منصور بیجار در گفت و گو با «ایران» تأکید کرد

تفویض اختیار پیشران توسعه سیستان و بلوچستان

شیما جهانبخش
خبر‌نگار

از انتخاب استاندار اهل سنت و بلوچ در سیستان و بلوچستان تا انجام اولین سفر استانی دولت چهاردهم به این استان و در اولویت قرار دادن مشکلات روستاهای این استان پهناور؛ اینها بخشی از وعده‌ها و قرار‌های رئیس‌جمهوری با مردم سیستان و بلوچستان بوده که محقق شده است. مسعود پزشکیان و اعضای هیأت دولت با انجام دو سفر در فاصله 50 روز به این استان، بسته‌ای از مصوبات به همراه تخصیص اعتبارات و منابع مالی را برای سیستان و بلوچستان تدوین کرده که هدف آن محرومیت‌زدایی و کم کردن فاصله این استان از شاخص‌های معیار توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. استاندار سیستان و بلوچستان همچنین از تشکیل ستاد ویژه توسعه با محوریت سازمان برنامه و بودجه و تدوین سند توسعه استان با تکیه بر ظرفیت‌های استانی خبر داده است. اما این ستاد قرار است چه کند و ابزارهای اجرایی آن چیست؟
 
تفویض اختیارات و تمرکز‌زدایی؛
راهبرد دولت در سیستان و بلوچستان
«منصور بیجار» استاندار سیستان و بلوچستان در گفت‌و‌گو با «ایران» با بیان اینکه برای هموار شدن مسیر توسعه در استان در درجه اول باید تمرکز‌زدایی و تفویض اختیارات به استان انجام شود، اظهار کرد: با توجه به تأکید دولت بر رفع محرومیت از سیستان بلوچستان در دو سفر اخیر هیأت دولت؛ وزیر راه و شهرسازی، صمت و نیرو، اختیارات ویژه‌ای را برای پیشبرد طرح‌های توسعه‌ای به دستگاه‌های اجرایی تفویض کرده‌اند که می‌تواند توسعه زیرساخت‌های مهم را برای ترقی در چشم‌اندازی نه‌چندان بلند، فراهم کند.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه دو سفر هیأت دولت به استان در کمتر از ۵۰ روز نشان از عزم جدی دولت برای شکوفایی استعدادهای منطقه دارد، گفت: در این سفرها طرح‌های بزرگی در حوزه‌های آب، راه، حمل‌و‌نقل، آموزش و... با اعتباری ویژه به تصویب رسید که در مدت کمتر از یک ماه برخی از آنها اجرایی شده و قرار است بقیه طی 2 سال به اتمام برسد. به طور مثال «تأمین آب شرب» و «افزایش تعداد تردد قطارهای خاش- زاهدان»؛ مهم‌ترین مطالبات مردم خاش از دولت بود که با گذشت کمتر از یک ماه ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل خط انتقال لوله آب شرب خاش تصویب و تأمین شد. همچنین با افزایش یک رام قطار، تعداد تردد قطارهای خاش- زاهدان دو برابر شده است.
وی با اشاره به تفویض اختیارات ویژه رئیس‌جمهوری و هیأت وزیران به استان ادامه داد: با این مساعدت دولت اکنون تمام دستگاه‌های اجرایی در تلاش هستند با تکیه بر توان استان بویژه ظرفیت‌های مهم و تخصصی، در سریع‌ترین زمان ممکن چهره جدیدی به دور از محرومیت برای استان ایجاد کنند. در واقع راهبرد مهم دولت، تبدیل ظرفیت‌های بالقوه اقتصادی به دستاوردهاست و این مهم با تمرکززدایی، شناسایی و رفع موانع موجود در آینده‌ای نزدیک محقق می‌شود.
 
تبدیل سیستان و بلوچستان
به قطب تأمین گوشت قرمز کشور
بیجار خاطرنشان کرد: تفویض اختیارات وزیر صمت در حوزه تجارت و بازرگانی، زمینه را برای بهره‌مندی هر چه بیشتر از ظرفیت اقتصادی مرز ریمدان و پیشین فراهم ساخته و معاونی معین از این وزارتخانه برای رصد و پیگیری انتخاب شده، همچنین توافقاتی مهم برای تبدیل سیستان و بلوچستان به قطب تأمین گوشت قرمز کشور از مرزهای شرقی استان انجام شده و برنامه‌ریزی برای تقویت زیرساخت‌های لازم برای واردات، پرواربندی، کشتار و بسته‌بندی گوشت انجام شده است.
وی افزود: ️طرح توسعه باغات میوه‌های گرمسیری از جمله موز که ۱۵ هزار هکتار سند آن آماده و براساس برنامه زمانبندی تدوین شده و توسعه نخیلات از گونه‌های جدید از جمله مجول که یک رقم خرمای بزرگ، شیرین و با‌کیفیت است با توافقی که شده، بزودی شروع خواهد شد.

تکمیل شبکه ریلی زاهدان به چابهار تا پایان 1404
استاندار سیستان و بلوچستان یکی دیگر از مهم‌ترین طرح‌های مصوب شده را تکمیل شبکه ریلی زاهدان به چابهار که بخشی از کریدور شرق است، عنوان کرد و افزود: این کریدور می‌تواند ظرفیت‌های مناسبی در سطح ملی و بین‌المللی ایجاد کند، از این رو برای ما یک طرح فراملی محسوب می‌شود. با توجه به ارزیابی انجام شده ۲۰ هزار میلیارد تومان به این طرح تخصیص داده شد و رئیس‌جمهوری تأکید داشت که این طرح مهم تا پایان سال آینده به بهره‌برداری برسد.
بیجار تصریح کرد: برای افزایش سرعت کار و صرفه‌جویی در منابع مالی این طرح، اجرای طرح کریدور زاهدان تا چابهار به ادارات کل راه و شهرسازی شمال و جنوب این استان تفویض اختیار شده است. همچنین طرح جامع توسعه سیستان و بلوچستان در جلسه هیأت دولت مطرح و به ما تکلیف شد و طرح اولیه آن نیز آماده و برای ارائه طرح نهایی از نظرات و پیشنهادهای اقشار و صاحب‌نظران استفاده خواهیم کرد.
 
نقش‌آفرینی جامعه محلی
در دیپلماسی منطقه‌ای
 این مقام مسئول با تأکید بر اینکه تقویت نقش‌آفرینی سیستان و بلوچستان در توسعه محور شرق در حال پیگیری است، خاطر نشان کرد: قرار است با تشکیل کارگروه‌های شناسایی ظرفیت‌های اقتصادی، بویژه در روستاها، توان مناطق بویژه در حوزه صنایع دستی و گردشگری بیش از پیش تقویت شود. در این خصوص دولت با تخصیص ۲۰ همت زمینه توسعه و اجرای طرح‌های جدید سرمایه‌گذاری را در استان فراهم کرده و اکنون مردم و مسئولان استان باید برای تحقق این موضوع به همیاری دولت بیایند.
 وی ادامه داد: در دو سفر اخیر هیأت دولت نقش‌آفرینی جامعه محلی استان در دیپلماسی منطقه‌ای در مواجهه با مسائل جنوب شرق بویژه حقابه هامون برجسته و قرار شده با دستور رئیس‌جمهوری کارگروه پیگیری حقابه هامون متشکل از وزارتخانه‌های مرتبط و نخبگان بومی سیستان و بلوچستان تشکیل شود.
«بیجار» توسعه فعالیت‌های اقتصاد دریا را از دیگر دستاورهای دولت در استان عنوان و اظهار کرد: از مدیران این حوزه خواسته شده سازوکاری نوین برای حضور هر چه بیشتر بومیان در توسعه سواحل مکران تدوین کنند.
مقام عالی دولت در سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه تمرکززدایی و پرهیز از بخشی‌نگری را با بهره‌مندی از خرد جمعی در دستور کار قرار داده‌ایم، افزود: تمامی موضوعات با رئیس‌جمهوری طرح شده و صدای مردم را با وفاقی که پیش آمده در تمامی ابعاد، شنیده و برای بهبود وضعیت‌شان تلاش خواهیم کرد.

استفاده از ظرفیت نیروهای بومی
«جمشید رخشانی‌نسب» سرپرست فرمانداری زاهدان نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» توجه و دیده شدن محرومیت‌های استان را اقدام مهم دولت عنوان کرد و گفت: انتصاب استاندار و فرمانداران بومی به آنچه که خواسته مردم سیستان و بلوچستان و این منطقه در طول سالیان گذشته بوده، تحقق بخشیده است.
سرپرست فرمانداری زاهدان ادامه داد: با توجه به شناخت کامل مدیران بومی از مشکلات و همچنین تفویض اختیارات به استاندار از سوی دولت در حال حاضر استان بر مدار توسعه قرار گرفته و مردم امیدوارند تا چند سال آینده چهره جدیدی از سیستان و بلوچستان به‌خصوص به گردشگران و سرمایه‌گذاران معرفی شود.
 
محلات زاهدان تا قبل از سال نو
پاکسازی می‌شوند
وی با تأکید بر برنامه‌ریزی مدون و تغییر نگاه نسبت به این شهر در کشور اظهار کرد: با همکاری دولت و ملت، فهم مشترک اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که لازمه آن همکاری همه‌جانبه است، میسر خواهد شد. در این زمینه در تصمیمات کلان و سرنوشت‌ساز کلانشهر زاهدان با اجرای طرح‌های مهم به‌خصوص طرح‌های گرشگری، مردم را در توسعه استان دخیل خواهیم کرد.
سرپرست فرمانداری زاهدان با اشاره به اینکه از ۱۳ بهمن‌ماه به مدت سه هفته طرح پاکسازی محلات اجرایی شده، بیان کرد: با مساعدت استانداری در نظر داریم وضعیت شهر زاهدان ساماندهی شده و موضوع ترافیک که یک معضل به شمار می‌رود، حل شود. پاکسازی این کلانشهر در دستور کار گرفته تا در آستانه سال نو شاهد رضایتمندی شهروندان و نتیجه مثبت اجرای طرح باشیم.
 
تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام؛
دستاورد دولت در سیستان
«علی ولایتی‌پور»، فرماندار ویژه زابل نیز اتمام 239 طرح نیمه‌تمام تا 5 سال آینده را مهم‌ترین هدیه دولت به استان عنوان کرد و به «ایران» گفت: در سفر رئیس‌جمهوری به منطقه سیستان حدود 15 مورد از مسائل این منطقه شامل حقابه، مرز، فاضلاب زابل، کارخانه لاستیک هامون، مجوز تردد خودروهای سنگین وارداتی با پلاک منطقه آزاد، تکمیل ظرفیت سهمیه دانشگاه فرهنگیان، بهداشت و درمان و... به اطلاع دولت رسید و مصوبات مناسبی برای تکمیل آنها تخصیص یافت.
وی با تأکید بر اینکه مردم پیگیر خروجی این مصوبات هستند، گفت: اتمام فاضلاب شهر زابل آرزوی دیرینه و تاریخی مردم است به همین خاطر پیشرفت طرح به اطلاع آنها خواهد رسید. همچنین در خصوص حقابه پیشنهاد استفاده از ظرفیت بزرگان، ریش‌سفیدان و معتمدان در کنار موضوع دیپلماسی و مذاکره از سوی جمهوری اسلامی مورد تأکید قرار گرفته است.
فرماندار ویژه زابل ادامه داد: تکمیل بزرگراه زابل‌- ‌زاهدان که بیش از ۲۰ سال زمان برده مردم منطقه را امیدوار کرده است. این بزرگراه که به علت دوطرفه بودن و وقوع تصادفات به «جاده مرگ» معروف بود، اکنون به «جاده آرامش، آسایش و امنیت» تغییر نام پیدا کرده است، امید که سایر محورهای مواصلاتی حوزه سیستان در این 5 سال نیز به نحو احسن اجرایی و کامل شود.