اسرائیل با پیشنهاد مذاکره به حزبالله و حماس، به طور تلویحی شکست را پذیرفت
بیبی رنگ پریده
نهتنها خبری از نابودی حماس و ترور رهبران آن در باریکه غزه نیست که حتی اسرائیلیها در یک عقبنشینی آشکار، حاضر به مذاکره مجدد بر سر تبادل اسرای خود هستند. این در حالی است که پس از عدم تمدید آتشبس، صهیونیستها ادعا داشتند تا نابودی حماس به جنگ ادامه خواهند داد. بهنظر میرسداشغالگران آماده از سرگیری تماسها با میانجیها به منظور آزادی باقی اسرا هستند.
حسین فاطمی
خبرنگار
اگر چه طی حدود هفت هفته از آغاز تجاوز و کشتار رژیم صهیونیستی در نوار غزه، یکی از کمسابقهترین ویرانیها و نسلکشیها در این باریکه صورت گرفت، با این حال هنوز معادلات میدانی و سیاسی طبق خواسته تلآویو پیش نمیرود. همان طور که در گزارش روز سهشنبه «ایران» به حفظ توان بازدارندگی حماس اشاره شد، به نظر میرسد که صهیونیستها حتی به حداقلهای خود برای دستیابی به یک پیروزی نمایشی هم نخواهند رسید. نهتنها خبری از نابودی حماس و ترور رهبران آن در این باریکه نیست که حتی در یک عقبنشینی آشکار، حاضر به مذاکره مجدد بر سر تبادل اسرای خود هستند. این در حالی است که پس از عدم تمدید آتشبس، صهیونیستها ادعا داشتند تا نابودی حماس به جنگ ادامه خواهند داد. در پی این عقبنشینی صهیونیستها یک کانال عبری شامگاه دوشنبه گزارش داد، اشغالگران آماده از سرگیری تماسها با میانجیها به منظور آزادی باقیمانده اسیران در نوار غزه هستند.
به گزارش ایسنا، مقامات امریکایی در این خصوص گفتند: واشنگتن امید چندانی به آتشبس جدید در غزه ندارد، اما در صورت آغاز مذاکرات جدی، آتشبس امکانپذیر خواهد بود. صبح روز جمعه، اول دسامبر، آتشبس یک هفتهای بین اشغالگران و حماس با میانجیگری قطر-مصر-امریکا پایان یافت که طی آن ۸۴ کودک و زن صهیونیست به اضافه ۲۴ شهروند خارجی از نوار غزه آزاد شدند، در حالی که رژیم صهیونیستی ۲۴۰ نفر از اسیران فلسطینی (۷۱ زن و ۱۶۹ کودک) را آزاد کرد. کانال ۱۲ خصوصی عبری گفت: اسرائیل آماده است ارتباطات را از سر بگیرد تا افراد اسیرشده در غزه را آزاد کند.
این شبکه ادعا کرد: این موضوع (که آزادی آنها مورد مذاکره قرار خواهد گرفت) همچنان بشردوستانه است و شامل زنان، بیماران، مجروحان و سالمندانی است که هنوز در اسارت هستند. اشغالگران از حماس خواسته بودند زنانی را که ادعا میکرد، غیرنظامی هستند آزاد کند که جنبش آن را رد و تأکید کرد آنها سرباز وظیفه هستند و در لباس نظامی اسیر شدهاند و آن را نقض مفاد توافقنامه آتشبس دانست. بر اساس اظهارات مقامات حماس، قرار بود آزادی سربازان در مرحله بعدی انجام شود که این امر باعث فروپاشی آتشبس شد.
به گزارش رسانههای عبری، حماس هنوز ۱۳۷ اسرائیلی را در غزه در اسارت خود دارد که ۱۲۶ نفر صهیونیست و ۱۱ نفر خارجی هستند. این کانال ادامه داد: «تخمین زده میشود که در هفته آینده امکان دستیابی به توافق جدید وجود نداشته باشد، اما آنها (در اسرائیل) میخواهند مسیر جدیدی را باز کنند تا از فشار بر حماس در جنگ سود ببرند.» این شبکه عبری به نقل از یک منبع امنیتی رژیم صهیونیستی که نامش فاش نشده است، مدعی شد: «شدت درگیریها مسیری را باز کرده است که نباید از دست داد. اسرائیل همچنین در تلاش برای افزایش فشار بر صلیب سرخ است و قرار است نخستوزیر (بنیامین نتانیاهو) با رئیس این سازمان (میانا اسپولیاریچ-اِگر) که انتظار میرود در روزهای آینده وارد اسرائیل شود، دیدار کند.»
از زمان آغاز جنگ، اشغالگران بارها از صلیب سرخ خواستهاند تا با اسیران در غزه ملاقات کرده و داروهای لازم را برای بیماران در میان آنها فراهم کند. همچنین مقام ارشد صهیونیست به این کانال (که نامش را فاش نکرد) گفت: «شرایط برای شروع پیشنویس توافقنامههای جدید، چه از دیدگاه حماس یا اسرائیل، اکنون آماده شده است.» وی ادامه داد: «دیوید بارنیا» رئیس موساد دستورات جدیدی دریافت کرد تا حرفهای میانجیها را بشنود و همان منبع گفت: «اگر قطریها بخواهند صحبت کنند، ما گوش میکنیم.» اما این منبع گفت: «اسرائیل مشکلاتی را شناسایی کرده است که میتواند توافق را دشوار کند.» کانال ۱۲ عبری نیز توضیح داد: بخشی از رهبری حماس، قطر را ترک کرده و اسرائیل عملاً در دو منطقه (شمال و جنوب نوار غزه) حضور دارد، نه فقط در شمال غزه که این امر کانالهای ارتباطی را پیچیده میکند.
واکنش مقاومت
در حالی صهیونیستها از آمادگی برای تبادل اسرا خبر میدهند که در مقابل حماس پس از عدم تمدید آتش بس تنها روی یک موضع تأکید داشت و آن هم عدم مذاکره (بر سر تبادل اسرا) تا زمان پایان تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک غزه است، چنان که اسامه حمدان از رهبران حماس هم به الجزیره گفته که تا قبل از توقف تجاوزات به غزه، صحبتی از هرگونه معامله مبادله اسرا وجود نخواهد داشت. به باور حمدان، هدف طرف اسرائیلی از طریق افشاگریهای جاری، مقابله با فشارهای داخلی است. وی افزود: مواضع اسرائیل در مورد یک معامله قریبالوقوع برای مصرف داخلی است.
در همین رابطه، علی ابوشاهین، یکی از اعضای دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی نیز تأکید کرد که «تمام امور مربوط به مذاکرات اسرا پس از آتشبس فراگیر انجام خواهد شد.» ابوشاهین در گفتوگو با المیادین با تکذیب مطالب منتشر شده توسط برخی رسانههای عبری تأکید کرد که در حال حاضر هیچ تماسی در خصوص مذاکرات اسیران وجود ندارد. این مقام سیاسی در «جهاد» با بیان اینکه «دولت امریکا است که جنگ غزه را اداره میکند»، گفت: صحبت از آتشبسهای بشردوستانه برای بازگرداندن اسرا است و بعد از آن تجاوز به غزه از سر گرفته میشود. ابوشاهین با تأکید بر اینکه «اکنون صحبتی درباره آتشبسهای بشردوستانه نشدهاست»، بر موضع صریح مقاومت در خصوص رد هرگونه مذاکره تحت فشار آتش تأکید کرد.
وی با اشاره به اینکه «مقاومت خود را با سناریوهای جدید رویارویی تطبیق دادهاست»، تصریح کرد: «عنصر شوک از سوی اشغالگران اثر خود را از دست دادهاست.»
وقتی صهیونیستها دست به دامان قطر
و مصر میشوند
در راستای آنچه گفته شد، وبگاه امریکایی «آکسیوس» گزارش داد که اشغالگران، قطر را از آمادگی خود برای مذاکره درباره توافق جدید در مورد اسرا مطلع کردهاند. این وبگاه توضیح داد: «اسرائیل بر خلاف موضع قبلی خود که خواستار آزادی همه اسیران زن قبل از مذاکره در هرگونه توافقی بود، آماده گفتوگو درباره توافق جدید است. اسکای نیوز عربی نیز از منابع آگاه مصری نقل کرد، اشغالگران از مصر و قطر برای انعقاد قرارداد تبادل اسرا در چهارچوب آتشبس جدید بشردوستانه درخواست میانجیگری کردهاند.
این منابع توضیح دادند که طرف مصری در حال حاضر میانجیگری جدیدی را با طرفهای قطری و امریکایی انجام داده تا بزودی یک توافق جدید تبادل اسرا بین حماس و اشغالگران اجرا شود. این منابع به دیدارهای مورد انتظار بین اشغالگران، مصر و قطر با حمایت امریکا در این زمینه اشاره کردند. از سوی دیگر، مقاومت فلسطین در غزه شروط روشنی را تعیین و اعلام کرد: «تا زمانی که تجاوزات اسرائیل به غزه ادامه دارد، نه مذاکره و نه مبادله اسیران زیر آتش انجام نمیگیرد.»
عقبنشینی در برابر حزب الله
همزمان با انتشار اخباری دال بر آمادگی صهیونیستها برای مذاکره مجدد بر سر تبادل زندانیان با حماس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی با اظهار اینکه این رژیم قصدی برای ماندن در غزه ندارد، در موضعگیری جدیدی در قبال حزبالله لبنان که عقبنشینی آشکاری از مواضع پیشین این رژیم محسوب میشود، گفت که تلآویو آماده توافقی احتمالی با حزبالله لبنان است، مشروط بر اینکه هر توافقی شامل منطقه امن در امتداد مرز و تضمینهای امنیتی مناسب باشد. به گزارش رسانههای عبری زبان، یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در مورد تحولات امنیتی در امتداد مرز سرزمینهای اشغالی با لبنان گفت: «اقدامات اسرائیل در غزه مورد توجه حزبالله قرار دارد. اگر حزبالله اجازه دهد فرایند توافق صورت میگیرد، من اکنون به جزئیات آن نمیپردازم، اما واضح است که باید شامل شرایطی باشد که در آن فاصله ایمن از ما تا نیروهایی که میتوانند به خاک اسرائیل شلیک کنند، یا نیروهایی که میتوانند در داخل اسرائیل وارد عمل شوند، وجود داشته باشد. اگر این امکان وجود داشته باشد، با تضمین مناسب، میتوانیم در مورد آن صحبت کنیم.»
گالانت همچنین با تأکید بر اینکه ارتش صهیونیستی قصدی برای ماندن دائمی در نوار غزه ندارد، گفت: «مادامی که گروهی متخاصم با اسرائیل نباشد، آماده بحث در مورد گزینههای جایگزین در مورد اینکه چه کسی این سرزمین را کنترل میکند، هستیم.» براساس گزارش خبرگزاری رویترز، وی به خبرنگاران گفت که تل آویو آماده بحث در مورد گزینههای جایگزین درباره اینکه چه کسی میتواند غزه را پس از جنگ کنترل کند، است: «شرط کلیدی این است که این گروه با اسرائیل خصمانه عمل نکند. بقیه، به نظر من، قابل بحث است. اما مطمئناً حماس نخواهد بود و همچنین خود اسرائیل هم نخواهد بود.» این در حالی است که وزیر جنگ رژیم صهیونیستی قبلتر اعلام کرده بود که، «حفظ آرامش کرانه باختری بسیار مهم است تا بتوانیم مأموریت خود در نوار غزه را که نابودی حماس و کاهش توانمندیهای نظامی و دولتی آن است، تکمیل کنیم.» براساس گزارش سایت خبری روسیا الیوم، گالانت در ادامه افزود: زمانی که مشخص شود ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه چه اقداماتی انجام داده، کرانه باختری و همچنین مکانهای دیگر را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.
اعتراف دوباره به برتری مقاومت لبنان
به نظر میرسد که عقبنشینی گالانت در برابر حزبالله ارتباط مستقیمی با برتری میدانی مقاومت لبنان در مرزهای شمالی فلسطین اشغالی داشته باشد، کما اینکه رسانههای رژیم صهیونیستی برای دومین بار اعتراف کردند که حزبالله لبنان دست برتر را در مناطق شمالی فلسطین دارد. به گزارش ایرنا و به نقل از شبکه المیادین، عاموس یادلین، رئیس سابق اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی پیشتر با اشاره به برتری مقاومت اسلامی لبنان در مرزهای این کشور با فلسطین اشغالی گفته بود که سید حسن نصرالله در شمال دست برتر را دارد. تحلیلگر مسائل عربی شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی نیز گفت: حزبالله همچنان در شمال دست برتر را دارد، زیرا میخواهد به اسرائیل فشار بیشتری وارد کند و میداند که تل آویو خویشتنداری میکند. به تازگی نیز روزنامه الاخبار نوشته بود، مقاومت لبنان به تاکتیکهای خاصی روی آورده است که دشمن توان رویارویی با آن را ندارد. بر این اساس، فرماندهی مقاومت به رزمندگان اختیاراتی داده که آنها را قادر به انجام اقدامات زیادی میکند و مقاومت لبنان موفق به وارد کردن خسارات مستقیم به مواضع، جنگافزارها و سیستمهای دشمن شده است.