التهابات بازار بزودی فروکش میکند
افزایش نرخ ارز زودگذر و مقطعی
همزمان با ترور شهیداسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، دلالهای ارزی به تکاپو افتادهاند تا بار دیگر برطبل نوسانات ارزی بکوبند و از آب گلآلود ماهی بگیرند؛اما با توجه به تجربههای قبلی مردم باید با احتیاط رفتار کنند وگرفتار دام دلالها نشوند.
این درحالی است که طی دو سال اخیر شاهد رخدادهای سیاسی و نظامی متعددی در کشور و منطقه بودیم که میزان تأثیرگذاری آنها بر نرخ ارز تنها چند روز بود و نرخ ارز پس از یک صعود هیجانی دوباره به وضعیت قبل بازگشته است.
تجربه موفق مدیریت التهابات
درهمین زمینه معاون ارزی اسبق بانک مرکزی گفت: تجربه بانک مرکزی از شروع جنگ غزه تا به امروز با وجود شوکهای سیاسی متعدد در مورد کنترل ارز بسیار موفقیتآمیز بوده است.
سیدکمال سیدعلی با بیان اینکه در سالهای گذشته التهابات سیاسی تأثیر زیادی بر کشور داشته، گفت: درحال حاضر نرخ ارز با وجود خبرهای منفی واکسینه شده است اما ممکن است دلالها و بعضی صرافها از این موضوع سوءاستفاده کنند. وی ادامه داد: شرایط کشور با رئیس جمهور جدید به تعادل رسیده است که این موضوع نیز اثر خود را بر ثبات ارز میگذارد. البته تا قبل از تشدید درگیری حزبالله لبنان و رژیم صهیونیستی و همچنین شهادت رهبر حماس در تهران، قیمت ارز روند کاهشی داشت و به عدد ۵۷ هزار تومان هم رسیده بود. بر این اساس به نظر میرسد رشد حال حاضر نرخ ارز فقط تحت تأثیر اتفاق سیاسی اخیر باشد و بزودی فروکش کند.
سیدعلی افزود: تجربه بانک مرکزی از شروع جنگ غزه تا کنون با وجود شوکهای سیاسی متعدد همچون ترور و شهادت سرداران سپاه پاسداران، عملیات تروریستی کرمان، تنشهای بین ایران و رژیم صهیونیستی و غیره برای کنترل بازار ارز موفقیتآمیز بوده است.
این کارشناس حوزه ارز مطرح کرد: باتوجه به این موضوعات، این افزایش نرخ ارز بار دیگر موقتی است و مردم باید در این شرایط آرامش خود را حفظ کنند، چرا که این جهش همچون گذشته، فروکش خواهدکرد. وی با اشاره به اینکه مدیریت بانک مرکزی باید در این شرایط هوشمندانه باشد، تصریح کرد: دستگاههای نظارتی باید در شرایط فعلی تمام توان خود را برای مقابله با سوداگران و دلالان به کار گیرند تا این فرصتطلبان از تنش سیاسی اخیر در راستای تأمین منافع خود استفاده نکنند .همچنین در شرایط کنونی سرمایهگذاران عاقلتر از آن هستند که پولهای خود را در بازار ارز سرمایهگذاری کنند.
پتانسیل افزایش درآمدهای نفتی
همچنین عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: با توجه به منابع و درآمدهای ارزی کافی ایران در دو سال اخیر، بعید است تنشهای مختلف سیاسی و منطقهای تأثیر بلندمدتی بر بازار داشته باشد.
سیدحمید حسینی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران وعراق در خصوص شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و تأثیر آن بر التهابات بازار ارز اظهار داشت: نمیتوان گفت چنین اتفاقاتی که آثار سیاسی و منطقهای به همراه دارد در بازارهای مختلف بیتأثیر است؛ حتی بازار جهانی نفت هم با افزایش دو درصدی قیمت مواجه شد که آن هم بسیار طبیعی بود؛ اما واقعیت این است که نوسانات اینچنینی کاملاً مقطعی و زودگذر است. همچنین با توجه به اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران این گونه رخدادها تغییرشگرفی در بازارهای مالی ایجاد نمیکند. وی با اشاره به وضعیت مناسب ارزی کشور در سالجاری که بسیار مناسبتر از سال گذشته است، تأکید کرد: نباید التهابات احتمالی بازار ناشی از رخدادهای سیاسی را بلندمدت دانست. ما در سالجاری شاهد افزایش صادرات غیر نفتی و همچنین افزایش درآمد صادرات نفتی بودیم؛ بهطوریکه میانگین ماهیانه درآمدهای نفتی ما در سال گذشته 3 میلیارد دلار بود که در سالجاری به 4 میلیارد دلار رسید. به طور یقین همین موضوع در کنترل و مدیریت بازار ارز بسیار مهم و تعیین کننده است.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با تأکید بر اینکه التهاب بازار ارز به هیچ عنوان پایدار و طولانی نیست، گفت: مطمئناً این اتفاق در روند طبیعی بازار ارز تأثیر چندانی ندارد و تجربه نشان داده هیجانات زودگذر خیلی زود هم تخلیه خواهد شد. ضمن اینکه مردم به خوبی با این وضعیت آشنا هستند و میدانند هجوم بردن به بازار ارز در این شرایط به هیچ عنوان به سودشان نیست و چیزی جز ضرر و زیان در انتظارشان نخواهد بود.