان امیدوار بود تا پایان سال حداقل شاهد رشد 2 برابری بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده در استان باشیم.
میرباقری، اصفهان را یک استان تاریخی دانسته و می‌افزاید: ما در شهری زندگی می‌کنیم که با توجه به قدمت آن لکه‌های بافت فرسوده طی سالیان در آن شکل گرفته است. پلاک‌های تفکیکی در برخی مناطق استان بسیار نامنظم بوده و در بعضی مناطق بویژه در بافت‌های تاریخی اصلاً قابلیت ارتفاع‌پذیری نداریم. به خاطر همین مسائل نمی‌توانیم در شهر اصفهان نسخه کامل و واحدی برای شهرسازی در نظر بگیریم.
وی مشکلات در بافت فرسوده و ممنوعیت‌های ارتفاع‌سازی را مانعی برای مالکان دانست و افزود: دریافت پروانه جهت محدودیت ارتفاع‌سازی برای مالکان توجیه اقتصادی ندارد. در این شرایط تجمیع پلاک‌ها و ایجاد شرایط لازم برای سرمایه‌گذاران مؤثرترین راه است؛ اقدامی که فقط با همکاری مردم محقق می‌شود.
 
معرفی بسته‌های تشویقی به انبوه‌سازان
رئیس کمیسیون عمران، معماری، شهرسازی و بافت تاریخی شورای اسلامی شهر اصفهان با تأکید بر اینکه باید شرایطی را فراهم کرد تا سرمایه‌گذاران به ساختمان‌سازی ترغیب شوند، می‌افزاید: در این زمینه نمی‌توان انتظار داشت همه بار روی دوش شهرداری و دولت باشد، مگر اینکه تعاونی‌های مسکن، انبوه‌سازان، دوستداران اصفهان و مردم احساس وظیفه کنند و از فرصت بسته تشویقی کم‌نظیری که تاکنون ویژه بافت فرسوده نبوده و به همت شورای اسلامی شهر تصویب شده، استفاده کنند و از بخشودگی 70 درصدی بهره‌مند شوند.
میرباقری خاطرنشان می‌کند: بافت فرسوده و ناکارآمد شهری موجب شده برخی محلات استان اصفهان در معرض آسیب‌پذیری حوادثی همچون زلزله قرار گیرند. همچنین وجود برخی گلوگاه‌ها سبب مشکل دسترسی مردم به خدمات عمومی و در نتیجه جابه‌جایی ساکنان این بافت‌ها شده است.
از این رو بزودی جلسه‌ای با انبوه‌سازان و تعاونی‌های مسکن خواهیم داشت تا بسته‌های تشویقی در بافت فرسوده مناطق 10، 15، 14 و 2 که بیشترین بافت فرسوده استان را دارند به آنها معرفی شود و کار بازآفرینی در این مناطق سرعت گیرد.