صفحات
شماره هشت هزار و سیصد و هشتاد و هفت - ۰۳ بهمن ۱۴۰۲
روزنامه ایران - شماره هشت هزار و سیصد و هشتاد و هفت - ۰۳ بهمن ۱۴۰۲ - صفحه ۱

ترور مستشاران ایرانی با حمایت امریکا صورت می‌گیرد

سیدرضا صدرالحسینی
 کارشناس مسائل غرب آسیا

ابعاد جنگ فرسایشی غزه برای اسرائیل به‌تدریج بحرانی‌تر می‌شود و در همین حال حملات نظامی ایالات متحده علیه یمن در دفاع از امنیت کشتی‌های در حال عبور و مرور به مقصد اسرائیل کمترین قدرت بازدارندگی ایجاد نکرده است. سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌و‌گو با «ایران» به بررسی این تحولات بحرانی پرداخته ومعتقد است رژیم صهیونیستی به هیچ عنوان شرایط بازگشت به قبل از عملیات طوفان الاقصی را ندارد و به نظر می‌رسد تاب‌آوری این رژیم در حال از دست رفتن است. در ادامه مشروح این گفت‌و‌گو را می‌خوانید؛

روند واکنش‌های گروه‌های مقاومت علیه مراکز و پایگاه‌های نظامی امریکا در عراق و سوریه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
پس از عملیات طوفان‌الاقصی در 7 اکتبر، هماهنگی قابل توجهی میان گروه‌های مقاومت منطقه به وجود آمد و فشار روی امریکا به عنوان حامی اصلی رژیم صهیونیستی افزایش قابل‌توجهی پیدا کرد. با شروع جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت همه‌جانبه ناتو به رهبری امریکا هم موضوع اخراج نیروهای امریکایی از منطقه به صورت عملیاتی در دستور کار محور مقاومت قرار گرفت. بر همین اساس از جبهه‌های مختلف عراق، سوریه، لبنان و یمن این ضربات به میزان لازم به رژیم صهیونیستی و به تبع آن به امریکایی‌ها وارد شد تا جایی که امریکایی‌ها مجبور شدند پایگاه خودشان «ریف قامشلی» در شمال استان حسکه سوریه را تخلیه کنند. در مناطق دیگری از مرز مشترک بین عراق و سوریه هم اوضاع به همین شکل است. در پایگاه عین الاسد و در مناطق مختلف استان‌های کردنشین عراق، پایگاه‌های نظامی امریکایی‌ تحت حملات مستمر مقاومت قرار دارند. از سوی دیگر، دولت رسمی و قانونی عراق هم نسبت به خروج نیروهای امریکایی- بجز بخش آموزشی آن- اصرار دارد. در واقع فشار مضاعفی هم از جانب نیروهای مقاومت و هم از جانب دولت عراق برای اخراج امریکایی‌ها از منطقه به وجود آمده است.

جنگ غزه و حمایت امریکا از رژیم صهیونیستی، تا چه اندازه منافع امریکا در منطقه را تحت تأثیر قرار داده است؟
منطقه غرب آسیا برای امریکایی‌ها بسیار بااهمیت است. آنها از پیش اعلام کرده بودند که به طور کامل از این منطقه خارج نخواهند شد. این تصمیم امریکایی‌ها بی‌ارتباط با مخمصه‌ای نیست که اسرائیل در جنگ غزه گرفتار آن شده است. همکاری‌های نظامی و اطلاعاتی میان دوطرف محدودیتی ندارد و در حقیقت اسرائیل به پشتوانه این سطح از حمایتی که از ایالات متحده دریافت می‌کند، ترور مستشاران ایرانی در سوریه را نیز در دستور کار قرار داده است. امریکایی‌ها ضمن اینکه قصد کاهش توان گروه‌های مقاومت را در مقابل اسرائیل دارند، می‌خواهند این پیام را هم منعکس کنند که نسبت به ماندن در غرب آسیا و در کشورهای مختلف از جمله عراق و سوریه، افراد مؤثر در اخراج نیروهایشان را در حوزه‌های دفاعی و امنیتی مورد آسیب جدی قرار خواهند داد.

بیش از ۱۰۰ روز از جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه می‌گذرد. با توجه به اینکه بار دیگر بحران داخلی در اسرائیل تشدید شده، چه چشم‌اندازی برای این جنگ می‌توان متصور بود؟
رژیم صهیونیستی در ابتدای این تحولات شعار نابودی حماس، از بین بردن تونل‌های مقاومت، دستگیری فرماندهان ارشد حماس و آزادی اسرای صهیونیستی را می‌داد ولی بعد از ۱۰۰ روز هنوز به هیچ یک از این اهداف نرسیده است. این رژیم بعد از مدتی ادعاها و شعارهای خود در این زمینه را کاهش داد و اعلام کرد که اولویت اولشان آزادی اسرای رژیم صهیونیستی است. این رژیم در این هدف نیز به نتیجه نرسیده است، چرا که بعضی از اسرای صهیونیست به خاطر بمباران کور این رژیم کشته شده‌اند. در این مدت جبهه‌های مختلفی هم علیه رژیم صهیونیستی باز شده است. در داخل کابینه رژیم صهیونیستی و مقامات این رژیم، اختلافات جدی وجود دارد. از دیگر سو شاهد هستیم که اعتراضات و فشارهای داخلی علیه دولت این رژیم هم افزایش پیدا کرده و تظاهرات‌کنندگان خواستار اقدامات بیشتر مقامات صهیونیست برای آزادی اسرا شده‌اند. اما اینکه چه چشم‌اندازی می‌توان متصور شد، باید به اقدامات نیروهای مسلح یمن در دریای سرخ هم نیم نگاهی داشت.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان ستون فقرات اقتصادی رژیم صهیونیستی شکسته شده است و از سوی دیگر تنفر عمومی در بین مردم جهان علیه رژیم صهیونیستی افزایش پیدا کرده است. چنانکه شاهد برگزاری اعتراضات و تظاهرات علیه جنایت‌های این رژیم در کشورهای مختلف دنیا در این مدت بوده و هستیم. به نظر می‌رسد همه این موضوعات و همچنین اختلاف تاکتیکی رژیم صهیونیستی و امریکا، شرایط نابسامانی را برای صهیونیست‌ها ایجاد کرده و رژیم صهیونیستی به هیچ عنوان شرایط بازگشت به قبل از عملیات طوفان‌الاقصی را ندارد و به نظر می‌رسد تاب‌آوری این رژیم در حال از دست رفتن است.

بلینکن وزیر خارجه امریکا در سفر اخیر خود به منطقه راهکار دودولتی را برای حل مشکل فلسطین مطرح کرد که مورد موافقت مقامات اسرائیلی قرار نگرفت. آیا این موضوع نشان دهنده وجود اختلافات بین مقامات ایالات متحده و رژیم صهیونیستی است؟
در مقاطعی، اختلافات تاکتیکی و نه راهبردی بین نتانیاهو و مقامات ارشد امریکا مشاهده شده اما آنچه مسلم است حمایت همه‌جانبه واشنگتن از جنایاتی است که توسط رژیم صهیونیستی صورت می‌گیرد. حمله نظامی امریکا به یمن زمانی انجام شد که شاکله اقتصادی رژیم صهیونیستی مورد آسیب جدی قرار گرفت. امریکایی‌ها به همراه انگلیس با اینکه مجوز حمله به یمن را نداشتند، حملاتی علیه این کشور صورت دادند.

پیش‌بینی شما درباره تنش‌های جاری بین یمن و امریکا چیست؟
امریکایی‏‌ها باتوجه به فشارهای داخلی که می‌گویند این عملیات خارج از مجوز کنگره صورت گرفته، چند روزی است که به‌رغم پذیرش ضربات نسبتاً قابل توجه از جانب نیروهای مسلح یمن، میزان حملات خود را به یمن کاهش داده‌اند. لذا احتمالاً امریکایی‌ها با وجود علاقه‌مند بودن به طولانی شدن جنگ در غزه، اوضاع داخلی و شرایط منطقه‌ای خود را این‌گونه نمی‌بینند که تداوم حملات به یمن را در دستورکار خود قرار دهند. البته امریکایی‎‌ها از اقدامی که انجام داده‌اند پشیمان نیستند و یا به طور کل این اقدام را از دستورکار خارج نخواهند کرد، چرا که در سیاست خارجی امریکا استفاده از اهرم نظامی به عنوان یکی از مؤلفه‌های اصلی، همیشه مطرح است و سیاست خارجی این کشور همواره نشان داده که اتکا به ابزار نظامی همچنان تنها راهکار موجود برای ادامه حضور این کشور در منطقه قلمداد می‌شود.

جستجو
آرشیو تاریخی