آیتالله رئیسی در اولین همایش «اقتصاد تعاونی ایران» اعلام کرد
فعال شدن 8 هزار تعاونی در 2 سال
آیتالله رئیسی روز گذشته در نخستین همایش «اقتصاد تعاونی ایران» یک نوید برای این بخش مهم از اقتصاد ایران داشت: سند تعاون که 11 سال در انتظار بازنگری بود، در دولت مردمی نهایی شد. شاید این امر، یک خبر اختصاصی برای این حوزه اقتصادی به شمار برود، اما رئیس جمهور خبر دیگری هم اعلام کرد؛ خبری مبنی بر فعال شدن 8 هزار تعاونی مردمی که عمدتاً در حوزه زنان فعال هستند. این اخبار و آمار، به نوبه خود بیانگر جدیت دولت سیزدهم در تحقق یک اقتصاد مردمی یا مردمی کردن اقتصاد است. قانون اساسی، بخش خصوصی، بخش دولتی و بخش تعاونی را به عنوان بسترهای فعالیت اقتصادی در کشور تعریف کرده است. باوجود این، بخش تعاونی، در کنار دو بخش دیگر کمتر مورد توجه دولتها بوده است، آن هم بخشی که به تأکید رئیس جمهور سهم مهمی در برقراری عدالت اقتصادی و عدالت اجتماعی دارد. برپایه چنین ظرفیت بخش تعاونی است که میتوان اهتمام دولت برای توجه بیش از پیش به آن را درک کرد؛ توجهی تا به این اندازه که آیتالله رئیسی در همین سخنرانی اعلام کرد که دولت حاضر است شورای عالی تعاون را، در زمانهای زودتری برگزار کند تا نیازهای این بخش احصا و برای آنها در عالیترین سطوح دولت تصمیمگیری شود.
حمایت از تعاونی، جلوه روشن مردمیسازی حکمرانی
آیتالله رئیسی در سخنان خود، با بیان اینکه توجه به اقتصاد تعاونی در کنار بخشهای دولتی و خصوصی باعث تقویت عدالت اجتماعی، عدالت اقتصادی و ایجاد اشتغال خواهد شد، گفت: حمایت از بخش تعاونی و ارتقای نقش و سهم این بخش از اقتصاد کشور یکی از جلوههای روشن مردمیسازی حکمرانی و دولت است.
رئیس جمهور با تشکر از همه تلاشهایی که برای تقویت بخش تعاونی شده است، به فعال شدن 8 هزار تعاونی در طول دوره فعالیت دولت مردمی بویژه در بخش زنان اشاره کرد و افزود: سند تعاون 11 سال در انتظار بازنگری بود که این کار در همان ابتدای دولت مردمی انجام و این سند نهایی شد.
آیتالله رئیسی همچنین با قدردانی از همه تلاشها و فعالیتهای تعاونیها در عرصههای خدماتی، تولیدی و سایر فعالیتهای اقتصادی و با تأکید بر اینکه نباید به این میزان بسنده شود، اظهارکرد: این نشست برای بازنگری نسبت به فعالیتهای انجام شده در بخش تعاونی و بررسی و ارائه راهکارهای میدان دادن بیشتر به بخش تعاونی برگزار میشود.
رئیس جمهور با بیان اینکه هر کجا به مردم میدان داده شده شاهد موفقیتها و دستاوردهای بزرگ بودهایم، تصریح کرد: تشکیل کارگروههای تخصصی و بررسی موضوع در اتاق تعاون، معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیز از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتواند به رفع موانع و تسهیل فعالیت تعاونیها کمک کند.
تعاونی، عرصه اجرای مولدسازی
آیتالله رئیسی با اشاره به اینکه تعاونیها یکی از بهترین عرصهها برای کمک به اجرای قانون مولدسازی و واگذاری اموال مازاد دستگاههای دولتی هستند، اضافه کرد: قانون مولدسازی از زمان تدوین برنامه سوم توسعه در برنامههای پنج ساله و نیز بودجههای سنواتی مورد تأکید قرار گرفته اما اجرا نشده بود. متأسفانه از تلاش دولت در این زمینه نیز به غلط تعبیر به قانونگذاری جدید شد در حالی که اقدام دولت تلاش برای تسهیل اجرای این قانون بود.
رئیس جمهور اضافه کرد: تعاونیها همچنین یکی از بهترین ابزارها برای مدیریت سهام عدالت بویژه در شهرستانها هستند تا این سهام در عرصه کارهای اقتصادی به گردش درآمده و بهترین و مؤثرترین بازدهی را داشته باشد.
دولت حمایت و نظارت میکند
آیتالله رئیسی همچنین به اعلام آمادگی برخی سخنرانان پیش از خود در این همایش برای حضور تعاونیها در عرصههای تأمین آب، تولید برق، ساخت نیروگاه، حوزه ورزش و باشگاههای ورزشی و نظایر آن اشاره کرد و گفت: دولت نه در سخن، بلکه در عمل و اجرا، به میدان دادن به مردم و بویژه تعاونیها باور و اعتقاد دارد؛ دولت وظیفه خود را صرفاً هدایت، نظارت و حمایت میداند و سعی در کاهش هر چه بیشتر تصدیگری دولت در عرصه اقتصاد دارد.رئیس جمهور با تأکید بر فعال شدن نهضت ملی تعاون افزود: این آمادگی وجود دارد که جلسات شورای تعاون هر چه سریعتر تشکیل شده و موانع پیشروی تسهیل و تقویت فعالیت تعاونیها بررسی و رفع شوند.
توجه ویژه به افزایش بهره وری
آیتالله رئیسی در ادامه به بیان توصیههایی راهبردی به شرکتهای تعاونی پرداخت و با تأکید بر توجه ویژه به موضوع افزایش بهرهوری، تصریح کرد: به همه تعاونیها، اتاق تعاون و معاونت تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توصیه و تأکید دارم که به موضوع افزایش بهرهوری به عنوان یک مسأله محوری توجه ویژه داشته باشند و با نگاهی به میزان اعتبارات و امکانات، میزان بهرهوری را مورد سنجش قرار دهند.
وی افزود: تحقق هدفگذاری رشد اقتصادی 8 درصدی در کنار سرمایهگذاری خارجی در گرو مسأله مهم افزایش بهرهوری و برنامهریزی در این زمینه است.
رقابت پذیری تعاونی ها
رئیس جمهور در ادامه افزایش رقابتپذیری در تعاونیها را به عنوان دومین توصیه راهبردی خود به شرکتهای تعاونی مورد تأکید قرار داد و گفت: در این زمینه شرکتهای تعاونی باید در افزایش تولید و ارتقای کارآمدی و خدمات با یکدیگر مسابقه دهند.
آیتالله رئیسی توجه به کارآمدی مدیران به عنوان نقشآفرینان اساسی و محوری در شرکتهای تعاونی را مورد تأکید قرار داد و اظهارکرد: افزایش کارآمدی مدیران و ارتقای سطح مدیریت در شرکتهای تعاونی مستلزم تسهیل حضور تعاونیها در بازارهای داخلی و خارجی است که در اینجا دولت خود را موظف به همراهی و کمک به مدیران تعاونیها میداند. خوشبختانه با عزم دولت در ارتباطگیری مؤثر با کشورهای همسایه، منطقه و همسو و همچنین ائتلافهای منطقهای و فرامنطقهای، زمینه برای نقشآفرینی تعاونیها در بازارهای بینالمللی فراهم شده است.
رئیس جمهور توسعه شرکتهای تعاونی دانشبنیان و صادراتگرا را به عنوان دیگر توصیه مهم خود به شرکتهای تعاونی مورد اشاره قرار داد و افزود: توجه به توسعه این شرکتها از آن جهت بسیار مهم و با اهمیت است که میتوانند در توسعه تجارت خارجی کشور نقشآفرین باشند.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه امروز در دولت و با همراهی مجلس برای تصویب قوانین و تسهیل مقررات فعالیت شرکتهای تعاونی آمادگی کامل وجود دارد، تلاشهای صورت گرفته در 2 سال اخیر برای فعالتر کردن بخش تعاونی کشور را شایسته قدردانی دانست.
وزیر اقتصاد: بزودی با افزایش سرمایه صندوق ضمانت سرمایهگذاری به ۲۷۰ میلیارد تومان، میتوان هزار میلیارد تومان ضمانتنامه برای تعاونگران صادر کرد
وزیر امور اقتصادی و دارایی در نخستین همایش اقتصاد تعاونی خبر داد: بزودی با افزایش سرمایه صندوق ضمانت سرمایهگذاری به ۲۷۰ میلیارد تومان، میتوان هزار میلیارد تومان ضمانتنامه برای تعاونگران صادر کرد.
سیداحسان خاندوزی در نخستین همایش اقتصاد تعاونی با بیان اینکه تعاونگران در خط مقدم اقتصاد مردمی هستند، گفت: در نظریههای اقتصاد دوگونه تعادل را شاهد هستیم؛ یکی تعادل ناشی از همکاری و دیگری تعادل ناشی از رقابت که اولی به سبب اینکه منافع جمعی بلند مدت را تأمین میکند مورد توجه است و تبلور آن نهادها، شرکتها، اتحادیههای تعاونی هستند.
وی با بیان اینکه فرهنگ وارداتی اقتصاد کشور مجال کمتری به فرهنگ اسلامی و ایرانی تعاونی داده است، اظهار داشت: ما تلاش کردیم نهادهای پشتیبان تعاون در دولت مردمی بتوانند قویتر از گذشته عمل کنند.
خاندوزی افزود: در همین راستا افزایش سرمایه در دولت سیزدهم برای بانک توسعه تعاون و افزایش سرمایه برای صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاونی صورت گرفته است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی به نقش صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون در صدور ضمانتنامههای مؤثر برای شرکتهای تعاونی اشاره کرد و بیان داشت: از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۱ حدود ۵۰ میلیارد افزایش سرمایه برای این صندوق محقق شد و از محل بند «الف» تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۲ نیز در حدود همین رقم، این صندوق افزایش سرمایه خواهد داشت، بدین معنا که میتواند ۱۰ برابر بیشتر ضمانتنامه صادر کند.
خاندوزی افزود: این صندوق در تمام سالهای پیش از دولت سیزدهم، مبلغ ۱۷۰ میلیارد تومان سرمایه داشت اما بزودی به ۲۷۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه خواهد رسید تا بتواند هزار میلیارد تومان ضمانتنامه برای تعاونگران صادر کند.وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه گفت: در کنار توسعه تعاونیها و مالکیتهای خرد، نقش مشارکتی برای مردم نیز باید در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به فعالیت ٣۶ شرکت برتر بورسی سهام عدالت اظهار داشت: این شرکتها که در سهام عدالت فعال بودند به سمت مشارکتهای مردمی خواهند رفت.گفتنی است نخستین همایش اقتصادی تعاونی ایران صبح یکشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۲ با حضور حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد.