آغاز متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی

 وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از آغاز ‌اجرای ‌طرح متناسب‌سازی حقوق ‌بازنشستگان تأمین اجتماعی و شروع پرداخت‌ها در قالب این طرح خبر داد.
‌احمد میدری روز گذشته با اعلام خبر تحقق وعده اجرای طرح متناسب‌سازی برای بازنشستگان افزود: خبر خوب اینکه مطابق وعده‌ای که برای اجرای طرح متناسب‌سازی برای بازنشستگان مطرح کرده بودیم، فرآیند اجرای این طرح و پرداخت‌ها به بازنشستگان عزیز تأمین اجتماعی که شمارشان 4 میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است، از روز گذشته (سه‌شنبه) همزمان با پرداخت حقوق آبان‌ماه شروع شده است.
وی با اشاره به تصریح قانون برنامه هفتم پیشرفت در زمینه متناسب‌سازی یادآور شد: مطابق این قانون، متناسب‌سازی برای بازنشستگان تأمین اجتماعی مختص بازنشستگان غیرحداقل‌بگیر است، به‌نحوی که برای جبران اُفت میزان مستمری افراد به نسبت مستمری زمان برقراری، ۹۰ درصد این مبلغ به شکلی پرداخت می‌شود که ۴۰ درصد از آن در سال‌جاری، ۳۰ درصد در سال ۱۴۰۴ و ۳۰ درصد در سال ۱۴۰۵ تسویه می‌شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: برای مثال اگر فردی در زمان برقراری مستمری، هفت برابر حداقل حقوق همان‌سال را دریافت می‌کرده و حالا با گذشت زمان میزان مستمری‌اش به شش برابر مبلغ حداقل حقوق امسال رسیده، مابه‌التفاوت این دو، معادل «یک واحد» است. بنابراین سازمان تأمین اجتماعی مکلف است ۹۰ درصد این یک واحد افت را که معادل 6 میلیون و ۴۰۰ هزار تومان می‌شود به نحوی پرداخت کند که ۴۰ درصد از این مبلغ در سال‌جاری و مابقی آن طبق قانون در سال‌های بعد پرداخت شود.
‌میدری تأکید کرد: نکته مهم اینکه در این فرآیند برای بازنشستگان سایر سطوح اگر مبالغ محاسبه‌شده متناسب‌سازی کمتر از ۱۰ درصد حداقل حقوق امسال یعنی 7 میلیون و ۱۶۶ هزار و ۱۸۴ ریال باشد، پرداخت به آنان تا این عدد ترمیم می‌شود.
وی افزود: درمورد بازنشستگان حداقل‌بگیر نیز اما همان‌طور که گفته شد؛ قانون متناسب‌سازی تنها شامل غیرحداقل‌بگیران است، با این‌حال خبر خوب اینکه مقرر شد تا با عنوان «حفظ قدرت خرید» مبلغی معادل ۱۰ درصد حداقل دستمزد سال‌جاری یعنی همان 7 میلیون و ۱۶۶ هزار و ۱۸۴ ریال، به نسبت سنوات پرداخت به این گروه از بازنشستگان عزیز هم پرداخت شود.
به گفته میدری، هزینه اجرای طرح متناسب‌سازی در سال‌جاری بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان  است.

روایت تکمیلی از متناسب‌سازی
همچنین علاءالدین رفیع‌زاده، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی با اشاره به برگزاری نشست‌ها و جلسات متعدد با حضور کارشناسان سازمان اداری و استخدامی، سازمان برنامه و بودجه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری، از تصویب پیشنهاد این سازمان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در تاریخ ۲۹ مهرماه سال‌جاری از سوی هیأت وزیران خبر داد.
وی یادآور شد: اگر حقوق بازنشستگی فردی از ۹۰ درصد حقوق و فوق‌العاده‌های مشمول کسور شاغل مشابه و همتراز کمتر باشد، مابه‌التفاوت حقوق این دسته از بازنشستگان تا میزان ۹۰ درصد حقوق و فوق‌العاده‌های مشمول کسور شاغل مشابه و همتراز محاسبه خواهد شد و ۴۰ درصد آن در سال‌جاری به‌عنوان مابه‌التفاوت متناسب‌سازی حقوق سال ۱۴۰۳ در حکم حقوقی به‌صورت ردیف جداگانه درج و در سنوات آتی مشمول افزایش سنواتی خواهد شد.
معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: چنانچه حقوق بازنشستگی فردی در نتیجه متناسب‌سازی هیچ افزایشی نداشته یا ۴۰ درصد مبلغ مابه‌التفاوت محاسبه شده، کمتر از ۱۰ درصد تعیین‌شده در جزء (۱-۲) بند (الف) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور باشد - یعنی این مبلغ کمتر از یک میلیون تومان باشد - تا رقم مذکور، به‌عنوان مابه‌التفاوت حداقل مبلغ متناسب‌سازی به‌طور ثابت پرداخت می‌شود.
به گفته وی، پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه کشور در اجرای جزء «۱» بند «ر» ماده «۲۸» قانون برنامه هفتم پیشرفت و همچنین بند «ر» تبصره «۶» قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور بوده که دولت را مکلف کرده است نسبت به متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان با ۹۰ درصد حقوق و فوق‌العاده‌های مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز اقدام کند.
رفیع‌زاده افزود: براساس آیین‌نامه اجرایی متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان که در تاریخ یکم مرداد سال‌جاری به تصویب هیأت وزیران رسیده است باید مبلغ قابل‌پرداخت به مشمولان بر اساس میانگین حقوق و فوق‌العاده‌های مشمول کسور شاغلان مشابه و همتراز در پایه، رتبه، طبقه، گروه یا سایر عناوین مشابه با ملاک ۳۰ سال سابقه بیمه‌پردازی محاسبه و پرداخت شود.
وی افزود: در اجرای ماده ۴ آیین‌نامه اجرایی یادشده، جداول مربوط به نحوه شناسایی و طبقه‌بندی بازنشستگان برای انواع مشترکان صندوق بازنشستگی کشوری شامل مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری، معلمان وزارت آموزش و پرورش، قضات و کارکنان قوه قضائیه، اعضای هیأت علمی و غیرهیأت علمی وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، سازمان انرژی اتمی، دیوان محاسبات کشور و... توسط سازمان اداری و استخدامی کشور و سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه می‌شود. در این خصوص تاکنون جداول مربوط به مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری، معلمان وزارت آموزش و پرورش، اعضای غیرهیأت علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مقامات تهیه و ابلاغ شده و سایر جداول براساس اطلاعات واصله از دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط در حال تهیه است که بزودی ابلاغ می‌شود.