آنچه برای «ژنرال های نفتی» آرزوی محال بود!
55 میلیارد دلار میزان درآمد کشور از محل صادرات نفت و گاز در 1401
درآمدهای ایران از محل صادرات نفت و گاز در سال گذشته در محدوده عدد ۵۵ میلیارد دلار؛ افزایشی دست کم 43 درصدی در خلال تنها یکسال!
بانک مرکزی گزارش کرده که میزان درآمد کشور از محل صادرات نفت و گاز در سال گذشته به بیش از ۵۵ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار رسیده که این میزان نسبت به دوره قبلی یعنی سال ۱۴۰۰، بیش از ۴۳ درصد افزایش را تجربه کرده است.
افزایش بیش از 40 درصدی درآمدهای نفتی ایران را میتوان در رابطهای مستقیم با افزایش فروش نفت، تسویه بدهیهای گازی و توسعه ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاهها در آبهای فراسرزمینی دانست.
این موارد، جملگی، قطعهای از پازل بزرگ دیپلماسی فعال و پویای انرژی در دولت سیزدهم به شمار میروند.
گفته میشود که ارزش صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی، بهتنهایی ۴۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بوده که درمقایسه با رقم ۲۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۱ و ۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ و ۱۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹ یک افزایش ناباورانه داشته است.
جواد اوجی، وزیر نفت به تازگی از افزایش تولید روزانه یک میلیون بشکهای نفت ایران در دولت سیزدهم خبر داده و گفته است که «در آغاز بهکار این دولت، تولید نفت حدود ۲.۳ میلیون بشکه در روز بود» و افزوده که امروز تولید نفت ایران به ۳.۳ میلیون بشکه در روز رسیده و نکته مهم آن است که هرچه تولید نفت انجام میشود، یا در پالایشگاههای داخلی به مصرف میرسد یا به صادرات اختصاص مییابد.
هرچندکه در آغاز بهکار دولت سیزدهم ما با ۷۸ میلیون بشکه میعانات ذخیرهشده روبهرو بودیم!
گزارشها نشان میدهند که درآمد نفتی ایران در دو سال فعالیت دولت سیزدهم بیش از 5 برابر شده است.
اداره اطلاعات انرژی امریکا نیز از درآمد ۱۹ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت در ۵ ماهه سالجاری میلادی خبر داده و کل درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۲ را ۵۴ میلیارد دلار اعلام کرده که این رقم معادل ۶.۵ درصد از کل درآمد نفتی اوپک در این دوره بوده است.
پس از خروج امریکا از برجام در اردیبهشت سال ۱۳۹۷، صادرات نفت ایران و به دنبال آن درآمدهای این بخش با کاهش همراه شد.
رئیس دولت قبل مدعی بود «اگر برجام نبود، نمیتوانستیم حتی یک بشکه نفت بفروشیم»؛ اما آمارهای منتشرشده درباره میزان افزایش صادرات نفت خام ایران نادرست بودن این ادعا را ثابت کرد.
البته که با روی کار آمدن دولت سیزدهم، صادرات نفت ایران و وصول درآمدهای آن، رشدی چشمگیر داشت.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، استفاده از راهکارهای مختلف برای افزایش فروش و صادرات نفت با وجود تحریمها در مرکز توجه قرار گرفت تا آنجا که به گواهی آمارهای اقتصادی، شرایط صادرات نفت بهبود یافت.
در دیماه ۱۴۰۰، رئیس دولت سیزدهم از افزایش ۴۰ درصدی میزان صادرات نفت خبر داد که با ابراز تردید برخی ازجمله عبدالناصر همتی روبهرو شد.
اما جواد اوجی در توئیتی بر اظهارات سیدابراهیم رئیسی صحه گذاشت.
وزیر نفت در فروردین ۱۴۰۲ گفت که سال گذشته ۱۹۰ میلیون بشکه نفت بیشتر از سال ۱۳۹۹ و ۸۳ میلیون بشکه بیشتر از سال ۱۴۰۰ نفت صادر شد و پیشبینی میشود امسال رکوردی تازه در صادرات نفت ثبت شود و بیان کرد: با توجه به اینکه یکی از بخشهای تأمینکننده نیازهای ارزی کشور، وزارت نفت است، در دولت سیزدهم با وجود تشدید تحریمهای ظالمانه خوشبختانه به فضل الهی و همت همکارانمان در صنایع نفت و گاز کشور رکوردهای مطلوبی در زمینه صادرات نفت خام، میعانات گازی، فرآوردههای نفتی و پتروشیمی داشتیم.
ناگفته نماند که تولید نفت خام ایران بر اساس تازهترین گزارش اوپک، در ماه اوت (مردادماه-شهریورماه) با ۱۴۳ هزار بشکه افزایش به ۳ میلیون بشکه رسید و پس از عربستان و عراق جایگاه سومی را دوباره ازآن خود کرد.
گزارش ماه سپتامبر اوپک نشان میدهد که ۱۳ عضو این سازمان براساس گزارش منابع ثانویه در ماه اوت (مردادماه-شهریورماه) ۲۷ میلیون و ۴۴۹ هزار بشکه نفت خام تولید کردند که ۱۱۳ هزار بشکه بیشتر از ۲۷ میلیون و ۳۳۶ هزار بشکه ماه ژوئیه است.
براساس گزارش ماه سپتامبر اوپک، پس از عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۶۷ هزار بشکه و عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۲۷۷ هزار بشکه، ایران با تولید روزانه ۳ میلیون بشکه در جایگاه سومین تولیدکننده این سازمان قرار گرفته است.
بر اساس گزارش منابع ثانویه، ایران در ماه اوت ۳ میلیون بشکه نفت خام تولید کرده که ۱۴۳ هزار بشکه بیشتر از ماه ژوئیه ۲۰۲۳ (تیرماه-مردادماه) بوده است.
به گفته تحلیلگران، صادرات بالاتر، نتیجه موفقیت ایران در دورزدن تحریمهای امریکا بوده است.
واقعیت این است که موفقیت ایران در فروش و صادرات نفت آنچنان چشــمگیر بوده که رئیسجمهور امریکا را وادار به واکنش کــرده است.
در آبان مــاه ۱۴۰۰، رئیسجمهــور امریکا در ســخنانی کــه در عمــل خلاف وعدههــای کاخ ســفید برای لغــو تحریمهــای ظالمانه علیــه ایران و بازگشــت واشــنگتن بــه برجام اســت، خواســتار کاهــش خریــد نفــت ایــران از ســوی کشــورهای واردکننده شد.
این اظهارنظرها نشان میدهد که ایران در فروش و صادرات نفت خود مســیر درســتی را رفته اســت.
آمارهــای اقتصادی نیــز نشــان میدهــد که رشــد اقتصادی کشــور بــا نفت، بیشــتر از رشــد اقتصادی بدون نفت است که حکایت از افزایش درآمدهای نفتی ایران دارد.
جواد اوجی، وزیر نفت گفته که از ابتدای آغاز دولت سیزدهم با مجموعه اقدامهای انجامشده حتی یکسنت هم از پول صادرات نفت و میعانات گازی مسدود نشده و همه پول خود را دریافت کردهایم.
در یک نگاه کلی، صنعت نفت از زمان روی کارآمدن دولت سیزدهم دچار تحولات جدی شده و در تمامی شاخصها یک رشد معنادار به چشم میخورد.
یکی از این شاخصها بازگشت ایران به جمع غولهای بزرگ صنعت نفت جهان است؛ نقشی که در دولت قبل رنگ باخته و جایگاه نفتی ایران در سازمان اوپک بشدت متزلزل شده بود، هرچندکه اکنون ایران در جمع برترینهای این سازمان از رقبا در حال سبقت گرفتن است.
این مهم میسر نشده مگر در سایه دیپلماسی فعال انرژی؛ دیپلماسی که تیم زنگنه در وزارت نفت دولت قبل در اجرایی ساختن آن بسیار ناتوان و ضعیف بودهاند.