تحقق حذف رانت و رونق تولید
شاهین احمدی
کارشناس بازار سرمایه
درخصوص حذف رانت از مبادلات کالایی و سیاست فسادزای تثبیت قیمتها باید اذعان کرد که وجود ارز ترجیحی با هر نرخی پایینتر از نرخهای بازار مبادلهای، در صورتی که سازکار مناسبی برای تخصیص به مصرفکننده نهایی تعریف نشود، منجر به تخصیص غیربهینه میشود.
به تعبیری، با افزایش اختلاف بین ارز ترجیحی و نرخ بازار مبادلهای، این یارانه به مصرفکننده نهایی نمیرسد و به دلیل عدم وجود سازکارهای شفاف، در نهایت مصرفکننده نهایی با نرخهای رایج بازار مواجه خواهد شد. به این ترتیب، با حذف این نرخ، یک قدم به سمت تثبیت قیمتها نزدیک میشویم، چراکه عملاً با انتفاع شرکتها از این سودآوری، افزایش میزان پرداخت مالیات، ایجاد اشتغال بیشتر و پرداخت مزایای بهتر به کارکنان، جلوی قاچاق گرفته میشود. همچنین در این راستا زمینه بازگشت منابع به کشور و پیشبینیپذیری اقتصاد فراهم میشود.
در این خصوص، طرحهای توسعهای توجیهپذیر خواهند شد چراکه با افزایش میزان سودآوری، منابع بیشتری برای طرحهای توسعهای، اشتغال و توسعه پایدار، مزیت رقابتی و... در اختیار شرکتها قرار میگیرد. با این اقدام، اقتصاد پیشبینیپذیرتر میشود زیرا شرکتها میتوانند برنامه بلندمدتتری را برای توسعه خود تعریف کنند و عملاً سرمایهگذاری در صنعت بهبود خواهد یافت. تولید از طریق افزایش عرضه کالاها، تعادل بازار با توسعه و اشتغال بهتر افزایش پیدا میکند و شرکتها به دلیل کشف قیمت منصفانه، اقدام به عرضه همه محصولات و رقابت بیشتر برای کیفیت بهتر و قیمت کمتر میکنند.
همچنین در این راستا کارایی و بهرهوری افزایش پیدا میکند و بازاریابی و رقابتپذیری در سطح استانی، ملی و منطقهای با روند صعودی همراه میشود. این اقدام اخیر دولت در حوزه تصمیم جدید ارزی میتواند با تأثیراتی بر روند معاملات بازار سرمایه روبهرو شود، در نهایت با توسعه رقابت و بهرهوری، افزایش سودآوری، کارایی، اشتغال و... زمینه توسعه بازار سرمایه فراهم خواهد شد.
همچنین امکان فعالیت در این بازار و کسب سودآوری مشروع و قابلقبول، فعالیت در بازارهای سفتهبازی از قبیل ملک و دلار را کاهش خواهد داد و منابع صرف توسعه اقتصادی میشوند.
برای مثال، منابع درگیر در بازارهای مالی، صرف سفتهبازی در بازار املاک و مستغلات نخواهند شد و به این ترتیب، قیمت ملک تعدیل میشود و به دست مصرفکننده واقعی میرسد. در واقع با یک تصمیم، عملاً زنجیرهای از رخدادها تحریک میشوند و همه بازارها به تعادل خواهند رسید.