ارتش رژیم صهیونیستی چندروز بعد از خروج از شمال غزه، بار دیگر وارد آن شد
آشفتگی تلآویو
حسین فاطمی
خبرنگار
با گذشت ۱۰۳ روز از تجاوز و کشتار رژیم صهیونیستی در نوار غزه تقریباً بر همه مسجل شده است که اشغالگران هیچگونه راهبرد مشخصی در این باریکه ندارند. در این مدت تنها واکنش رژیم صهیونیستی، کشتار بیامان غیرنظامیان و تخریب منازل مسکونی و زیرساختهاست. شاهد این مدعا به مواضع اخیر صهیونیستها بازمیگردد که بارها از کنترل و سیطره خود بر شمال غزه سخن میگفتند، اما با شلیک ۵۰ موشک توسط حماس از شمال غزه صهیونیستها مجدداً مجبور به بازگشت به شمال غزه شدند. این در حالی است که پیشتر اخباری از عقبنشینی تیپ گولانی از شمال غزه هم مطرح شده بود. پیرو این نکته و در صدوسومین روز، جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه ادامه دارد. آنچه این بار تازه است، حضور مجدد تانکهای اشغالگران در مناطقی در شمال نوار غزه است که هفته گذشته از آنجا عقبنشینی کرده بودند. این در حالی است که حملات و درگیریها در اطراف بیمارستان ناصر در خان یونس شدت یافته است.
به گزارش ایسنا، بمباران مداوم هوایی و توپخانهای رژیم صهیونیستی به خان یونس در جنوب نوار غزه، ازسر گرفته شده است و به دنبال آن، درگیریهای خشونتآمیز بامداد بین مقاومت فلسطین و نیروهای اشغالگر که سعی در پیشروی به سمت بیمارستان ناصر داشتند، آغاز شد. همچنین نیروهای اشغالگر رژیم صهیونیستی به حریم هوایی مجتمع پزشکی ناصر در شهر خانیونس بمبهای آتشزا شلیک کردند. منابع رسانهای فلسطینی اعلام کردند، نیروهای اشغالگر مجتمع پزشکی ناصر را بمباران کردند. پیش از آن، هزاران آواره مجتمع پزشکی ناصر را با شدت گرفتن بمباران بیرویه اسرائیل در اطراف آن ترک کردند. هواپیماهای جنگی اشغالگران نیز به چهار خانه از ساکنان غرب خانیونس حمله کردند، علاوه بر بمباران شدید تعدادی ساختمانهای مسکونی در محله النمساوی، توپخانهها منطقه «بطن السمین» در غرب و منطقه «عبسان جدیده» در شرق خانیونس را هدف قرار دادند. این در حالی است که شمال نوار غزه نیز بار دیگر شاهد حملات شدید است و اردوگاه جبالیا مورد گلوله باران شدید ارتش اشغالگر قرار گرفت.
اعتراف مجدد به ناتوانی
در نابودی حماس
از زمان وقوع عملیات طوفانالاقصی و به دنبال آن تجاوزات اسرائیل به نوار غزه، مقامات صهیونیستی بارها روی نابودی حماس به عنوان هدف محوری خود تأکید داشتند، اما باید در نظر گرفت زمانی که اشغالگران از نظر میدانی هیچگونه طرح، برنامه و راهبردی برای خود تعریف نکردهاند، طبیعی است که نتیجه مستقیم فقدان برنامهریزی، شکست در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده است. به همین دلیل اکنون مقامات صهیونیست یکی پس از دیگری، نه تنها از نابودی حماس سخن نمیگویند، بلکه به عکس، معترف به ناتوانی در رسیدن به آن هستند. در تازهترین مورد ژنرال ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی در سخنانی تحقق این هدف را غیرممکن دانست. به گزارش ایسنا، «اسحاق بریک» ژنرال ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی در سخنانی در این باره اذعان کرد: ما هرگز نمیتوانیم حماس را نابود کنیم و دستیابی به این هدف هر روز دورتر و دورتر میشود. روزنامه عبری هاآرتص به نقل از بریک نوشت: اگر جنگ در خانیونس و اردوگاههای مرکز نوار غزه را ادامه دهیم، صدها کشته و هزاران زخمی روی دست ما خواهد ماند.
وقتی راهی جز طولانی شدن جنگ نیست
لازم به ذکر است که اعتراف مجدد به ناتوانی در نابودی حماس تنها یکی ازتبعات سردرگمی اشغالگران در نوار غزه است. بیشک یکی دیگر از آثار این پاشنه آشیل صهیونیستها به طولانیتر شدن و فرسایشی شدن جنگ غزه بازمیگردد تا جایی که به گفته بیبی، جنگ غزه ممکن است تا سال ۲۰۲۵ ادامه یابد. این در حالی است که بیشتر مقامات صهیونیستی اعلام کرده بودند که جنگ در سال ۲۰۲۴ پایان خواهد یافت و حتی مقامات دولت بایدن از پایان یافتن جنگ پیش از ورود به سالجاری میلادی سخن میگفتند. اگرچه بارها عنوان شده است که نتانیاهو با اشراف بر این واقعیت که بزرگترین قربانی عملیات طوفانالاقصی خواهد بود و پس از پایان این جنگ باید برای همیشه صحنه سیاسی را ترک کند، لذا به دنبال فرسایشی کردن این جنگ است، اما باید به این نکته هم اذعان داشت که در حقیقت اشغالگران در نتیجه فقدان برنامه درست میدانی راهی جز فرسایشی کردن جنگ و افزایش فشار بر غیرنظامیان ندارند.
در نتیجه چنین شرایطی است که نخستوزیر رژیم اشغالگر سهشنبه شب به رؤسای شوراهای محلی از مجتمعهای اطراف غزه گفت که پیشبینی میکند جنگ علیه حماس تا سال ۲۰۲۵ ادامه یابد. بر اساس گزارش کانال ۱۲، نتانیاهو این ارزیابی را در چهارچوب بحثی فاش کرد که ادعا شده وی در این گزارشها همچنین موافقت کرده چهارچوب فعلی وزارت جنگ را بازنگری کند تا به اسرائیلیهایی که مایل به بازگشت به مناطق تخلیه شده در ۴/۷ کیلومتری مرز غزه هستند، کمک مالی کند. این کانال عبری نوشت رؤسای شوراهای محلی به نتانیاهو گفتهاند که اکثر ساکنان غلاف غزه در این مرحله به دلیل ادامه پرتاب موشک از غزه و سایر نگرانیهای امنیتی نمیخواهند، برگردند. رؤسای شوراهای محلی خواستار آن شدند که روند بازگشت به تابستان و آغاز سال تحصیلی جدید به تعویق بیفتد یا تمدید شود و تلآویو به تأمین هزینه اقامت آنها در مسکنهای موقت تا آن زمان ادامه دهد. این کانال توضیح داد؛ نتانیاهو درخواست آنها را پذیرفته و وعده داده که کمکهای مالی در آن زمان نیز اجرا شود.
کانال ۱۲ گزارش داد؛ نتانیاهو در اظهارات علنی در ابتدای این نشست در اظهاراتی تبلیغاتی مدعی شد: «ما مصمم هستیم که کیبوتسها و شهرکها را در منطقهای که به عنوان منطقه غلاف غزه شناخته میشود، بازسازی کنیم، ساکنان را به خانههای خود بازگردانیم و رونق و رفاه منطقه و رشد آن را حتی بسیار بیشتر از قبل از جنگ تضمین کنیم.» از سوی دیگر، آلون داویدی، شهردار سدیروت، یکی از شهرکهای اطراف نوار غزه، خواستار نابودی کل این منطقه شد. شامگاه سهشنبه، رادیو ارتش اشغالگر به نقل از آلون داویدی درباره تداوم حملات از شمال نوار غزه به شهرکهای غلاف غزه گزارش داد کل منطقه باید نابود شود. شهردار سدیروت گفت: باید سیستماتیک کار کنیم اگر از فلان منطقه شلیک کنند باید کل آن منطقه از بین برود. بازگشت شهرکنشینان به منازل خود در شهرک سدیروت به جای موعد مقرر یعنی چهارم ماه آینده به پایان ماه آینده موکول شدهاست.
بازگشت پای میز مذاکره
با برهم زدن آتشبس موقت، تصور صهیونیستها بر این بود که با افزایش فشار میدانی در سایه اوجگیری تجاوزات و کشتار میتوانند بدون امتیازدهی، حماس را مجبور به تسلیم کنند، اما روند فعلی نشان میدهد که صهیونیستها با اذعان به عدم دستیابی به موفقیتهای چشمگیر میدانی مجبور به بازگشت به میز مذاکره و امتیازدهی به حماس شدند. در این باره وزارت خارجه قطر شامگاه سهشنبه اعلام کرد با میانجیگری دوحه و پاریس، حماس و رژیم صهیونیستی درباره انتقال دارو و کمکهای انسانی به نوار غزه در ازای انتقال دارو به اسرای صهیونیستی توافق کردند. به گزارش ایسنا، «ماجد بن محمد الانصاری» سخنگوی وزارت خارجه قطر گفت: میانجیگری قطر با همکاری فرانسه در دستیابی به توافقی میان حماس و رژیم صهیونیستی موفقیتآمیز بود. وی افزود: طبق این توافق قرار است در ازای انتقال دارو به اسرای صهیونیستی در نوار غزه، دارو و محموله کمکهای انسانی به مردم غزه بویژه در مناطقی که خسارت زیادی دیده است، منتقل شود. الانصاری طی اظهاراتی به خبرگزاری «قنا» قطر گفت: دارو و کمکهای انسانی چهارشنبه به شهر العریش مصر منتقل خواهد شد تا در اختیار مردم غزه قرار گیرد. وی تأکید کرد: در چهارچوب اقدامات قطر برای پایان دادن به جنگ غزه، تلاشها با شرکای منطقهای و بینالمللی در مرحله آتی بویژه در زمینه انسانی و تخلیه کادرهای پزشکی ادامه خواهد داشت. پیرو آنچه عنوان شد، واشنگتن هم در تکاپو برای خروج صهیونیستها از این بحران به واسطه کمک به روند مذاکرات است. کما اینکه سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا شامگاه سهشنبه اعلام کرد واشنگتن در حال مذاکره جدی و فشرده در قطر درباره انعقاد یک توافق دیگر درباره تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی است.