سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با «ایران» مطرح کرد

تثبیت و کاهش جمعیت دانش‌آموزی ایران تا سال ۱۴۱۲

تا ۱۴۰۸ افزایش جمعیت داریم ولی از آن سال به بعد تثبیت و کاهش جمعیت دانش‌آموزی را شاهد خواهیم بود.

غزل رضایی ثانی
خبرنگار

حتماً شما هم شنیده‌اید که جمعیت‌شناسان عموماً بر کاهش جمعیت در ایران و سالمند شدن جمعیت تا چند سال آینده هشدار داده‌اند؛ حتی اگر این موضوع را نشنیده باشید در میان اطرافیان خود قطعاً خانواده‌هایی را خواهید دید که به داشتن تنها یک فرزند بسنده کرده و دیگر اقدام به فرزند‌آوری نداشته‌اند. از این رو دولت تلاش داشته تسهیلات متعددی برای افزایش فرزند‌آوری در جامعه داشته باشد که برخی از این تسهیلات موجب انگیزه شده و برخی دیگر انگیزه‌ای ایجاد نکرده‌اند. البته که در این میان نسبت به تغییر فرهنگ در جامعه ما از خانواده‌هایی که زمانی دارای بیش از سه فرزند بوده‌اند تا امروزه که عموماً یک فرزند دارند نمی‌توان غافل شد. در عین حال یکی از نهادهایی که می‌تواند در افزایش جمعیت ایران ما را راهنمایی کند آموزش و پرورش است زیرا این وزارتخانه مسئول آموزش تمامی کودکان از ۶ سال به بعد است و آمار تعداد افرادی که باید در کلاس اول ابتدایی ثبت‌نام کنند که از سوی سازمان ثبت احوال انجام می‌شود، می‌تواند آمار نسبتاً درستی از تعداد دانش‌آموزان را داشته باشد.
در همین راستا علی فرهادی، سخنگوی وزارت آموزش و پرورش در گفت‌و‌گو با «ایران» در واکنش به میزان جمعیت دانش‌آموزی کشور گفت: در زمینه افزایش جمعیت دانش‌آموزی باید خوشحال و برای کاهش جمعیت دانش‌آموزی باید ناراحت بود. متأسفانه افزایش جمعیت دانش‌آموزی بیشتر از سال ۱۴۱۲ نخواهد بود، به تعبیر دیگر تا سال ۱۴۰۸ جمعیت دانش‌آموزی ما افزایش بسیار اندکی خواهد داشت، در واقع تقریباً همین جمعیتی است که اکنون داریم ولی یک افزایش جزئی دارد.
وی تأکید کرد: از سال ۱۴۰۸ به بعد جمعیت دانش‌آموزی ما باحالت تثبیت روبه‌رو خواهد بود. سپس از سال ۱۴۱۲ به بعد کاهش شدید جمعیت دانش‌آموزی بویژه در مقطع ابتدایی را شاهد هستیم که قطعاً این تأثیر زیادی در جمعیت کل دانش‌آموزان خواهد گذاشت.

امسال جمعیت کلاس اولی‌ها ۵۰۰ هزار نفر افزایش داشت
سخنگوی آموزش و پرورش با بیان اینکه باید برای جلوگیری از کاهش جمعیت دانش‌آموزی فکری کرد، گفت: البته این موضوع نگران کننده است و باید برای آن برنامه‌ریزی کنیم تا این اتفاق رخ ندهد. طبق آنچه ما امروز با داده‌های موجود از ثبت احوال، پایش جمعیت، پایش تعداد ازدواج جوان‌هایی که آماده تشکیل زندگی هستند و همچنین میزان موالید، بررسی کرده‎ایم تا ۱۴۰۸ افزایش جمعیت داریم ولی از آن سال به بعد تثبیت و کاهش جمعیت دانش‌آموزی را شاهد خواهیم بود. فرهادی در پاسخ به این سؤال که در یک سال اخیر تعداد دانش‌آموزان ابتدایی چقدر افزایش پیدا کرده است؟ گفت: البته که در یک سال اخیر افزایش دانش‌آموزان ابتدایی را داشتیم و این تعداد حدود ۵۰۰ هزار نفر بوده است.

اجباری در استمرار خدمت بازنشستگان فرهنگی وجود ندارد
وی در ادامه با اشاره به استفاده از نیروهای بازنشسته برای جبران کمبود معلم بیان کرد: معلمی که در دوره بازنشستگی است و می‌خواهد استمرار خدمت بدهد می‌تواند امسال استمرار خدمت داشته باشد و نهایتاً تا سال بعد بازنشسته شود اما هیچ اجباری در این زمینه وجود ندارد و پیک نیاز ما به معلمان بازنشسته تا دو- سه سال آینده است.
سخنگوی آموزش و پرورش در واکنش به این پرسش که آیا با معلمان بازنشسته قرارداد زمانی خاصی بسته می‌شود؟ یعنی اگر معلمی بگوید من سال آینده نمی‌توانم با شما همکاری کنم می‌تواند همکاری خود را قطع کند؟ گفت: این موردی ندارد. معلمان بازنشسته حداکثر یک سال می‌توانند استمرار خدمت داشته باشند و بعد اگر تمایل داشته باشند باز هم همکاری‌شان را ادامه خواهند داد یا به نوعی قرارداد خود را تمدید می‌کنند. ما هم به هیچ وجه نمی‌توانیم در این زمینه بر معلمان اجباری داشته باشیم.