با هدف تأمین نیازهای بخش سلامت تا پایان سال‌جاری

بانک مرکزی دستورالعمل تأمین ارز شرکت‌های دارویی را ابلاغ کرد

روز گذشته بانک مرکزی در بخشنامه‌ای، دستورالعمل اجرایی تأمین ارز شرکت‌های دارویی در قبال پذیرش اوراق گام، حداکثر تا پایان سال‌جاری تا سقف 200 میلیون دلار را به بانک‌های عامل ابلاغ کرد. این بخشنامه یا دستورالعمل اجرایی 5 بند دارد که در آن مراحلی که یک شرکت دارویی می‌تواند ارز مورد نیاز خود را تأمین کند، تشریح شده است.
نکته مهم در این بخشنامه، تعریف نقشی برای وزارت بهداشت و درمان و سازمان‌های وابسته به آن برای تأیید واقعی بودن این ثبت سفارش و قطعی بودن واردات دارو پس از تأمین ارز از سوی بانک‌های عامل است. از این رو می‌توان برای این بخشنامه بانک مرکزی دو هدف را قائل شد؛ هدف اول کمک به تأمین داروهای مورد نیاز در کشور است، بویژه اینکه برخی از کمبود تعدادی از اقلام دارویی خبر داده بودند.
هدف دوم، تلاش برای تأمین نظر رئیس‌جمهوری مبنی بر سالم‌سازی فرآیند واردات دارو به کشور است. این امر از این رو اهمیت دارد که رئیس‌جمهوری در اجلاس رؤسای دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی مطرح کرد.
پزشکیان در این اجلاس گفته بود «بخشی از ارزهایی که برای واردات دارو و یارانه آن می‌دهیم، گم می‌شود.» اکنون با سازوکاری که بانک مرکزی برای تأمین ارز دارویی تعریف کرده است و البته در صورت عملکرد شفاف و سالم همه دستگاه‌ها و بخش‌های درگیر در این فرآیند، انتظار می‌رود نقصان یا فساد مورد اشاره رئیس‌جمهوری در حوزه دارویی تا حد زیادی رفع شود.
 
جزئیات بخشنامه بانک مرکزی
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، بند اول بخشنامه این بانک که دیروز درباره تأمین و فروش ارز به شرکت‌های واردکننده دارویی در قبال پذیرش اوراق گام شرکت‌های پخش دارویی صادر شد، به این شرح است: تأمین ارز شرکت‌های واردکننده دارویی برای واردات اقلام سلامت‌محور (موضوع تصویب‌نامه‌های 30‌‌‌‌‏/04‌‌‌‌‏/1403 هیأت محترم وزیران) به‌صورت فروش ارز مدت‌دار، در قبال پذیرش اوراق گام از سوی بانک‌های عامل پذیرنده اوراق گام (به عاملیت بانک مرکزی) امکان‌پذیر است.
در بند 2 آمده است: تأمین ارز و ارسال حواله ارزی برای شرکت‌های واردکننده دارویی بابت موضوع فوق‌الذکر با انجام ثبت‌سفارش با نوع عملیات بانکی و ارائه تأییدیه سازمان مجوزدهنده مرتبط با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (سازمان غذا و دارو) از سوی متقاضی امکان‌پذیر است. بانک مرکزی در بند 3 این بخشنامه تأکید کرد: ‌ارسال درخواست گواهی ثبت ‌آماری با مهلت انقضای حداکثر 30 روز و حداکثر تا پایان سال‌جاری با درج شماره (6508243) در بخش کد بخشنامه با نرخ ارز آزاد (کد 5) از محل بانک مرکزی از طریق سامانه جامع ارزی ضروری خواهد ‌بود.
در بند 4 به این مسأله اشاره شده است که «پذیرش اوراق گام برای فروش مدت‌دار ارز به شرکت‌های واردکننده دارویی از سوی بانک‌های عامل در قبال انتقال اوراق گام به بانک‌های عامل پذیرنده اوراق گام (به عاملیت بانک مرکزی) حداکثر تا پایان سال‌جاری امکان‌پذیر است.» در ماده 5 هم آمده است: شرکت‌های واردکننده دارویی به عنوان متقاضی اوراق گام، می‌توانند تأمین معادل ریالی ارز مورد تقاضا را از طریق اوراق گام در چهارچوب این دستورالعمل و ضوابط و مقررات مربوط از بانک پذیرنده اوراق گام درخواست کنند.
به نظر می‌رسد در این بخشنامه بویژه با تأکید بر مهلت 30 روزه یا تا پایان سال برای اجرای این بخشنامه، تلاش شده است شفافیت و سلامت فرآیند تأمین ارز برای داروهای مورد نیاز بازار سلامت کشور هرچه بیشتر تأمین شود.