عضو کمیسیون اجتماعی درباره قانون مشاغل حساس:
تابعیت قهری فرزندان مستثنی میشود
احمد بیگدلی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس:
بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس از نامه «کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی به رهبر معظم انقلاب با موضوع قانون انتصاب افراد در مشاغل حساس خبر داده بود. بنا به اظهارات وی، به نظر میرسد خرازی در این نامه به آسیبهایی اشاره کرده است که این قانون متوجه دیپلماتها، رایزنها و اساساً نیروهایی از جمهوری اسلامی میکند که در مأموریتهای خارج از کشور بهسر میبرند.
درباره این نامه و رویکرد مجلس در قبال لایحه اصلاحی دولت، با احمد بیگدلی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفتوگو کردیم که میخوانید.
آقای بیگدلی! نامه آقای خرازی به رهبر انقلاب حاوی چه مطالبی بود؟
آقای خرازی در نامهای که خدمت مقام معظم رهبری مینویسند، شرایط مرتبط با قانون مشاغل حساس، اعم از تابعیت اجباری و اختیاری را خدمت ایشان توضیح میدهند.
پاسخ رهبر انقلاب چه بود؟
رهبر انقلاب نامه را توشیح کرده و مینویسند «بررسی شود.» هیچ مطلب دیگری نمیفرمایند.
پس حکم صریح نبود؟
اگر بخواهد حکم حکومتی داده شود، اصلاً به مجلس ارائه نمیشود، مستقیم به دولت ارجاع میشود، زیرا بهکارگیری بازنشستگان در پستهای حساس با اجازه مقام معظم رهبری در قانون ذکر شده است. اما در اینجا، رهبر انقلاب با توجه به توضیحاتی که آقای کمال خرازی ارائه کردهاند، فرمودند که موضوع در مجلس بررسی شود.
چه زمانی بررسیها شروع میشود؟
هفته بعد از تعطیلات به این موضوع رسیدگی میشود. ابتدا در دستور کمیسیون اجتماعی قرار میگیرد. فکر میکنم بار سومی است که این موضوع در دستورکار قرار میگیرد. کمیته اداری و استخدامی کمیسیون اجتماعی نظرات نمایندگان را بررسی کرده و آخرین پیشنهادها را به صحن کمیسیون میآورد. به نظر، در همین جلسه تصمیمگیری نهایی صورت میگیرد.
فضای کمیسیون و مجلس چگونه است؟
کمیسیون یکطرف قضیه است، مهم صحن است. اینطور نیست که هر چیزی که کمیسیون بگوید، صحن آن را تأیید کند.
ممکن است پیشنهادهای جدیدی به نظرات یا پیشنهادهای کمیسیون اضافه کند. چیزی که من میبینم، این است که تصمیم متعادلتری گرفته میشود، یعنی نه قانونی که حالا موجود است و نه لایحهای که دولت فرستاده است، بلکه یک تصمیم بینابینی گرفته میشود.
این تصمیم بالاخره فرزندان دیپلماتها یا مقامات دیگر را از این قانون مستثنی میکند یا خیر؟
ممکن است گفته شود تابعیت خود فرد و همسرش مهم است و در صورت دوتابعیتی بودن این دو، نمیتوان فردی را در مشاغل حساس منصوب کرد. یعنی اگر فقط فرزند فرد تابعیت مضاعف داشته باشد، خود آن فرد مشکلی برای انتصاب در مشاغل حساس نخواهد داشت. درواقع یکی از پیشنهادهای کمیسیون اجتماعی همین است.
در نامه آقای کمال خرازی هم به همین موضوع اشاره شد؟
تقریباً همین بود. تابعیت قهری فرزندان برخی از مقامات از سر ناچاری است. وقتی فرزندی در خارج از کشور به دنیا میآید، طبق قوانین آنجا به او شناسنامه میدهند تا بتواند از خدمات مختلف آن کشور استفاده کند.