در گفت وگویی تلویزیونی مطرح شد
ناگفتههای عراقچی از ملاقات شش ساعته با شهید نصرالله
سید عباس عراقچی شامگاه دوشنبه شب ۱۴ آبان ۱۴۰۳ در گفتوگوی تلویزیونی به مناسبت چهلمین روز شهادت سید حسن نصرالله دبیرکل فقید حزبالله لبنان حضور یافت و با اشاره به ویژگیهای شخصی شهید نصرالله اظهار داشت: شهید آدم خوشرویی بود و فارسی را هم به خوبی صحبت میکرد، بار دومی که ایشان را ملاقات کردم در هنگام مذاکرات هستهای بود و به من مأموریت داده شد که به بیروت و ملاقات ایشان بروم. در آن دیدار از حدود ۱۰ شب تا ساعت ۴ بامداد این ملاقات به طول انجامید و زیر و بم مذاکرات هستهای و برخی مسائل منطقهای برای ایشان عنوان شد.
عراقچی در بخش دیگری از صحبتهای خود افزود: هفته قبل از شهادت سیدحسن نصرالله، برای اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل به اتفاق آقای پزشکیان رئیس جمهور در نیویورک بودم و قرار بود روز دوشنبه به کشور بازگردم، درهمان هفتهای که سید در روز جمعهاش شهید شد. بحث اصلی ما در نیویورک، بحث مسائل غزه و لبنان بود که به تازگی بعضی از حملات در لبنان شروع شده بود. وقتی برای اولین بار این خبر را خواندم دلم فرو ریخت، به درخواست لبنان قبل از این اتفاق، یک جلسه شورای امنیت تشکیل شد که در آن جلسه شرکت و صحبت کردم. وزیر امور خارجه بیان کرد: به دلیل این واقعه این سفر را یک روز زودتر به پایان رساندم و برای تصمیم گیریها و اقدامات مقتضی روز یکشنبه به تهران برگشتم.
سفر به لبنان
در ادامه این گفتوگو، عراقچی از سفر خود به لبنان گفت. وی گفت: وقتی که پرواز در فرودگاه بیروت فرود میآمد ما از پنجرههای هواپیما دودی که از نقاط مختلف در شهر متصاعد میشد را میدیدیم. وضعیت بیروت کاملاً وضعیت ویژهای بود. اما حضور وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در آن فضا بیش از هر چیز برای دوستان ما در لبنان، روحیه بخش بود و این موضوع به نوبه خود، نشاندهنده اقتدار و اعتماد به نفس نظام بود و در عین حال روحیه بخش هم بود. در این سفر همچنین اطلاعاتی میدانی به دست آمد که بعدتر همه گفتند که این اطلاعات شاید از دیگر موضوعات ارزشمندتر بود. عراقچی تصریح کرد: این اطلاعات به این دلیل ارزشمند بود که در روزهای اول همه چیز به هم ریخته و اطلاعات حزبالله نیز با همدیگر، با سفارت و با تهران نیز قطع شده و شرایط خیلی سختی در بیروت به وجود آمده بود. این سفر انعکاس بینالمللی و منطقهای بسیار گستردهای هم داشت، در این سفر همچنین با جمعی از نمایندگان پارلمان لبنان هم در داخل سفارت گفتوگو شد و صحبتهایی در آنجا ایراد شد که شاید هیچ زمان دیگری این سخنان را نگفته بودم. عراقچی در ادامه گفت: من نیتم پس از رأی اعتماد این بود که قبل از نیویورک به بیروت بروم ولی شهید نصرالله پیغام دادند که عجله نکن و این به دلیل شرایط امنیتی بود، طبیعتاً من نیز پذیرفتم ولی اکنون افسوس میخورم که ای کاش این سفر انجام میشد.
پاسخ به اسرائیل به شکل مقتضی انجام خواهد شد
عراقچی با اشاره به حمله رژیم صهیونیستی در بامداد ۵ آبان اظهار داشت: تهاجمی که رژیم صهیونیستی در ۵ آبان انجام داد، برای ما مجدداً این حق را ایجاد کرد که به آن به عنوان یک امر دفاعی پاسخ دهیم. اینکه چگونه، در چه زمانی و به چه شکلی این پاسخ را بدهیم به تصمیم جمهوری اسلامی ایران بستگی دارد. این پاسخ با توجه به شرایط زمانی به شکل مقتضی انجام خواهد شد. رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران تصمیمات هیجانی و احساسی نخواهد گرفت و هرگاه ضربه به ما وارد شد با تأمل هوشمندانه و حکیمانه پاسخ مقتضی را انتخاب کردیم و این را در عملیات وعده صادق ۱ و هم در عملیات وعده صادق ۲ و در موقعیتهای دیگر هم شاهد بودیم. ایران ملتی بزرگ با هزاران سال سابقه تاریخی و تمدنی است و بر این اساس حکیمانه تصمیم میگیریم.
برای نتیجه انتخابات امریکا ارزشی قائل نیستیم
وزیر امور خارجه در ادامه خاطرنشان کرد: ما برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا و اینکه چه کسی انتخاب بشود خیلی ارزشی قائل نیستیم. اینکه بعضی مباحث درباره تأثیر انتخاب یکی از این دو نامزد در موضع ایران در قبال جنگ غزه و آرمان فلسطین مطرح میشود در مواضع اصولی کشور و راهبردهای کشور تأثیری ندارد. اگرچه در سطح تاکتیکها ممکن است تأثیراتی داشته باشد. رهبری نیز در همین زمینه فرمودند که مسئولان در جای خودش تصمیم میگیرند. عراقچی افزود: ما در مورد اصول و آرمانهای خودمان هیچ وقت مصالحه نمیکنیم ولی تاکتیکها ممکن است بسته به شرایط تغییر پیدا کند.
اراده ما را به محک نکشید
عراقچی در ادامه این گفتوگو افزود: در یک سال گذشته که رژیم صهیونیستی بارها سعی کرد جمهوری اسلامی را برای درگیری تحریک کند ولی ما به اینکه در بازی دیگران بیفتیم تحریک نشدیم و در این زمینه هر اقدامی را لازم بدانیم، انجام میدهیم. ما موجودیت رژیم صهیونیستی را به عنوان یک عنصر اشغالگر به رسمیت نمیشناسیم، اما به عنوان وزیر امور خارجه پیامی را چندین بار در سفرهای منطقهای تکرار کردم و آن پیام این است «اراده ما را به محک نکشید و ما را آزمایش نکنید» ما آزمایش خودمان را پس دادیم. رئیس دستگاه دیپلماسی در پایان خاطرنشان کرد: توانمندیهای ایران وارداتی نیست که با حمله و بمباران از بین برود. در سفرهای منطقهای بعضیها به کنایه گفتند که رژیم صهیونیستی حتماً تأسیسات هستهای ایران را از بین میبرد که من به آنان خندیدم.