وزیر امور خارجه در سفر به اسلام آباد با مقامات پاکستان رایزنی کرد

سفری برای تقویت امنیت در مرزهای شرقی

وزیر امور خارجه در سفری دو روزه به پاکستان با مقامات عالی این کشور از جمله «شهباز شریف» نخست‌وزیر و «محمد اسحاق دار» وزیر خارجه پاکستان دیدار کرد. سفری که اگر چه در امتداد رایزنی‌های سید عباس عراقچی با مقامات کشورهای منطقه پیرامون جنگ غزه و جنایات رژیم صهیونیستی قابل ارزیابی بود اما طبیعتاً به رایزنی پیرامون مسائل دو جانبه، بویژه افزایش همکاری‌های مرزی در کنار توسعه تعاملات در حوزه‌های اقتصاد و انرژی نیز اختصاص یافت.
ایران و پاکستان سالهاست که در مرز مشترک خود با معضل فعالیت گروهک‌های تروریستی مواجه‌اند. وضعیتی که در جمهوری اسلامی ایران با توجه به تأثیرات نامطلوب گسترده بر برنامه‌های توسعه استان سیستان و بلوچستان «امنیت» را به اولویت راهبردی در رابطه تهران- اسلام آباد تبدیل کرده است. تنش مرزی بهمن ماه سال گذشته متأثر از فعالیت تروریست‌های مستقر در خاک پاکستان علیه ایران رقم خورد. هنگامی که پس از بارها هشدار، جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفت با حملات موشکی و پهپادی مقر گروهک «جیش العدل» را هدف قرار دهد. از آن زمان اگر چه دو کشور به خوبی تنش ناشی از تبادل آتش محدود را مدیریت کردند و مانع از اثرات نامطلوبش بر روابط فی مابین شدند با این حال مسأله تروریسم و ناامنی مرزی همچنان روی میز مسائل مشترک دو کشور باقی ماند و چاره‌جویی برای وضعیت موجود را به اولویت جدی تبدیل کرد. با چنین پیشینه‌ای سفر وزیر امور خارجه چه از منظر مسائل دو جانبه و چه از زاویه همگرایی دیپلماتیک دو کشور در قبال تحولات منطقه حائز اهمیت بود.

دیدار عراقچی و شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر دیروز در ادامه دیدارهای رسمی خود در اسلام‌آباد با نخست‌وزیر پاکستان دیدار کرد. شهباز شریف در این دیدار بر اهمیت روابط عمیق پاکستان با ایران تأکید کرد. طرفین همچنین طیف وسیعی از مناسبات ایران و پاکستان، تحولات خاورمیانه از جمله تداوم جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
عراقچی پیش از آن با سناتور محمد اسحاق دار معاون نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان دیدار داشت. وزرای خارجه ایران و پاکستان در خلال این گفت‌و‌گو و رایزنی بر اهمیت افزایش همکاری‌های مرزی و نیز بر عزم مشترکشان در حمایت از حق مسلم مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود تأکید کردند.
وزیر امور خارجه همچنین در خلال این سفر با حضور در مقر فرماندهی کل ارتش پاکستان در شهر راولپندی و در دیدار ژنرال سید عاصم مُنیر فرمانده ارتش این کشور آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه ایران و پاکستان، وضعیت منطقه بویژه همکاری‌های دفاعی-نظامی و امنیت در مرز‌های مشترک را مورد بحث و بررسی قرار داد.

عراقچی: حساب شده به رژیم صهیونیستی پاسخ می‌دهیم
عراقچی و اسحاق‌دار سپس در نشست خبری مشترک به تبیین نتایج رایزنی‌هایشان پرداختند. وزیر امورخارجه در کنفرانس خبری با محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و لبنان گفت در دیدار با همتای پاکستانی خود بر لزوم مقابله با تهدید صهیونیسم برای منطقه و جهان اسلام تأکید شده است.
به گزارش ایسنا، عراقچی با بیان اینکه رژیم اسرائیل با حمله به برخی نقاط در مراکز نظامی ایران در ۲۶ اکتبر بیش از پیش ماهیت جنگ‌طلبانه و تجاوزگرانه خود را نشان داد، اعلام کرد: برخلاف رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران به دنبال تشدید تنش نیست، اما حق اساسی خود را برای دفاع مشروع، طبق ماده ۵۰ منشور سازمان ملل محفوظ می‌دانیم. ما به‌طور قطع در زمان مناسب، به شکل مناسب و حساب شده و دقیق به این تجاوزگری رژیم صهیونیستی پاسخ خواهیم داد.
وی در عین حال با قدردانی از موضع صریح و محکم مقامات عالی پاکستان در محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران، افزود: دولت و مردم پاکستان همچنین به‌طور قوی از مردم غزه و فلسطین در طول یک سال گذشته حمایت کرده‌اند، اما متأسفانه جامعه بین‌الملل در متوقف کردن نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و تجاوزگری‌های آن قصور کرده است که هم امنیت و ثبات منطقه و هم جهان را به خطر می‌اندازد.
عراقچی با بیان اینکه «کشورهای اسلامی برای رسیدگی به این بحران و متوقف کردن جرایم رژیم صهیونیستی تلاش می‌کنند» تصریح کرد: ما در نشست آتی سازمان همکاری اسلامی برای یافتن راه‌حلی به منظور پایان دادن به این جنایات و کاهش درد و رنج مردم غزه و لبنان، بویژه با نزدیک شدن به فصل زمستان که به‌طور قطع بر سختی و رنج مردم آواره و بی‌خانمان و پناهندگان در نوار غزه و لبنان می‌افزاید، تلاش خواهیم کرد.

ارتقای همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران و پاکستان
وزیر امور خارجه در نشست خبری مشترک با همتای پاکستانی‌اش عزم و تعهد تهران و اسلام آباد را برای تعمیق و گسترش روابط یادآور شد و هدف از این دور از رایزنی‌ها را ارتقای سطح روابط و همکاری‌های دوجانبه میان ایران و پاکستان بویژه در حوزه تجاری و اقتصادی توصیف کرد.
عراقچی همچنین تصریح کرد: با در نظر گرفتن اینکه تروریسم تهدیدی منطقه‌ای است، ما بر تعهد خود برای رسیدگی و مقابله با این پدیده از طریق همکاری با کشورهای منطقه تأکید می‌کنیم. ایران و پاکستان در این برهه زمانی، متعهد به همکاری با یکدیگر در سطوح مختلف و از طریق کانال‌های امنیتی، نظامی و سیاسی برای مقابله با تروریسم هستند و برای آن تلاش می‌کنند. ما همچنین مصمم به ادامه این روند هستیم.

اسحاق دار: حمله اسرائیل، نقض حاکمیت ملی ایران بود
وزیر امور خارجه پاکستان نیز در یک کنفرانس با اشاره به اینکه طرفین گفت‌وگوهای خوبی با تمرکز بر بحران منطقه داشته‌اند، بار دیگر با تکرار موضعگیری اسلام‌آباد درباره تعدی اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران، اقدامات این رژیم را دلیل اصلی تنش‌ها در منطقه دانست و تصریح کرد: حمله رژیم صهیونیستی، نقض آشکار حاکمیت ملی ایران بود.
محمد اسحاق دار با بیان اینکه در رایزنی با همتای ایرانی‌اش درباره ضرورت آتش‌بس فوری، تنش‌زدایی و گفتمان با هدف به رسمیت شناختن حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود تأکید کرده‌اند، افزود: من و برادر عزیزم، وزیر امور خارجه ایران، هر دو تجاوزات نظامی لجام‌گسیخته آن در منطقه و اقدامات نسل‌کشی آن علیه غیرنظامیان بی‌گناه و اقدامات غیرقانونی آن در مناطق اشغالی را محکوم کردیم که نقض قوانین حقوق بشر بین‌المللی و منشور سازمان ملل بوده و دلیل اصلی تمامی تنش‌ها در منطقه غرب آسیا است.
اسحاق دار درباره روابط دوجانبه ایران-پاکستان بیان کرد: ما در حوزه روابط دوجانبه، درباره روش‌ها و راهکارهای اعلام همکاری در چندین حوزه مهم، از جمله تجارت، انرژی و امنیت مرزها گفت‌وگو کردیم. توافق کردیم که همکاری‌ها در حوزه مدیریت مرزها و چالش‌های مشترک را افزایش بدهیم. او در همین راستا گفت: ما تأکید کردیم که تروریسم و افراط‌گرایی تهدیدی جدی علیه صلح منطقه ایجاد می‌کند و متعهد شدیم که اقدامات مشترکمان برای ریشه‌کن کردن این چالش‌ها را هماهنگ کنیم.
وزیر خارجه پاکستان در پایان گفت: من بار دیگر همبستگی و احترام خود را نسبت به برادرم، عالیجناب، وزیر امور خارجه و ملت ایران ابراز کرده و نقش پیشگام ایران را در پیشبرد صلح، پیشرفت و شکوفایی تحسین می‌کنم. ما هردو به این تصمیم رسیدیم که هر مسأله‌ای که بین‌مان باشد، باید مانند یک خانواده و به روشی صلح‌آمیز آن را حل کنیم.