امضای ۴۵ میلیارد دلار قرارداد و تفاهمنامه نفتی با شرکتهای خارجی
بیش از ۵ میلیارد دلار قرارداد و بیش از ۴۰میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکتهای خارجی امضا شده است
وزیر نفت اعلام کرد که ۱۶۰ میلیارد دلار طرح و پروژه در بالادست و پاییندست صنعت نفت وجود دارد و در این زمینه هم قراردادهای مطلوبی امضا کردیم و نوع قراردادهای ما بسیار شیرین و جذاب است و این نمایشگاه فرصتی بسیار مطلوب برای وزارت نفت بود که نیازمندیها و برنامههای خود را به شرکتهای داخلی و خارجی معرفی کنیم.
جواد اوجی، درحاشیه روز پایانی بیستوهفتمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با بیان اینکه در این بیش از ۲۰ سالی که نمایشگاه نفت برگزار شده، به این اندازه این رویداد را فعال ندیده بودم، ادامه داد: ما در عمر دولت سیزدهم بیش از ۵ میلیارد دلار قرارداد و بیش از ۴۰ میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکتهای توانمند خارجی درحوزه توسعه میدانهای نفت و گاز امضا کردیم.
به گفته وی، همچنین در همین مدت نمایشگاه بیش از ۲۰۰ تفاهمنامه و قرارداد بین شرکتهای داخلی و خارجی امضا شده و طبق برنامهریزی بیش از ۱۶۰ میلیارد دلار نیاز صنعت برای توسعه در بخش بالادست و پاییندست است.
اوجی، تصریح کرد که طرحهای اولویتدار و بویژه توسعه میدانهای نفت و گاز و میدانهای مشترک در دریا و خشکی، همچنین احداث پتروپالایشگاهها و خطوط انتقال و ایستگاههای تقویت فشار و... در دستور کار است.
وی افزود: از سوی دیگر موضوع بهینهسازی مصرف بهعنوان یکی از بحثهای کلیدی در دستور کار صنعت نفت است و طرحهای خوبی در این زمینه آغاز شده که یکی از آنها جمعآوری گازهای مشعل است.
به گفته وزیر نفت، هوشمندسازی کنتورهای گاز و کاهش مصرف سوخت مایع در دستور کار قرار گرفته و بیش از ۳۶ میلیارد دلار قرارداد طرحهای بهینهسازی امضا کردیم و مجوزهای شورای اقتصاد را گرفتیم تا به سوی کاهش مصرف سوخت مایع حرکت کنیم.
وی، با بیان اینکه پارسال ۱۲ میلیارد دلار پیمان و طرحهای نیمهکاره را تکمیل کردیم و ثمره آن این بوده که حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز به تولید گاز کشور افزوده شد و به حجم فرآورش گاز کشور هم روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب اضافه شد، افزود: از سوی دیگر روزانه ۲۱۰ هزار بشکه نفت هم با افتتاح فاز ۲ پالایشگاه آبادان به ظرفیت پالایشی کشور افزوده شد.
اوجی گفت: برای امسال هم پیشبینی کردیم نزدیک ۱۵ میلیارد دلار طرحهای نیمهکاره و طرحهای جدید که بهطور عمده طرحهای افزایش تولید نفت و گاز هستند و یکی از مهمترین آنها فاز ۱۱ پارس جنوبی است، به بهرهبرداری برسند.
تکمیل فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی در دستور کار
وی با اشاره به تکمیل پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی تا سه ماه آینده اظهار کرد: بیش از ۲۰ سال بود که قرارداد کاغذی برای آن ردوبدل میشد و هیچ اتفاق عملیاتی نداشت. این فاز در نقطه صفر مرزی قرار دارد و با همت همکاران در پتروپارس و شرکت ملی نفت آماده شده که برداشت ایران از پارس جنوبی بیشتر میشود و گاز آن به شبکه سراسری گاز افزوده خواهد شد، همچنین تکمیل فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی در دستور کار قرار دارد.
وزیر نفت ادامه داد: همسو با شعار سال که مهار تورم و رشد تولید است، اعتقاد داریم با افزایش تولید، تورم را مهار میکنیم. اگر افزایش تولید در گاز و نفت و پالایشگاهی و محصولات پتروشیمی و فرآوردهها باشد بیشک در خلق ثروت تأثیرگذار است و اشتغالزایی و درآمدزایی میکند و سبب مهار تورم میشود.
اوجی تأکید کرد: حضور شرکتهای قدر خارجی سبب شناسایی توانمندی داخلی شده است و صدور خدمات فنی و مهندسی را در پی داشته، زیرا نگاه دولت و وزارت نفت به پالایشگاههای فراسرزمینی بسیار جدی است و در دستور کار هستند و سبب امضای چند قرارداد شده است. یکی از دلایلی که افزایش صادرات نفت داشتیم، رفتن به سراغ پالایشگاههای فراسرزمینی بوده و کمک زیادی به اقتصاد کشور کرد.
وی، گفت: امسال با همکاری کمیسیون انرژی مجلس در قانون ۱۴۰۲ یک متن گذاشته شد تا دستمان باز باشد تا آن مقدارسوختی که سرمایهگذار صرفهجویی میکند در قالب حواله فرآوردههای نفتی به سرمایهگذار بدهیم و انگیزهای ایجاد شود، یا صندوق بهینهسازی سوخت دیده شده تا انگیزه ایجاد کنیم.
وزیر نفت، با تأکید بر اینکه مردم هم باید مشارکت داشته باشند و در اقتصاد این طرح بهرهمند شوند، بیان کرد: به ازای هر مترمکعب گازی که در بخش خانگی صرفهجویی شود، معادل نرخ این صرفهجویی را خرید میکنیم، یعنی هموطنان را هم درگیر این اقتصاد میکنیم تا ذینفع باشند.
اوجی ادامه داد: در برنامهریزی جدید استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان، ۷۰۰ حلقه چاه از ۵۰۰۰ حلقه چاه تولیدی ما تولید پایینی دارند و دانشبنیانها آمدند و با قرارداد روی این چاهها کار میکنند. امروز هزینه حفاری هر حلقه چاه بین ۱۵ تا ۲۵ میلیون دلار است و همین چاهها را به روش فناورانه بررسی میکنند و بخش فنی را هم شرکتهای سرویسدهنده در حال اجرا دارند.
وی افزود: اتفاق خوب امسال نمایشگاه این بود که نیازهای صنعت نفت در بالادست و پاییندست را به همه فعالان اعلام کردیم. بیشتر نیازهای ما وارداتی هستند و ارزبری بالایی دارند. تا امروز بیش از ۱۵۰ کالا که واردات داشتند در داخل تولید میشود و با شرکتها قراردادهای پنج ساله داریم و بهزودی وارد بخش صادرات هم میشویم.
تکمیل دو پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکهای را دنبال میکنیم
وزیر نفت اظهار کرد: خام فروشی تنها مختص نفت خام نیست و ما احداث پتروپالایشگاهها را آغاز کردیم و پتروپالایشگاه شهید قاسم سلیمانی را خودمان اجرا میکنیم و تکمیل دو پالایشگاه با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه را به شکل جدی دنبال میکنیم و ساخت دیگر پالایشگاهها را که از قبل آغاز شده با ارائه برنامه و احکامی نو که از دولت گرفتهایم دنبال میکنیم تا به سمت افزایش صادرات فرآوردهها برویم. هم امنیت انرژی کشور را بیشتر کنیم و هم ارزش افزوده را برای کشور افزایش دهیم و در عین حال فرآوردههای نفتی با توجه به نیاز بازارهای جهانی تحریمناپذیر هستند.
اوجی گفت: پارسال ارزش صادرات محصولات پتروشیمی ۱۴ میلیارد دلار بود و برنامهریزی ما این است که فعالان پتروشیمی هم وارد سرمایهگذاری در زنجیره ارزش محصولات شوند و هر صنعت پتروشیمی که سرمایهگذاری در زنجیره ارزش محصولات شود، قیمت خوراک را برایشان منطقی کنیم و تسهیلات مختلف ویژه را در نظر بگیریم.
بــــرش
در تولیدات محصولات مهم خودکفا میشویم
سالانه ۷ تا ۸ میلیارد دلار محصولات مختلف به کشور وارد میشد که اگر خوراکشان را ببینید بیشتر از محصولات پتروشیمی است و ما همه اینها را شناسایی کردهایم تا روی آنها کار کنیم. ظرف چند سال آینده بیشک مانند امروز خام فروشی در همه حوزهها نخواهیم داشت.