«ایران» گزارش میدهد
میانگین اشتغالزایی دولت سیزدهم دو برابر دولت دوازدهم
۱ ۹ میلیون نفر ایجاد اشتغال در ۲ سال اول دولت سیزدهم
میانگین اشتغالزایی دو سال اول دولت سیزدهم، 2 برابر اشتغالزایی دو سال اول دولت دوازدهم بوده است. به عبارتی در دو سال اول دولت سیزدهم بهطور متوسط 985 هزار شغل ایجاد شده درحالی که در دولت دوازدهم در این بازه زمانی حول و حوش 492 هزار شغل ایجاد شد. میانگین ثبت شده اشتغال در دو سال اول دولت سیزدهم نسبت به مدت مشابه در دولتهای گذشته بیسابقه بوده است.
نزدیک به دو سال از عمر دولت سیزدهم میگذرد، دولتی که وعده ایجاد سالانه یک میلیون اشتغال را داد. در همین مدت یک میلیون و 970 هزار فرصت شغلی براساس کد ملی در سامانه رصد اشتغال ثبت شد. براساس دادههای ارائه شده از مرکز آمار و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در دو سال اول دولت سیزدهم بهطور متوسط 985 هزار شغل ایجاد شده در حالیکه در دو سال اول دولت دوازدهم، بهطور متوسط در حدود 492 هزار شغل به وجود آمده است.
ایجاد اشتغال یک میلیون و 970 هزار شغل در دو سال اول دولت سیزدهم در حالی رخ داد که این دولت وارث یک اقتصاد رکودزده ناشی از شیوع کرونا و تحریم اقتصادی بود. بهطوری که متوسط ریزش اشتغال خالص در این اقتصاد رو به زوال رفته در پایان سال 99 به بیش از یک میلیون شغل برآورد شده است. همچنین نرخ بیکاری افزایشی شد و نکته قابل تأمل اینکه کاهش جمعیت شاغل همزمان با کاهش نرخ مشارکت اقتصادی همراه شد. اما از هنگام روی کار آمدن دولت سیزدهم در تابستان سال 1400، پس از مهار کرونا در اثر واکسیناسیون گسترده و بهبود محیط کسب و کار نرخ اشتغال خالص از روند نزولی تغییر جهت داد و مثبت شد.
اقدامات دولت برای مثبت شدن اشتغال خالص و روند افزایشی آن
دولت سیزدهم در دو سال سپری شده از عمرش، با وجود تحریمهای اقتصادی با راهاندازی واحدهای راکد صنعتی، توسعه مشاغل خانگی، حمایت از کارآفرینان، توسعه تعاونیها، ارائه مشوقهای حمایتی از تولیدکنندگان، در قالب راهبرد زیستبوم ملی اشتغال بار دیگر نهضت اشتغالزایی به کما رفته را احیا کرده است.
راهبرد زیستبوم ملی اشتغال برنامهای برای تولد دوباره اشتغال بوده است، چرا که وعده اشتغال سالانه یک میلیون نفر در همان سال اول دولت سیزدهم به وقوع پیوست.
ایجاد سامانه ملی رصد اشتغال، دادههای آماری و جزئیات اشتغالزایی در دولت سیزدهم را راستیآزمایی میکند. براساس این سامانه آمار، اطلاعات اشتغال و رصد بازار کار کشور ساماندهی و شفافسازی شد. مبنا و اساس این سامانه هماهنگی و پایش وظایف و خدمات دستگاههای دولتی و غیردولتی در حوزه اشتغال است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ارتقای این سامانه ضمن تهیه بانک اطلاعاتی از وضعیت اشتغال در نقاط مختلف کشور به دنبال شناسایی نقاط قوت و ضعف در حوزه اشتغال است. این سامانه در ذیل زیستبوم ملی اشتغال برای هماهنگی و خدماترسانی جامع در زمینه اشتغال با حضور دستگاههای متولی رونمایی شد.
این سامانه با ایجاد هماهنگی بین همه مسئولان و متولیان، ایجاد اشتغال را ساماندهی میکند تا دستگاهها بهصورت هماهنگ و یکپارچه و با پرهیز از موازیکاری به مردم خدمات ارائه کنند؛ سامانه رصد اشتغال یک بخشی از زیستبوم ملی اشتغال است که در راستای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی و دستور رئیس جمهور در جلوگیری از انحراف تسهیلات اشتغال و خدماترسانی به متقاضیان و جویندگان کار با دقت و نظارت در حال پیگیری است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با توسعه زیرساختها و بسترسازی مناسب و باثبات در اقتصاد و دنیای کسبوکار درصدد است تا با هماهنگی دستگاههای مربوطه وضعیت اشتغال در کشور را ساماندهی کند.
سامانه رصد، پایش و نظارت بر اشتغال، هر نوع خدماتی از جمله صدور مجوز، تسهیلات، مشاوره و سایر موارد که به متقاضیان در این سامانه توسط دستگاهها ارائه میشود را ثبت و نظارت میکند. همه دستگاههای اجرایی با وارد کردن اطلاعات شاغلان خود در سطح استانی و شهرستانی در این سامانه، یک پایگاه اطلاعاتی جامع را برای هدفگذاری دولت به وجود آوردهاند. در این سامانه اطلاعات افراد شاغل براساس خوداشتغالی، اشتغالزایی حقیقی و حقوقی، اشتغال دولتی و غیردولتی و در قسمتهای مختلف صنعت، خدمات و کشاورزی ثبت میشود. در این سامانه امکان دسترسی کامل به شاغلان با کد ملی و سایر اطلاعات وجود دارد که امکان نظارت بر طرحهای ملی اشتغال را فراهم میکند.
طبق آخرین گزارش سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، یک میلیون و 970 هزار فرصت شغلی در این سامانه رصد اشتغال ثبت شد که قابلیت راستیآزمایی و صحتسنجی را دارد. اطلاعات هویتی افرادی که از سامانه رصد اشتغال خدمات دریافت کردهاند در این سامانه ثبت شده و در سه مرحله مورد بررسی قرار میگیرد. به گفته وی، یکی از راهبردهای مهم دولت سیزدهم، ایجاد سالانه یک میلیون شغل در کشور است که این امر با وجود مستندات و گزارش مراکز رسمی کشور در عمر دوساله دولت سیزدهم محقق شده است.
طبق گزارش مراکز رسمی که از سوی مرکز آمار ایران ارائه شده، در سه ماه اول امسال نرخ بیکاری اعلام شد که این نرخ نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک درصد کاهش پیدا کرده و از 9.2 درصد به 8.2 درصد رسیده است. همچنین نرخ بیکاری بانوان و فارغالتحصیلان دانشگاهی نیز کاهشی و نرخ اشتغال پایدار افزایشی بوده است.
برش
هدف از راهاندازی سامانه رصد اشتغال
هدف از راهاندازی سامانه رصد اشتغال نظارت بر حوزه اشتغال است تا از فعالیت جزیرهای و پراکندگی خدمات و تسهیلاتی که نهادها به افراد ارائه میکنند، جلوگیری شود.
ثبت خدمات اشتغال در این سامانه به افراد از طریق سه مرحله مورد بررسی قرار میگیرد، نظارت و صحتسنجی نسبت به مشاغل ایجاد شده در سامانه صورت میگیرد، در مرحله اول از سوی وزارت کار پیامکی جهت مراجعه به سامانه استعلام شغلی برای مشاهده داده ثبت شده مجری ارسال میشود.
در مرحله دوم تماس و در مرحله سوم نظارت بهصورت حضوری انجام میشود. طبق اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تماسها از طریق سامانهای با شماره 09200006373 مشخص وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت میگیرد و اگر نقضی در خدماترسانی باشد از طریق متقاضیان جویای کار اعلام و توسط کارشناسان بررسی میشود.
همچنین بعد از ثبت اشتغالزایی، نظارت میدانی برای پیگیری نحوه هزینهکرد تسهیلات پرداختی و جلوگیری از انحراف در مصرف آن با هدف اشتغالزایی واقعی از سوی دستگاههای اجرایی مرتبط با همکاری بانکهای عامل و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت میگیرد. اشتغال ایجاد شده در سامانه رصد مبتنی بر ثبت کد ملی افراد بوده و از اینرو موضوعاتی مانند تکراری بودن در آن امکانپذیر نیست.