دیوان دادگستری بینالمللی حکم خود درباره درخواست جدید آفریقای جنوبی را صادر کرد
نسلکشی را خاتمه دهید
دوشنبه هفته پیش بود که در پی اعلام قصد رژیم صهیونیستی برای حمله زمینی به رفح، دفتر رئیسجمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد دولت این کشور یک «درخواست فوری» برای بررسی این مسأله در دیوان بینالمللی دادگستری ثبت کرده است.
حسین فاطمی
خبرنگار
دوشنبه هفته پیش بود که در پی اعلام قصد رژیم صهیونیستی برای حمله زمینی به رفح، دفتر رئیسجمهور آفریقای جنوبی اعلام کرد دولت این کشور یک «درخواست فوری» برای بررسی این مسأله در دیوان بینالمللی دادگستری ثبت کرده است. به دنبال این ثبت شکایت، دیوان دادگستری بینالمللی در آخرین ساعات روز جمعه حکم خود را درباره شکایت آفریقای جنوبی علیه حمله زمینی ارتش رژیم صهیونیستی به شهر رفح واقع در جنوب نوار غزه صادر کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از الجزیره، دیوان دادگستری بینالمللی با صدور بیانیهای اعلام کرد تحولات بویژه در شهر رفح، کابوس انسانی را تشدید میکند که عواقب نامشخصی دارد. این دیوان اعلام کرد وضعیت خطرناک غزه مستلزم اجرای فوری اقداماتی است که در حکم صادره در ۲۶ ژانویه به آن اشاره شده است. دیوان بینالمللی دادگستری مستقر در لاهه ۲۶ ژانویه درمورد شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی مبنی بر ارتکاب نسلکشی، حکمی اولیه علیه این رژیم صادر کرد و از این رژیم خواست اقدامات لازم برای جلوگیری از نسلکشی در غزه انجام دهد. دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد رژیم صهیونیستی همچنان موظف به تبعیت از کنوانسیون نسلکشی، از جمله تضمین امنیت فلسطینیان در غزه است. این در حالی است که شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی گزارش کرد ارتش طی روزهای آتی طرح مفصلی درباره عملیات زمینی در رفح به بخش سیاسی ارائه میکند. ظاهراً این طرح شامل انتقال غیرنظامیان به مناطقی در مرکز غزه و جنوب آن است.
ناگفته نماند، رژیم صهیونیستی، روز پنجشنبه، آفریقای جنوبی را به سوءاستفاده از دیوان بینالمللی دادگستری به واسطه درخواست برای اقدامات تازه علیه برنامه ارتش این رژیم برای گسترش حملات زمینی به شهر رفح در جنوب غزه متهم کرد که حدود ۱.۴ میلیون فلسطینی به آن پناه آوردهاند. خبرگزاری آناتولی در اینباره گزارش داد که رژیم صهیونیستی درخواست آفریقای جنوبی را «عجیب» و «بیجا» تلقی کرده است. این رژیم مدعی شد که شکایت آفریقای جنوبی به دادگاه لاهه مبنی بر نقض کنوانسیون منع و مجازات جرم نسلکشی «به کلی از نظر واقعیت آن و از لحاظ قانونی بیاساس»، «از نظر اخلاقی متناقض» بوده و «سوءاستفاده از کنوانسیون نسلکشی و خود دادگاه است.»
تلآویو در بیانیه خود با ادعای پایبندی به قوانین بینالمللی در حملاتش به غزه، استدلال کرد که این دادگاه تاکنون، حکم خود را درباره برخی اقدامات صادر کرده است و هیچ تغییر قابلتوجهی در غزه انجام نشده است که مستلزم اقدامات تازه باشد. رژیم صهیونیستی همچنین آفریقای جنوبی را به اطلاعرسانی نامناسب به دادگاه لاهه درباره اقدامات حماس و استفاده از مکانیسم اقدامات پیشگیرانه نه به عنوان «سپری دفاعی» بلکه به عنوان «شمشیری» علیه این رژیم متهم کرد.
استقبال حماس از حکم دادگاه لاهه
با صدور رأی دیوان بینالمللی دادگستری در پرونده حمله احتمالی رژیم صهیونیستی به «رفح» در جنوب نوار غزه، حماس در بیانیهای از آن استقبال کرد. در بیانیه جنبش در اینباره آمده است که، ما از تصمیم دیوان بینالمللی دادگستری که در پاسخ به درخواست فوری آفریقای جنوبی درباره وضعیت شهر رفح صادر و در آن بر لزوم اجرای اقدامات موقت و مسئول دانستن رژیم اشغالگر در از بین بردن امنیت ملت فلسطین در نوار غزه تأکید شد، استقبال میکنیم.
براساس گزارش خبرگزاری سما، حماس از دیوان بینالمللی دادگستری خواست که تصمیم خود را به یک دستور مستقیم و روشن برای توقف این تجاوز وحشیانه که منجر به نسلکشی علیه غیرنظامیان بیدفاع در غزه میشود، تبدیل کند. در ادامه این بیانیه تأکید شده است که از زمان صدور رأی دیوان بینالمللی دادگستری در پرونده نسلکشی، بیش از 2 هزار و ۷۰۰ نفر توسط ماشین کشتار تروریستی ارتش رژیم اشغالگر به شهادت رسیدهاند و این اتفاق تأیید میکند این رژیم سرکش به سیستم قضایی بینالمللی اهمیتی نمیدهد و به توسعه دامنه جنگ نسلکشی خود علیه غیرنظامیان ادامه میدهد. حماس همچنین اعلام کرد که اسرائیل همه فراخوانهای هشداردهنده نسبت به خطر هرگونه عملیات نظامی در شهر رفح را نادیده میگیرد. حماس در ادامه از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست مسئولیتهای خود را در قبال جنایات غزه برعهده بگیرد و بلافاصله حکم دیوان بینالمللی دادگستری را به تصمیمات مؤثری تبدیل کند که رژیم اشغالگر را ملزم به توقف جنگ نسلکشی در غزه و جلوگیری از گسترش فاجعه انسانی در شهر رفح میکند.
در همین ارتباط موسی فکی، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا نیز در سخنانی تأکید کرد که تصمیمات دیوان دادگستری بینالمللی در لاهه پیروزی تمامی کشورهای حامی فلسطین به شمار میرود. وی اظهار داشت: «غزه در معرض نسلکشی قرار دارد و مردم آن از تمامی حقوق خود محروم هستند. عملیات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه را نیز که در تاریخ بشریت بیسابقه بوده، محکوم میکنیم.» رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در پایان از موضع آفریقای جنوبی حمایت کرده و خواستار اجرای تصمیمات دیوان دادگستری بینالمللی و توقف جنگ در غزه شد.
صهیونیستها بیتوجه به رأی لاهه
اگرچه رأی نیمه شب جمعه لاهه میتواند یک پیروزی سیاسی و دیپلماتیک برای آفریقای جنوبی و حماس به شمار بیاید، اما به نظر میرسد که رژیم صهیونیستی کماکان بیتوجه به رأی صادره در حال تجاوز و کشتار در کرانه باختری و بخصوص نوار غزه است. همچنانی که علیرغم رأی ۲۶ ژانویه، صهیونیستها تا به اکنون موتور کشتارشان را خاموش نکردهاند. لذا آنطور که ایسنا نوشته، در سایه انتظارها برای حمله قریبالوقوع اشغالگران به رفح، کشتارها، حملات و محاصره بیمارستانها در صد و سی و چهارمین روز جنگ غزه همچنان ادامه دارند و با توجه به فاجعه بهداشتی که نوار غزه را فرا گرفته است، تعداد شهدا و مجروحان همچنان در حال افزایش است. وزارت بهداشت فلسطین در غزه اعلام کرد اشغالگران در ۲۴ ساعت منتهی به ظهر دیروز مرتکب ۹ مورد کشتار در غزه شدند که ۸۳ شهید و ۱۲۵ مجروح برجای گذاشت. طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین، تعداد شهدای غزه به ۲۸ هزار و ۸۵۸ تن و تعداد مجروحان به ۶۸ هزار و ۶۷۷ تن از هفتم اکتبر تاکنون رسیده است. همچنین دفتر رسانهای دولتی غزه گزارش داد که رژیم صهیونیستی از ابتدای تجاوز تاکنون ۲۵۰۳ کشتار انجام داده است که منجر به ۳۵ هزار و ۷۷۵ شهید و مفقود شده است.
در ادامه این حملات، جنگندههای اشغالگران جنوب دیرالبلح در مرکز غزه را بمباران و همینطور یک کاروان کمکهای بشردوستانه را که به سمت مجتمع پزشکی ناصر حرکت میکرد، توقیف کردند. ارتش اشغالگر همچنین ۱۰۰ فلسطینی را از بیمارستان ناصر بازداشت کرد. این منابع گزارش دادند که گلولهباران شدید و حملات توپخانهای شرق شهر بیت حانون در شمال نوار غزه را هدف قرار داد.
همزمان گزارشهای رسانهای از حمله گسترده اشغالگران صهیونیست به بخشهای مختلف کرانه باختری و بازداشت شهروندان فلسطینی بدون دلیل موجه حکایت دارد. به گزارش مهر و به نقل از الجزیره، اشغالگران بامداد دیروز شنبه به روستای النصاریه واقع در شمال کرانه باختری حمله کردند. عناصر صهیونیست در این حمله به منازل تعدادی از شهروندان فلسطینی ساکن کرانه باختری یورش برده و این خانهها را تفتیش کردند. رسانههای فلسطینی نیز گزارش دادند که اشغالگران صهیونیست به منطقه برطعه واقع در جنوب غرب جنین حمله کرده و تعدادی از کارگران اهل نوار غزه را که در این منطقه ساکن بودند بازداشت کردند. کمیته امور اسیران و باشگاه اسیر فلسطین در این گزارش بیان کردند که شمار فلسطینیان بازداشتشده از سوی نظامیان صهیونیست در کرانه باختری از هفتم اکتبر سال گذشته میلادی تاکنون به حدود 7 هزار و 20 نفر رسیده است.