نگاهی به توان موشکی گردانهای عزالدین قسام و سرایا القدس از سال 2001 تا کنون
موشکهای مقاومت غزه، کابوس تل آویو
گروه جهان/ گروههای مقاومت خاورمیانه در طول ربع قرن اخیر یعنی از سال 2001 به این سو، بویژه بعد از خشونتهای روز افزون رژیم صهیونیستی در حملات به جنوب لبنان و پس از آن غزه، در تلاشی برای ایجاد موازنه قدرت در خاورمیانه رو به ساخت موشکها و جنگافزارهایی آوردند تا موفق شوند، امنیت و سلاحهای رژیم صهیونیستی را به چالش بکشند. در این بین گروههای مقاومت فلسطین و در رأس آنها حماس و جهاد اسلامی بیش از سایر گروهها بودجههایی ویژه توسعه توان موشکی بالهای نظامی خود یعنی گردانهای عزالدین قسام و سرایا القدس آماده کردند. آنچه دیروز در قالب پرتاب 5 هزار موشک از نوار غزه به سمت مناطق مختلف سرزمینهای اشغالی فلسطین به نمایش درآمد، بیانگر توسعه این توان است؛توانی که به اذعان رسانههای رژیم صهیونیستی و همچنین کشورهای غربی حامی
تل آویو از جمله امریکا، بیش از آن چیزی است که اطلاعات تل آویو پیش از این نشان داده بود.
توان موشکی حماس
گردان و یا کتائب عزالدین قسام که بال نظامی جنبش حماس است، یکی از قویترین جریانهای نظامی بین گروههای مقاومت فلسطین محسوب میشود. این گردانها در رویاروییهای اسرائیل با فلسطینیان در مقاطع مختلف ایفای نقش کرده و اقدامات بزرگی انجام دادهاند که از جمله آنها میتوان به جنگ سال 2006 نوار غزه که منجر به خروج رژیم صهیونیستی از این باریکه شد و همچنین شکست دادن ارتش این رژیم در جنگهای 22، 51 و 8 روزه اشاره کرد. این گردانها همچنین در کارنامه فعالیت خود به اسارت گرفتن چند نظامی رژیم صهیونیستی را نیز به ثبت رساندهاند. با این حال بال نظامی حماس از سال 2001 به این سو، تمرکز ویژهای روی ساخت موشک داشته است. گردانهای قسام اولین موشک خود را 26 اکتبر 2001 به سمت شهرک صهیونیست نشین سدیروت در چند کیلومتری غزه پرتاب کرد. این موشک که بردی معادل 3 کیلومتر دارد، به یاد شهید عزالدین قسام که نخستین نسل مبارزان فلسطینی محسوب میشود، «قسام» نامیده شد. قویترین موشکی که گردانهای قسام در این رده ساخت قسام 20 بود که برد آن به 20 کیلومتر میرسید. آنها این توان را در سال 2014 به بیش از دو برابر رساندند و در خلال جنگ غزه در این سال از این موشک که با نام «سجیل» شناخته میشود، رونمایی کردند. برد این موشک به 55 کیلومتر میرسد. از این زمان حماس روی دور توسعه توان موشکی خود افتاد و تنها 7 سال بعد از آن از دو موشک با بردهای 120 و 250 کیلومتر رونمایی کردند. موشک نخست که به یاد شهید رائد العطار نام آن را A120 گذاشتند، بردی معادل 120 کیلومتر داشت و دومین موشک نیز که به یاد فرمانده شهید مهندس یحیی عیاش، «عیاش 250» نامیده شده، بردی 250 کیلومتری دارد که بیشترین وحشت را در میان سران تل آویو افکنده است. این موشک توان هدف قرار دادن شمالیترین و جنوبیترین نقاط سرزمینهای اشغالی فلسطین را دارد. حماس اولین بار از این موشک در جریان جنگ 11 روزه غزه استفاده کرد و موفق شد، اهدافی در منطقه ایلات در جنوبیترین نقطه سرزمینهای اشغالی را مورد هدف قرار دهد.
در کل نگاهی به زرادخانه گردانهای عزالدین قسام که حملات دیروز توسط این واحدها انجام شد، نشان میدهد، بال نظامی حماس صاحب 17 نوع موشک اصلی است.
توان موشکی جهاد اسلامی
در کنار حماس و گردانهای
عزالدین قسام، جهاد اسلامی فلسطین نیز در دو دهه گذشته تمرکز خود را روی توسعه موشکی و همچنین پهپادی خود گذاشته است، طوری که اکنون در زرادخانه سرایا القدس، بال نظامی جهاد اسلامی 13 نوع موشک دیده میشود. جهاد اسلامی یکی از قدیمیترین جنبشهای مقاومتی فلسطین است که از ابتدا بر قدرت نظامی تأکید داشته است و سرایا القدس را به عنوان بخش نظامی خود تأسیس کرده است.
سرایا القدس یک سال بعد از جنگ 22 روزه یعنی سال 2009 حضور فعالی در پرتاب موشک به سمت اراضی اشغالی ایفا کرد. با این حال در سال 2012 در جنگ 8 روزه توسعه موشکی خود را به نمایش گذاشت و بیش از 900 موشک به سمت شهرکهای صهیونیستی پرتاب کرد. آنها در این سال تل آویو را نیز با موشک فجر 5 هدف قرار دادند. سرایا القدس که به موشکهای گراد که ساخت داخل فلسطین نیست و بردی 40 کیلومتری دارد، نیز دسترسی دارد اما موشکهای ساخت خود این گردانها موشکهای بدر هستند که قویترین آنها بدر 3 با برد 160 کیلومتر است. موشکهای براق نیز که دارای بردهای 70، 100 و 120 کیلومتر است، قادر به حمل کلاهکهای انفجاری 300 کیلوگرمی هستند. براق 120 که برد 120 کیلومتری دارد، هرچند دورترین نقاط شمالی و جنوبی را نمیتواند هدف قرار دهد اما از شمال قابلیت هدف قرار دادن بندر استراتژیک حیفا را دارد.
سرایا القدس در زمینه تولید پهپاد نیز
پر قدرت ظاهر شده و سال پیش از پهپاد خود با عنوان «جنین» رونمایی کرد که از قدرت تهاجمی برخوردار است.
نکته قابل توجه در موشکهای مقاومت فلسطین آن است که بنا بر آنچه که معاون دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین اعلام داشته، 90 درصد آنها در غزه ساخته میشود و داخلی است. کیفیت و دقت این موشکها در طول دو دهه گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته و در طول چند سال اخیر خسارات قابل توجهی به مراکز نفتی، گازی و انرژی رژیم صهیونیستی وارد کرده است. ضمن اینکه اخبار و اطلاعات حاکی از آن است، سامانه گنبد آهنین که پیش از این رژیم صهیونیستی به آن میبالید و مدعی بود، قابلیت رهگیری هر موشکی را دارد، در موارد بسیاری قادر به رهگیری این موشکها نبوده و حماس و جهاد اسلامی فلسطین موفق به زدن اهداف خود شدهاند.