«چت‌جی‌پی‌تی» مچ «ویکی‌پدیا» را خواباند

 محبوبه ستارزاده
خبرنگار

نگرانی از دروغگویی هوش مصنوعی
طبق تازه‌ترین داده‌ها، حالا دیگر ویکی‌پدیا با عمری 24ساله، از نظر ترافیک در مقایسه با سایر سایت‌ها در رتبه دهم جهانی قرار دارد در حالی که چت جی‌پی‌تی با عمر بیش از 2ساله، با بیش از ۴/۵ میلیارد بازدید ماهانه، در رتبه ششم قرار گرفته است. این بدان معناست که محبوبیت چت جی پی تی برای دریافت اطلاعات، از ویکی پدیا پیشی گرفته است؛ این موضوعی است که این روزها برخی را نگران کرده است. بسیاری معتقدند با وجودی که درحال حاضر بیش از ۴۹ میلیون ویراستار انسانی، صحت 65 میلیون مقاله ویکی پدیا را در سراسر جهان تضمین می‌کنند، اما هوش مصنوعی مولد(generative AI) که منبع تغذیه چت جی پی تی محسوب می‌شود گاه دروغ می‌گوید چرا که از داده‌های اشتباه موجود در فضای وب استفاده می‌کند. گاهی نیز این هوش مصنوعی اقدام به جعل برخی اخبار می‌کند که خود برای کاربران دردسرساز می‌شود. همچنین هنوز مشخص نیست که «مدل‌های زبانی بزرگ»(LLM) پشتیبان چت‌جی‌پی‌تی دقیقاً با چه داده‌هایی آموزش داده شده‌اند. به همین دلیل بسیاری از محققان نسبت به این میزان استقبال کاربران از چت جی پی تی هشدار داده‌اند و معتقدند توسعه دهندگان هوش مصنوعی باید مسئولیت پذیر باشند و از سوی دیگر کاربران هم نباید بدون تحقیق، همه اطلاعات و پاسخ‌های چت جی پی تی و سایر سامانه‌های هوش مصنوعی را بپذیرند.

800میلیون کاربر فعال هفتگی
کریس بیر، روزنامه‌نگار ارشد داده در GWI، در ایمیلی به Futurism گفت: «چت جی پی تی از سه‌ماهه چهارم ۲۰۲۳ تا سه‌ماهه چهارم ۲۰۲۴، شاهد افزایش ۳۶ درصدی تعداد کاربران بوده است، در حالی که سایر پلتفرم‌های آنلاین ثابت مانده‌اند یا درصد کمی افزایش یا کاهش را تجربه کرده‌اند. این پلتفرم، تقریباً سریع‌تر از هر پلتفرم دیگری در تاریخ، به بخش بیشتری از اینترنت دسترسی پیدا کرده است. جالب است بدانید که فقط ۲ماه طول کشید تا تعداد کاربران«چت جی پی تی» به مرز ۱۰۰ میلیون کاربر برسد، درحالی که این زمان برای فیس بوک 4سال و نیم طول کشید. البته برنامه Therads اینستاگرام فقط طی ۲ روز موفق شد ۱۰۰ میلیون کاربر جذب کند هرچند استفاده از آن بشدت کاهش یافته و حالا دیگر پیشرفت آن، قابل مقایسه با «چت جی پی تی» نیست.
سم آلتمن، مدیرعامل «اپن ای آی» دراین باره گفت: «تا ماه مه ۲۰۲۵، ChatGPT حدود ۸۰۰ میلیون کاربر فعال هفتگی دارد که این رقم نسبت به ۴۰۰ میلیون کاربر در فوریه ۲۰۲۵، دو برابر شده است. این رشد سریع، نشان دهنده پذیرش سریع این پلتفرم است که احتمالاً ناشی از ویژگی‌های جدید، قابلیت‌های بهبود یافته هوش مصنوعی یا پذیرش گسترده‌تر است».
داده‌های ترافیک وب‌سایت، روند صعودی آشکاری برای چت جی پی تی نشان می‌دهد، هرچند باید گفت که این ترافیک می‌تواند متغیر باشد. به طور متوسط روزانه بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر با چت جی پی تی کار می‌کنند ولی در بسیاری از روزها این تعداد افزایش می‌یابد و به ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیون نفر می‌رسد. این امر ثابت می‌کند «چت جی پی تی» به ابزاری محبوب برای میلیون‌ها نفر در سراسر جهان تبدیل شده است.این هوش مصنوعی تنها در ماه مارس ۲۰۲۵، حدود ۴.۵ میلیارد بازدید داشته که نسبت به ۳.۹ میلیارد بازدید در فوریه و ۳.۸ میلیارد بازدید در ژانویه، افزایش یافته است. آخرین داده‌ها نشان می‌دهد که کاربران روزانه یک میلیارد پیام در این پلتفرم ارسال می‌کنند و «چت جی پی تی» آنها را پردازش می‌کند. با چنین پذیرش سریع و استفاده گسترده، OpenAI در مسیر کسب۱۱ میلیارد دلار درآمد تا پایان سال ۲۰۲۵ است.

توازن جنسیتی در کاربران «چت جی پی تی»
اگر بخواهیم نگاهی به آمار جمعیتی کاربران «چت جی پی تی» داشته باشیم باید گفت که توزیع جنسیتی نسبتاً متعادلی دیده می‌شود به گونه‌ای که ۵۴.۷۴ درصد از کاربران آن مرد و ۴۵.۲۶درصد هم زن هستند. همچنین میزان استفاده از«چت جی پی تی» با افزایش سن کاهش می‌یابد، به طوری که بیشتر کاربران(۵۴.۸۵درصد) بین ۱۸ تا ۳۴ سال سن دارند و۳۱.۹۱درصد از کاربران هم بین 35 تا 54ساله هستند و افراد ۵۵ سال به بالا تنها ۱۳.۲۵درصد از کل کاربران را تشکیل می‌دهند.
درباره کشورهایی که بیشترین کاربر «چت جی پی تی» دارند هم باید گفت که آمریکا به بزرگترین پایگاه کاربری این پلتفرم تبدیل شده و هند در رتبه بعدی قرار گرفته است که نشان‌دهنده تقاضای رو به رشد برای ابزارهای هوش مصنوعی بویژه در میان دانشجویان، متخصصان و علاقه‌مندان به فناوری است.برزیل و اندونزی نیزدرجایگاه‌های بعدی قرار دارند که نشان از افزایش محبوبیت هوش مصنوعی در آمریکای لاتین و آسیای جنوب شرقی دارد.

 

بــــرش

دانشنامه آنلاین رایگان ویکی‌پدیا ۱۵ ژانویه ۲۰۰۱ توسط Jimmy Wales و Larry Sange راه‌اندازی شد. این دانشنامه از «نوپدیا» که تلاش قبلی این تیم برای ایجاد یک دانشنامه آنلاین رایگان بود، نشأت گرفت. گفته می‌شود موفقیت ویکی‌پدیا ناشی از استفاده آن از نرم‌افزار wiki بود که امکان ویرایش آزاد و مشارکتی را فراهم می‌کند. ویکی‌پدیا از سال ۲۰۰۳ توسط بنیاد ویکی‌مدیا، یک سازمان غیرانتفاعی آمریکایی که عمدتاً توسط کمک‌های مالی خوانندگان تأمین مالی می‌شود، میزبانی می‌شود. ویکی پدیا که ابتدا فقط به زبان انگلیسی در دسترس بود، اکنون به بیش از ۳۴۰ زبان خدمات ارائه می‌دهد و تا آوریل ۲۰۲۴ ماهانه بیش از ۱۳ میلیون ویرایش در آن انجام شده است.
این بدان معناست که به طور متوسط ​​حدود ۵ ویرایش در ثانیه انجام می‌شود. تا مارس ۲۰۲۵، بیش از 25درصد از ترافیک ویکی‌پدیا از ایالات متحده بوده و پس از آن ژاپن با ۶.۳۸درصد، بریتانیا با ۵.۸۱ درصد، آلمان با ۴.۹۷درصد و روسیه با ۴.۸۶ درصد قرار دارند. ۵۲.۲۵ درصد باقی‌مانده هم بین سایر کشورها تقسیم می‌شود.