با اقدام آفریقای جنوبی علیه تل‌آویو کلید خورد

شکایت از نسل‌کشی صهیونیست‌ها به دیوان دادگستری بین‌المللی

آفریقای جنوبی سرانجام همان طور که وعده داده بود، در حمایت از مردم فلسطین وارد عمل شد و در شکایتی رسمی به دیوان دادگستری بین‌المللی، تل‌آویو را متهم به «نقض نگران‌کننده وظایفش طبق کنوانسیون پیشگیری و مجازات مربوط به جنایت نسل کشی در ارتباط با فلسطینی‌های ساکن نوار غزه» کرد؛ شکایتی که یکی از شدیدترین اقدامات عملی علیه رژیم صهیونیستی در نزدیک به سه ماهی که از جنگ غزه می‌گذرد، پس از قطع روابط برخی کشورها با این رژیم محسوب می‌شود. به گزارش خبرگزاری آناتولی، دیوان دادگستری بین‌المللی در بیانیه‌ای مطبوعاتی که جمعه شب منتشر شد، این خبر را منتشر کرد. در متن این سند آمده است: «اقدامات و قصورهای اسرائیل دارای مشخصه نسل‌کشی هستند. آنها دارای نیت مشخص لازم برای از بین‌بردن فلسطینی‌های ساکن غزه به عنوان بخشی از یک گروه قومی، نژادی و ملی فلسطینی هستند.»

حسین فاطمی
خبرنگار


آفریقای جنوبی سرانجام همان طور که وعده داده بود، در حمایت از مردم فلسطین وارد عمل شد و در شکایتی رسمی به دیوان دادگستری بین‌المللی، تل آویو را متهم به «نقض نگران‌کننده وظایفش طبق کنوانسیون پیشگیری و مجازات مربوط به جنایت نسل کشی در ارتباط با فلسطینی‌های ساکن نوار غزه» کرد؛ اقدامی که یکی از مهمترین اقدامات عملی علیه رژیم صهیونیستی در نزدیک به سه ماهی که از جنگ غزه می‌گذرد و پس از قطع روابط برخی کشورها با این رژیم محسوب می‌شود.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، دیوان دادگستری بین‌المللی در بیانیه‌ای مطبوعاتی که جمعه شب منتشر شد، این خبر را منتشر و اعلام کرد. در متن این سند نوشته شد: «اقدامات و قصورهای اسرائیل دارای مشخصه نسل‌کشی هستند. آنها دارای نیت مشخص لازم برای از بین‌بردن فلسطینی‌های ساکن غزه به عنوان بخشی از یک گروه قومی، نژادی و ملی فلسطینی هستند.» آفریقای جنوبی در ادامه شکایت خود تأکید کرده است: «عملکرد اسرائیل در ارتباط با فلسطینی‌های غزه – چه از طریق ارگان‌ها و مأموران دولتی و چه دیگر نهادها و اشخاصی که طبق دستورالعمل یا تحت دستور، کنترل یا نفوذ آن عمل می‌کنند – ناقض وظایفش طبق کنوانسیون نسل‌کشی است.» آفریقای جنوبی همچنین رژیم صهیونیستی را به «قصور در پیشگیری از نسل کشی» و «پیگیری یک تحریم مستقیم و علنی به نسل‌کشی» متهم کرد.
این کشور آفریقایی در متن شکایت خود نوشت: «اسرائیل در اقدامات مربوط به نسل‌کشی علیه مردم فلسطین در غزه دست داشته و دارد و نسبت به ادامه دست داشتن خود در این اقدامات نیز ریسک کرده است.» آفریقای جنوبی از این دیوان خواست تا «تدابیر موقتی را با هدف محافظت در برابر آسیب‌های شدید و غیرقابل جبران بیشتر به حقوق مردم فلسطین طبق کنوانسیون نسل کشی و تضمین پایبندی اسرائیل به وظایفش طبق این کنوانسیون برای دست نزدن به نسل‌کشی و جلوگیری از آن و مجازات آن تعیین کند.»
این شکایت در حالی تقدیم دیوان دادگستری بین‌المللی شده است که پیشتر ۶ دسامبر (۱۵ آذر) نیز وزیر دادگستری آفریقای جنوبی گفته بود، جنایات اسرائیل باید بدون هرگونه استثنایی توسط دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی مورد رسیدگی قرار گیرد. وی تأکید کرده بود، اقدامات فاجعه‌بار اسرائیل در غزه مطابق با تعریف بین‌المللی، جنایت جنگی است: «ما از همین رو در مورد عملکرد دادستان کل دیوان کیفری بین‌المللی در خصوص فلسطین نگرانی‌هایی داریم. پیش‌تر هم در ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان)، نمایندگان پارلمان آفریقای جنوبی سه‌شنبه رأی به تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی در این کشور داده بودند. به گزارش ایرنا و به نقل از خبرگزاری رویترز، پارلمان آفریقای جنوبی در حالی رأی به تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی، تعلیق روابط دپیلماتیک با این رژیم و نیز اخراج سفیر صهیونیستی داد که قبل‌تر وزارت خارجه رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که سفیر این رژیم در پرتوریا به دلیل اظهارات اخیر مقامات آفریقای جنوبی برای رایزنی فراخوانده شده است.
آفریقای جنوبی بعد از کشتار بی‌سابقه توسط اشغالگران، اقدامات رژیم صهیونیستی در نوار غزه را نسل‌کشی نامید و سفیر خود را از این رژیم فراخواند. آفریقای جنوبی همچنین در واکنش به جنایت رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی‌ها از دیوان کیفری بین‌المللی خواست بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم را به اتهام نسل‌کشی بازداشت کند. سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی پیشتر گفته بود که کشورش به منظور بررسی جنایات جنگی رژیم اسرائیل در نوار غزه به دادگاه بین‌المللی کیفری شکایت کرده است. موضع رئیس جمهور آفریقای جنوبی در حالی است که ۲۰ آبان نیز ده‌ها هزار نفر از مردم کیپ تاون در جنوب غربی آفریقای جنوبی در حمایت از فلسطین و محکومیت جنایات اسرائیل بویژه نسل کشی و کودک کشی این رژیم در غزه تظاهرات کردند.
 
واکنش حماس به اقدام آفریقای جنوبی
در همین راستا، جنبش حماس از شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی در دادگاه لاهه تقدیر و تشکر کرد. به گزارش ایرنا، جنبش حماس در بیانیه‌ای از دادخواست آفریقای جنوبی در دیوان بین‌المللی کیفری برای بازجویی از رژیم صهیونیستی درخصوص جنایت‌ها و نسل‌کشی‌های این رژیم علیه مردم فلسطین در نوار غزه تقدیر و تشکر کرد. در این بیانیه آمده است که اقدام آفریقای جنوبی گامی مهم برای مجازات سران رژیم صهیونیستی و جنایتکاران زمانه است؛ جنایتکارانی که خشن‌ترین کشتارهای بشریت در تاریخ معاصر را مرتکب شدند. جنبش حماس خاطرنشان کرد: «از تمام کشورها می‌خواهیم که در دادگاه‌های ملی و بین‌المللی اقدامات مشابه علیه رژیم نازیسم صهیونیستی اتخاذ کنند؛ رژیمی که صلح و امنیت بین‌المللی را تهدید می‌کند؛ نباید به این رژیم اجازه داد که به خاطر جنایت‌های وحشیانه‌ای که علیه کودکان و غیرنظامیان بی‌دفاع غزه مرتکب شده است از مجازات فرار کند.»
به باور ناظران ثبت شکایت آفریقای جنوبی علیه تل آویو در دیوان دادگستری بین‌المللی به اتهام نسل کشی یک «فرصت مهم» است. در این باره دیده بان حقوق بشر گفته است که پرونده‌ای که توسط آفریقای جنوبی تحت کنوانسیون نسل کشی 1948 مطرح شده است «فرصتی مهم» برای دیوان بین‌المللی دادگستری است تا اقدامات دولت اسرائیل در غزه را بررسی کند. بالکیس جراح، دستیار مدیر دادگستری بین‌المللی، گفت: «پرتوریا با اتخاذ این گام به دادگاه جهانی، عالی‌ترین نهاد قضایی سازمان ملل، نگاه می‌کند تا پاسخ‌های روشن و قطعی در مورد این سؤال ارائه دهد که آیا اسرائیل علیه مردم فلسطین نسل‌کشی می‌کند یا خیر». جراح افزود: «آفریقای جنوبی از دادگاه جهانی خواسته است که فوراً اقدامات موقتی را برای حفاظت از مردم فلسطین و اطمینان از تبعیت اسرائیل از کنوانسیون نسل کشی صادر کند.»
 
حمله مقاومت اسلامی عراق به پایگاه امریکایی «حریر»
در حوزه تحولات میدانی در منطقه هم مقاومت اسلامی عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد، پایگاه امریکایی «حریر» در اربیل واقع در شمال این کشور را با استفاده از پهپادها هدف قرار داد. به گزارش ایسنا، مقاومت اسلامی عراق عصر جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد، پایگاه اشغالگران امریکایی «حریر» واقع در اربیل هدف پهپادها قرار گرفت. به نقل از المیادین، مقاومت اسلامی ضمن برعهده گرفتن مسئولیت حمله مبارزانش به پایگاه امریکایی تأکید کرد که این هدفگیری‌ در ادامه رویکرد مقاومت در برابر نیروهای اشغالگر امریکایی در عراق و منطقه صورت می‌گیرد. مقاومت عراق همچنین تأکید کرد: این هدفگیری «پاسخی به کشتار رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه مردم ما در غزه» است.
مقاومت عراق بارها تأکید کرده‌است، به دلیل حمایت واشنگتن از اشغالگران و ایفای نقش اساسی آن در تجاوزات مستمر به نوار غزه به هدف قرار دادن امریکایی‌ها ادامه می‌دهد. رسانه‌های نظامی مقاومت اسلامی عراق صحنه‌هایی از هدف قرار دادن پایگاه امریکایی با پهپاد منتشر کردند. همچنین روز جمعه، مقاومت عراق اعلام کرد، در راستای پاسخ به جنایات مستمر اشغالگران در نوار غزه و حمایت مستمر امریکا از رژیم صهیونیستی پایگاه‌های امریکایی الشدادی و خراب‌الجیر را در عمق سوریه با شلیک موشک هدف قرار داده ‌است. خبرنگار اسپوتنیک در سوریه، جمعه گزارش داد که یک حمله دوگانه با موشک و پهپاد به پایگاه امریکایی خراب‌الجیر در منطقه نفتی رمیلان در حومه استان حسکه در شمال شرق این کشور انجام شد.
خبرنگار اسپوتنیک در استان الحسکه توضیح داد که حملات دوگانه با موشک و پهپادها یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های امریکا در سوریه (پایگاه روستای خراب‌الجیر) در مثلث مرزی سوریه، عراق و ترکیه را هدف قرار داد. این حمله یازدهمین مورد در ۶۰ روز گذشته بود.

پدافند هوایی امریکا که وظیفه حفاظت از این پایگاه را بر عهده داشت، سعی کرد با حمله مقابله و موشک‌ها و پهپادها را رهگیری کند، اما بی‌نتیجه بود. این خبرنگار ادامه داد: صداهای انفجار به‌وضوح در سراسر منطقه شنیده می‌شد که شاهد پروازهای بالگردها و پهپادهای ارتش ایالات متحده بود و همچنین شبه‌نظامیان وفادار به ارتش امریکا در آماده‌باش کامل قرار گرفتند. مقاومت اسلامی عراق مسئولیت حمله جدید به پایگاه خراب‌الجیر را برعهده گرفت و تأکید کرد، این حمله پاسخی به «قتل‌عام صهیونیست‌ها» در نوار غزه بوده و همچنان به هدف قرار دادن و تخریب پایگاه‌های ارتش امریکا در عراق و سوریه ادامه می‌دهد. پایگاه غیرقانونی رمیلان یا فرودگاه خراب‌الجیر یک فرودگاه کشاورزی قدیمی سوریه است که در سال ۲۰۱۴ توسط ارتش امریکا به عنوان اولین پایگاه خود در سوریه به باند فرود هلیکوپتر تبدیل و در روستای «الجفال» تأسیس شد. این پایگاه بین دو شهر رمیلان و الیعربیه، نزدیک جاده بین‌المللی و میادین نفت الحسکه در رمیلان واقع است.

جستجو
آرشیو تاریخی