وزیر امور خارجه روز گذشته پس از اعلام وقفه چهار روزه میان حماس و رژیم صهیونیستی به بیروت رفت

تلاش دیپلماتیک تهران برای آتش‌بس پایدار

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز گذشته ساعاتی پس از اعلام وقفه چهار روزه در جنگ غزه راهی بیروت شد. تلاش‌های میانجیگرانه برای توقف کوتاه‌مدت جنگ میان حماس و رژیم صهیونیستی به دستیابی به یک توافق آتش‌بس بشردوستانه قابل تمدید انجامید تا امکان تبادل اسرای غیرنظامی فراهم شود. وزیر خارجه در بدو ورود به «بیروت» ناظر به این توقف کوتاه‌مدت جنگ تصریح کرد که دست‌های مقاومت تا احقاق کامل حقوق فلسطین و به نتیجه رسیدن مبارزات روی ماشه باقی خواهد ماند. طرح کوتاه‌مدت آتش‌بس در سرزمین‌های اشغالی در حالی پس از رایزنی‌های مستمر پیدا و پنهان طرفین بحران جاری حاصل شد که ابعاد این تقابل نظامی در صحنه میدانی در یک روند غیرقابل پیش‌بینی به جریان افتاده و موجد نگرانی ناظران و کشورهای منطقه نسبت به وقوع یک جنگ فراگیر در منطقه شده بود. در این راستا مقام‌های کشورمان همه تلاش‌ها و ظرفیت دیپلماتیک خود را برای اجرای طرحی به کار گرفته‌اند که فراتر از وقفه کنونی چهار روزه، پایه‌گذار توافقی جامع و پایدار برای توقف جنگ و نسل‌کشی مردم بی‌دفاع غزه باشد.
امیرعبداللهیان در حالی برای دومین‌بار از زمان انجام عملیات «طوفان الاقصی» راهی لبنان شد که جمهوری اسلامی همزمان با آغاز این جنگ خونین بالاترین سطح رایزنی‌های دیپلماتیک را به‌واسطه گفت‌و‌گوهای فراگیر با قریب به اتفاق بازیگران عربی به جریان انداخت. رئیس‌جمهور پس از مشارکت اخیر در نشست اضطراری کشورهای سازمان همکاری اسلامی در «ریاض» و طرح جامعی که با خود در این نشست به همراه برده بود، در نشست مجازی دو روز پیش اعضای ائتلاف «بریکس» که با پیشنهاد کشورمان تشکیل شد، بر ضرورت هرچه سریع‌تر طرح 7 محوری جمهوری اسلامی تأکید کرد؛ طرحی که لزوم پایان نسل‌کشی در سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داده بود و از همه کشورها می‌خواست تا در اجرای مأموریت خود برای ایجاد صلح و امنیت و کارشکنی امریکا برای صدور قطعنامه الزام‌آور جهت آتش‌بس اقدام جدی به عمل آورند.

تمرکز اصلی طرح ایران
در همین راستا تمرکز اصلی دیپلماسی تهران در روزها و هفته‌های اخیر بر پایان حملات و جنایات جنگی و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه، قرار گرفته که واشنگتن با صحنه‌گردانی کوشیده مانع از وقوع آن شود. در بحبوحه‌ای که رویکردها و راهکارهای متعددی در رابطه با کنترل دامنه‌های بحران مطرح شد، ایران در تقلای این مهم بود که نخست با ایجاد «آتش‌بس»، امیدها برای تقویت همگرایی کشورهای اسلامی را افزایش دهد و سپس اذهان جهانی را معطوف آلترناتیو خسارت‌بار شکست فرایند دیپلماتیک پایان جنگ غزه سازد؛ بنا به تأکید ایران در صورت عدم توقف فوری نسل‌کشی و جنایت‌های جنگی صهیونیست‌ها علیه غیرنظامیان در غزه، منطقه می‌تواند به سمت و سوی اتخاذ تصمیمی بزرگ و تعیین‌کننده گام بردارد. بنابراین بر اساس روندهای جاری، ایجاد آتش‌بس موقت و پیگیری پرونده تبادل اسرا میان حماس و رژیم اشغالگر از مهم‌ترین محورهای رایزنی منطقه‌ای تهران و دوحه به شمار می‌رفت و در طرح‌های پیشنهادی آیت‌الله رئیسی در نشست ریاض و بریکس بازتاب پیدا کرد. اینچنین بود که ایران و قطر دوشادوش یکدیگر تلاش‌های زیادی را برای تحقق این مهم به جریان انداختند و به طور ویژه طرح تبادل اسرا را به عنوان یک موضوع انسانی در ارتباط با افراد و شهروندانی که جزو نظامیان رژیم صهیونیستی نبوده و در جنگ نقش مستقیمی نداشته‌اند، در دستورکار قرار دادند.

پیگیری خواسته‌های جبهه مقاومت
به این ترتیب سفر روز گذشته امیرعبداللهیان به لبنان زیر سایه تحول وقفه کوتاه‌مدت صورت گرفت. هرچند این وقفه امکانی را برای کنترل دامنه‌های جنگ و ورود آن به یک وضعیت غیرقابل بازگشت فراهم می‌کند اما بی‌تردید مقام‌های جمهوری اسلامی تلاش‌های مؤثر خود برای طرح آتش‌بس فراگیر را شتاب خواهند بخشید. خاصه آنکه اکنون روند تحولات چند روز گذشته نشان از آن داشته که ابتکار عمل میدانی در دست نیروهای مقاومت بوده و مقام‌های تل‌آویو پس از تقبل شکست در حوزه‌های امنیتی، اطلاعاتی، نظامی، سیاسی نتوانسته‌اند حتی نظر مساعد امریکا را برای گسترده کردن ابعاد حملات خود در داخل غزه به دست آورند. در این شرایط ایران معتقد است وقفه کوتاه‌مدت در جنگ باید فرصتی را برای پیگیری همه خواسته‌های مشروع جبهه مقاومت در عرصه میدانی و دیپلماتیک فراهم سازد.

 

بــــرش

وزیر امور خارجه در بدو ورود به بیروت:
دست مقاومت همچنان روی ماشه است
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه روز گذشته در بدو ورود به فرودگاه لبنان با قدردانی از حضور آیت‌الله طباطبایی، نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در لبنان گفت: «۶ هفته مقاومت قهرمانانه مردم مظلوم غزه ثابت کرد زمان به نفع رژیم صهیونیستی نخواهد بود و بازنده اصلی در افکار عمومی جهان کسی جز امریکا و رژیم صهیونیستی نیست.» امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: «تردیدی وجود ندارد که آینده غزه و فلسطین را تنها مردم فلسطین رقم خواهند زد. ما از رهبران مقاومت منطقه شنیده‌ایم تا احقاق کامل حقوق فلسطین و به نتیجه رسیدن مبارزات دست‌های مقاومت روی ماشه باقی خواهد ماند.» وی گفت: «ما در بیروت هستیم تا با رایزنی با مقامات عالی لبنان در خصوص امنیت حداکثری منطقه و احقاق حقوق فلسطین رایزنی داشته باشیم.» «محمد عبدالهادی»، نماینده جنبش حماس در لبنان نیز با حضور در فرودگاه رفیق حریری با اشاره به سفرهای دیپلماتیک امیرعبداللهیان به لبنان گفت: «وزیر امور خارجه ایران در ابتدای جنگ و در اینجا پیام محکمی به صهیونیست‌ها دادند و تلاش‌های دیپلماتیک خود را در همین باره آغاز کردند.» او ادامه داد: «این سفر وزیر امور خارجه ایران هم در یک زمان مهم یعنی پیروزی مقاومت صورت گرفته است. رژیم صهیونیستی تاکنون دستاوردی در جنگ نداشته است. ملت فلسطین در حال مقاومت برابر رژیم صهیونیستی و همپیمانان آن است.» نماینده جنبش حماس در لبنان خاطرنشان کرد: «پیروزی مقاومت علیه رژیم صهیونیستی باعث شد آتش‌بس موقت را به رژیم تحمیل کنیم. این آتش‌بس برای کاهش دردها و رنج‌های ملت فلسطین انجام می‌شود و ان‌شاءالله با این آتش‌بس بتوانیم پیروزی بزرگ را محقق کنیم.»  «عبدالهادی» تأکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران تلاش‌های زیادی را برای مسأله فلسطین همگام با مقاومت مردم غزه انجام داد و امیدواریم این آتش‌بس به شکل کامل برقرار شود.» وزیر امور خارجه در جریان سفر روز گذشته به بیروت با «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان دیدار کرد و درباره آخرین تحولات منطقه ازجمله اوضاع فلسطین و غزه و همچنین مناسبات دوجانبه به گفت‌وگو پرداخت. امیرعبداللهیان همچنین در این سفر با نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان، «زیاد نخاله»، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و
«خلیل الحیه» مسئول روابط عربی اسلامی و نایب رئیس جنبش حماس در غزه دیدار کرد و درباره آخرین تحولات فلسطین به گفت‌وگو پرداخت.

صفحات
آرشیو تاریخی
<
۱۴۰۲ آذر
>
ش
ی
د
س
چ
پ
ج
۲۷ ۲۸ ۲۹ ۳۰ ۱ ۲ ۳
۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰
۱۱ ۱۲ ۱۳ ۱۴ ۱۵ ۱۶ ۱۷
۱۸ ۱۹ ۲۰ ۲۱ ۲۲ ۲۳ ۲۴
۲۵ ۲۶ ۲۷ ۲۸ ۲۹ ۳۰ ۱
۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸
شماره هشت هزار و سیصد و سی و شش
 - شماره هشت هزار و سیصد و سی و شش - ۰۲ آذر ۱۴۰۲
۱