مجلس دوازدهم به تمامی وزرای دولت چهاردهم رأی اعتماد داد

تعامل موفق برای وفاق


نتیجه انتخابات 15 تیرماه گذشته، 31 مردادماه در بهارستان تکمیل و تثبیت شد. پس از آری اکثریت ملت ایران به رویکرد وفاق و همدلی مسعود پزشکیان، دیروز نمایندگان ملت نیز به تشکیل دولت وفاق ملی آری گفتند.  رأی قاطع نمایندگان به همه وزرای پیشنهادی رئیس‌جمهور، صرفاً رأی به یک کابینه نبود. مجلس شورای اسلامی به عنوان رکنی از حاکمیت و جمهوریت، دست در دست دولتی گذاشت که برای شکل‌گیری وفاق آمده است. دست به دست هم دادن دولت و مجلس، آن هم با کیفیتی که روز گذشته رقم خورد، یعنی رأی قاطع و بالا به همه وزرا، راه نوین مبتنی بر وفاق را در کشور هموار می‌کند. به تعبیر رئیس‌جمهور در پیام قدردانی از مجلس، «نمایندگان ملت با رأی اعتماد قاطع خود به وزرای پیشنهادی، رویکرد دولت را در ایجاد وفاق ملی در کشور تکمیل کردند.»
فرآیند بررسی صلاحیت وزرا و اخذ رأی اعتماد، از شنبه 27 مردادماه آغاز شد و در چهارمین روز، به پایان رسید. جلسات، در نوبت صبح و عصر برگزار و صلاحیت وزرای پیشنهادی براساس فهرست الفبای نام وزارتخانه‌ها بررسی شد. در این مدت به کمک رسانه‌ها، بویژه صداوسیما ایرانیان به صورت زنده اخبار و رویدادهای مجلس را از بهارستان رصد می‌کردند. فرآیند کار به این صورت بود که پس از قرائت گزارش و نظر کمیسیون‌های مربوط به هر وزارتخانه، ابتدا نمایندگان مخالف، سپس نمایندگان موافق و درنهایت خود وزیر پیشنهادی صحبت می‌کردند. صبح دیروز و براساس حروف الفبا، به ترتیب صلاحیت وزرای نیرو و ورزش و جوانان بررسی شد. عصر دیروز آخرین جلسه بررسی صلاحیت وزرا، با سخنرانی رئیس‌جمهور آغاز شد. مطابق آیین‌نامه مسعود پزشکیان می‌توانست از فرصت باقیمانده برای وزرا، یعنی 67 دقیقه برای آخرین دفاع از کابینه پیشنهادی خود استفاده کند.
به باور موافقان و منتقدان، آن اتفاق ویژه در بررسی صلاحیت وزرا، درست همین زمان رقم خورد، یعنی زمانی که رئیس جمهور پشت تریبون قرار گرفت تا در آخرین نطق پیش از آغاز رأی‌گیری نمایندگان، از کابینه خود دفاع کند. این بار پزشکیان از کاغذ یا نوشته استفاده نکرد. ضمن اینکه او پشت تریبونی ایستاده بود که دست‌کم در 4 دوره نمایندگی، به کرات سخنرانی در آن را تجربه کرده بود.
حالا او رئیس‌جمهور بود و نه نماینده تبریز، اما جنس، فضا، رویکرد و اقتضائات مجلس و جلسه رأی‌گیری برای کابینه را می‌شناخت. رئیس‌جمهور بیش از هرچیز از وفاق و همدلی گفت و بر این حقیقت تکیه کرد که کابینه پیشنهادی براساس همدلی و همفکری و رایزنی با ارکان تعیین کننده کشور تنظیم شده است. از برخی وزرا که با خطر رأی عدم اعتماد روبه‌رو بودند، مانند وزرای رفاه و بهداشت به اسم نام برد و ضمن ستودن سوابق آنان، رویکرد سیاسی حال حاضر آنان را تأیید کرد. کیفیت نطق پزشکیان به گونه‌ای بود که به گواه همگان، یک علت عمده رأی اعتماد مجلس به همه وزرا شد. اما این دیدگاه، نمی‌تواند همه واقعیت‌ها را پوشش دهد. درست است که احتمالاً سخنرانی پرشور پزشکیان توانست رأی به همه فهرست دولت را تضمین کند، اما عامل مؤثر، صرفاً این سخنرانی نبود. کما اینکه اگر سخنرانی در تغییر رأی نماینده‌ها مؤثر بوده است، سخنرانی‌های دیگر قطعاً می‌توانستند نظر دیگری را به نمایندگان القا کنند. بنابراین، باید گفت حقیقت این است که مجلس شورای اسلامی دست به انتخاب زده است؛ انتخاب اینکه همراه دولت مسعود پزشکیان راه شکل‌گیری و تقویت وفاق ملی در کشور را تقویت کند. این راه با عبور کردن از گذشته و نگریستن به آینده آغاز می‌شود. بنابراین بهتر این است که گفته شود پزشکیان نمایندگان را به همراهی در این مسیر دعوت کرد و نمایندگان هم به او لبیک گفتند؛ مانند اکثریت ایرانیان که 15 تیرماه به او آری گفتند.

ادامه بررسی صلاحیت
وزیر پیشنهادی نیرو
بخشی از فرآیند مربوط به بررسی صلاحیت عباس علی آبادی به عنوان وزیر پیشنهادی نیرو، در جلسه عصر روز سه‌شنبه انجام شد. صبح دیروز نوبت ادامه نطق موافقان و مخالفان بود. محسن بیگلری نماینده سقز و بانه به عنوان مخالف، گفت: کسی که قرار است به عنوان وزیر نیرو انتخاب شود باید اشراف کافی بر مشکلات این وزارتخانه داشته باشد، حال اینکه آقای علی‌آبادی شناخت کافی از مأموریت‌های وزارت نیرو ندارد.
حمیدرضا گودرزی نماینده الیگودرز هم به عنوان مخالف، اظهارکرد انتخاب علی‌آبادی در وزارت نیرو ما را از اهداف بلند مدت برنامه هفتم توسعه دور خواهد کرد. رحمت‌الله نوروزی، نماینده علی آباد کتول به عنوان موافق گفت:  با مشکلات عدیده‌ای در صنعت‌های برق و آب مواجهیم و باید یک مدیر جسور، شجاع و توانمند بتواند این ناترازی‌ها را برطرف کند. روح‌الله لک‌ علی‌آبادی نماینده دورود و ازنا هم اظهارکرد که وزیر پیشنهادی می‌تواند در صنعت آب و برق تحول ایجاد کند. عباس علی آبادی هم در مقام دفاع، ناترازی آب و برق را معضل امروز این وزارتخانه برشمرد و اظهارکرد که برطرف کردن کمبودها در این حوزه‌های چند وجهی نیازمند همدلی در سطح حاکمیت و همراهی در سطح قوا بویژه مجلس است. وی به نمایندگان مجلس اطمینان داد که اهداف تعیین شده در برنامه هفتم و قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق را اجرایی خواهد کرد.

3 مخالف و 4 موافق
وزیر پیشنهادی ورزش
در ابتدای فرآیند بررسی صلاحیت و برنامه احمد دنیامالی به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان، مجتبی زارعی نماینده تهران، صدیف بدری نماینده اردبیل و حمیدرضا عزیزی نماینده اردل و فارسان به عنوان مخالف وزارت همکارشان در مجلس، یعنی دنیامالی صحبت کردند. استدلال زارعی این بود که دنیامالی در حوزه جوانان و فناوری‌های نرم هیچ تخصصی ندارد، یا اینکه رشته تحصیلی او، در حوزه سخت تعریف می‌شود و ارتباط به حوزه نرم این وزارتخانه ندارد. حمیدرضا گودرزی نماینده الیگودرز، مالک شریعتی نماینده تهران و غلامحسین زارعی نماینده دشتی موافقان وزارت دنیامالی بودند. دنیامالی در سخنان خود،  خانواده‌محوری را یکی از محورهای اصولی برنامه‌هایش برشمرد و گفت: نمی‌توانیم با روش‌های سنتی به دستاوردی برسیم. بپذیریم نسل جدید نیازهای متفاوتی دارند که پاسخگویی به آن با شناخت دقیق و طراحی برنامه‌ تحولی امکان‌پذیر است.

همه نمایندگان فعال بودند
در پایان جلسه، رئیس مجلس فرآیند بررسی برنامه ها را توضیح داد. محمدباقر قالیباف، اظهار کرد: همه نمایندگان در زمان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی چه در کمیسیون‌ها و چه در صحن علنی مجلس حضور حداکثری داشتند، مگر آنکه در مأموریت باشند.

استقبال مجلس
از نطق رئیس‌جمهور
در موارد مختلف، سخنان رئیس‌جمهور با تشویق‌های نمایندگان قطع می‌شد. دست دادن به رئیس‌جمهور و خوش و بخش او با نمایندگان پس از نطق، از شکل‌گیری یک رویداد بزرگ خبر می‌داد. مطابق آیین‌نامه، هم رئیس‌جمهور و اعضای دولت و هم خبرنگاران، می‌بایست در زمان رأی‌گیری از صحن خارج شوند. شمارش آرا که بیانگر رأی قاطع مجلس به همه وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان بود، تأیید کننده این واقعیت بود که وفاق ملی درحال شکل گرفتن است یا دست کم، مجلس به درخواست رئیس‌جمهور آری گفته است، به اینکه «بیایید دست به دست هم دهیم برای ایران.»