دولت سیزدهم معیشت روستاییان را بهبود داد
افزایش دو برابری پوشش بیمهای روستاییان
۵۷۸ هزار نفراز روستاییان و عشایر در دو سال اخیر بیمهشدند
مازیار شریفکیان
روزنامه نگار
دولت سیزدهم با گسترش پوشش بیمهای روستاییان و عشایر، تأمین معیشت آنها را افزایش داده است. به عبارتی این دولت، رفاه را برای روستاییان و عشایر به ارمغان آورده است؛ گزارهای که دولتهای گذشته نتوانستند انجام دهند. آمارها میگویند که خانوارهای برخوردار از پوشش بیمه اجتماعی، از رفاه بیشتری نسبت به خانوارهای فاقد چتر بیمهای بهرهمند بودهاند. حالا در دولت سیزدهم دو برابر دولتهای گذشته، روستاییان و کشاورزان بیمه شده و رفاه را لمس کردهاند.
بنابر دادههای مرکز پژوهشهای مجلس، بهطور معمول یکی از دلایلی که باعث میشود فقرا بخصوص روستانشینان در تله فقر گرفتار شده و نتوانند از آن خارج شوند، دارا نبودن درآمد ثابت ناشی از شغل و نبود بیمه بوده است، بهطوریکه در دهه 90 شدت آن بیشتر بوده است.
در دهه 90، اغلب روستاییانی که از چتر حمایتی بیمه برخوردار بودهاند، گرفتار تله فقر نشدند و بیمهپرداز بودن شغلشان باعث شد حداقل حقوق مصوب قانون کار، برای آنان پرداخت شود. در چنین شرایطی دریافت حداقل حقوق مصوب در مناطق روستایی تا حد بسیار زیادی هزینههای معیشت آنها را پوشش داده است.
بهطور کلی بررسیها نشان میدهد، درصد فقرایی که شغلشان رسمی و از چتر حمایتی برخوردار بودهاند، بسیار کمتر از فقیرانی بوده که شغلشان غیررسمی و کمبهرهور و فاقد بیمهپردازی بوده است.
بنابراین بررسیها گویای این موضوع هستند که داشتن پوشش بیمهای میتواند راهی برای خروج از فقر باشد، این تفاوت در نقاط روستایی بهمراتب بیشتر از مناطق شهری است.
بر همین اساس است که دولت سیزدهم با استقرار نظام تأمین اجتماعی بهصورت جامع، یکپارچه، شفاف، کارآمد، فراگیر و چندلایه عملاً سیاستهای فقرزدایی را جامه عمل پوشاند. از این رو گسترش چتر بیمهای صندوق بیمه کشاورزی و روستایی را در اولویت خود قرار داده است.
آنطورکه مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر میگوید: براساس قوانین بالادستی مربوط به صندوق، تکالیف حداکثری برای این نهاد بیمهای تعریف شده است. به همین دلیل در سال گذشته جذب بیمهشدگان در این صندوق بسیار خوب و موفق پیشرفت و تحقق بخش بزرگی از هدفگذاری این حوزه را بهدنبال داشت.
بیتالله برقراری در گفتوگو با «آتیه آنلاین» میگوید: افزایش بیمهشدگان جدید در جامعه روستایی، عشایر و کشاورزان، مانعی برای شکلگیری و بروز فقر سالمندی در لایههای جوامع روستایی و کمدرآمد است. این بخش از جامعه با وجود سن بالا و چالشهای مربوط به بیمه درمان، بهطور عمده با مشکلات جدی در معیشت و تأمین هزینههای خود روبهرو هستند.
دادهها گفتههای بیتالله برقراری را تأیید میکنند. نشان به آن نشان که در سال گذشته، 60 درصد سطوح درآمدی بیمهشدگان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور با افزایش مواجه شده است.
بنابر گفتههای مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور، میزان پوشش بیمهای روستاییان کشور در دو سال اخیر برابر با 4 سال فعالیت صندوق در دولتهای گذشته بوده است.
طبق گفته بیتالله برقراری، در دو سال اول فعالیت دولت سیزدهم بیش از 578 هزار بیمهشده جدید به صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور اضافه شده، در حالی که در دولتهای گذشته این مقدار بین 80 تا 100 هزار بیمهشده بوده است.
طبق گفته بیتالله برقراری، اقدامات توسعهای صندوق بیمه اجتماعی در قالب «قرارگاه کرامت» دنبال میشود. در این قرارگاه مقرر شد تا با یک اقدام تحولی و جهادی طی یک سال، یک میلیون نفر بیمهشده جدید جذب صندوق شوند.
مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور توضیح میدهد: طی دو سال گذشته تحولات بزرگی در صندوق شکل گرفت که بخش زیادی از این اقدامات برای نخستینبار در طول فعالیت 17ساله این نهاد بیمهگر بود و جذب 318 هزار و 895 نفر بیمهشده جدید با نرخ رشد 28 درصد در سال گذشته نسبت به سال 1400 از جمله آنهاست. ضریب پشتیبانی بیمهشدگان به بازنشستگان این صندوق 10 به یک است که مطلوبیت بالایی دارد.
بــــرش
پوشش بیمهای 30 میلیون روستایی
یکی از سیاستها و برنامههای تحولی دولت توجه ویژه به معیشت روستاییان و عشایر است که به همین منظور صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان نیز اهدافی همچون افزایش سطح کمی و کیفی خدمات قابل ارائه به بیمهشدگان تحت پوشش و جلب رضایتمندی آنها را هدفگذاری کرده است. اصلیترین هدف صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کشور توجه به بیش از 30 میلیون نفر از عشایر، کشاورزان و روستاییان کشور به شمار میرود که در صورت افزایش سالانه رقم بودجهای این صندوق، امکان بهرهمندی افراد بیشتری از خدمات آن فراهم خواهد شد. همانگونه که در دولت سیزدهم نگاهها به سمت حمایت بیشتر از صندوقهای بیمهای و توجه به خدماترسانی بهتر جامعه هدف است، افزایش 70 درصدی سهم بودجه این صندوق، دستیابی به اهدف کوتاهمدت و بلندمدت آن را به دنبال دارد. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته کشاورزان، روستاییان و عشایر امکان بهرهمندی از خدمات این صندوق را دارند، بنابراین ضمن ترغیب این جامعه هدف باید مسیری را فراهم کرد که امکان تأمین منابع صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان و ارائه خدمات به این گروههای تحت پوشش فراهم شود.
بــــرش
نحوه برخورداری از بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر
براساس برنامهریزیهای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر، برای افراد 18 تا 50 سال از نیروهای مولد در عرصه اقتصادی بویژه در میان کشاورزان، روستاییان و عشایر، امکان بیمهشدن در صندوق فراهم شده است. بنابراین هشت سطح پرداختی برای بیمهشدگان جدید در راستای دریافت خدمات مطلوب از این صندوق تعریف و تعیین شده تا افراد بیمهشده براساس خواسته خود بتوانند از خدمات بهرهمند شوند. در سطح یک این خدمات، بیمه شده در سال گذشته با پرداخت 50 هزار تومان در ماه و دولت با سهم 2 برابری نسبت به فرد امکان بهرهمندی از خدمات این صندوق را دارد. در این سطح بیمهای دولت به عنوان کارفرما به ازای فرد بیمه شده 100 هزار تومان به صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر پرداخت خواهد کرد.
سهم پرداختی فرد بیمه شده در سطح دو 57 هزار تومان اما سهم دولت برای این گروه 115 هزار تومان است که البته این سطوح ادامه دارد تا سطح هشت که بالاترین سطح درآمدی است که برای این گروه پرداختی بیمه توسط فرد 133 هزار تومان و سهم دولت 266 هزار تومان خواهد بود.