ائتلاف حاکم تل‌آویو هشدار داد وقوع انتفاضه سوم نزدیک است

وحشت صهیونیست ها از تسلیح ساکنان کرانه باختری

حسین فاطمی
خبرنگار

با در نظر گرفتن شرایط بحرانی در سرزمین‌های اشغالی و وضعیت شکننده و بغرنج بنیامین نتانیاهو که همزمان شده با اوج‌گیری عملیات‌ مقاومت فلسطین، ائتلاف حاکم تل‌آویو این روزها بیش از هر زمانی به پروژه «دشمن‌هراسی» نیاز دارد تا ضمن پر کردن شکاف سیاسی-اجتماعی و عبور از بحران در ارتش و بدنه نیروهای نظامی و امنیتی، عملاً فضا را برای انحراف افکارعمومی درقبال کودتای قضایی شکل دهد، لذا مانور روی موضوع «انتفاضه سوم» می‌تواند از این منظر قابل‌توجه باشد تا ذیل آن با سناریوی «دشمن‌هراسی» و برجسته کردن خطر گروه‌های مقاومت فلسطینی، فضا به سمت امنیتی شدن یا امنیتی‌سازی پیش برود.
در همین راستا روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت در گزارشی به تشریح دلایلی پرداخت که سازمان اطلاعات رژیم‌صهیونیستی برای امکان وقوع انتفاضه سوم در کرانه باختری بویژه در مرحله پس از محمود عباس ارائه کرده است. این سایت عبری‌زبان اعلام کرد: عملیات اخیر در جنین و اردوگاه آن چشم‌انداز کوچکی از درگیری نظامی گسترده‌ احتمالی در کرانه باختری با مشارکت ده‌ها هزار فرد مسلح بود. سایت مذکور نوشت: طی هفته اخیر سازمان اطلاعات و نهاد امنیتی رژیم‌صهیونیستی هشدار دیگری مبنی بر انفجار اوضاع در کرانه باختری پس از سه حمله در طول یک روز از جمله دو تیراندازی دریافت کرد و این ارتش صهیونیستی است که بهای آن را می‌پردازد و از سویی نیروهای نظامی کمتری آموزش می‌دهد و تعداد بیشتری از نیروهای ذخیره را با هزینه‌های صدها میلیون شکلی احضار می‌کند.
در ادامه این گزارش آمده است: در طول یک سال‌و‌نیم گذشته تنها ۱۳ گردان وظایف امنیتی فعلی را در کرانه باختری انجام دادند و از زمانی که موج حملات دو برابر شده، تعداد گردان‌ها با میانگین ۲۵ گردان افزایش یافته و این تعداد هنوز حدود یک‌چهارم گردان‌هایی است که حدود ۲۰ سال پیش در اوج انتفاضه دوم در کرانه باختری فعالیت می‌کردند. طبق گزارش این سایت، این شکاف در تعداد سربازان مستقر می‌تواند تا حد زیادی به دلیل فناوری‌های پیشرفته و هوش مصنوعی باشد که دو دهه پیش وجود نداشت.
این سایت فاش کرد: فرماندهی ارتش صهیونیستی در کرانه باختری اخیراً برنامه‌های عملیاتی خود را برای هر گونه سناریوی تشدید تنش احتمالی تمدید کرد که اینها طرح‌های تهاجمی جدید است و بر اساس داده‌های دقیق اطلاعاتی تهیه‌ شده توسط سرویس «امان» است. این سرویس معتقد است در هر خانه‌ای در شهرها و روستاهای فلسطینی نوعی سلاح وجود دارد و مقدار بسیار زیاد و بی‌سابقه‌ای از آنها وجود دارد که قبلاً در کرانه باختری وجود نداشته است.
 
سناریوی آمان یا هراس‌افکنی
برای انحراف؟!
 با توجه به آنچه روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت پیرامون سناریوهای انتفاضه سوم گفته و نیز با در نظر گرفتن سناریوی «آمان»، عملاً سعی شده است هراس‌افکنی از توان نیروهای مقاومت فلسطینی به‌عنوان یک مقوله کارکردگرایانه در اختیار جریان تندرو صهیونیست و دولت بی‌بی قرار بگیرد تا ساکنان اراضی اشغالی توجه خود را روی انتفاضه سوم متمرکز کنند. یدیعوت آحارونوت در تشریح این مسأله افزود:در حال حاضر ده‌ها هزار فلسطینی مسلح در کرانه باختری وجود دارند که بیشتر آنها در مناطق نزدیک به شهرک‌های یهودی‌نشین هستند. بخش اطلاعات تل‌آویو تمام امکانات خود را برای نظارت و رصد و همچنین از توانایی‌های خود برای ارائه یک هشدار استراتژیک برای لحظه‌ای که هرج و مرج خشونت‌آمیز می‌تواند از شمال کرانه باختری به جنوب آن گسترش یابد، به کار می‌گیرد. به گزارش این سایت عبری، افسران «آمان» ابزارهایی را توسعه داده‌اند که امکان تشخیص زودهنگام فروپاشی واقعیت کنونی تشکیلات خودگردان فلسطین و تمام وضعیت در کرانه باختری را فراهم می‌کند.
سناریوی «آمان» حول محور هزاران فرد مسلح از جمله اعضای سرویس‌های امنیتی فلسطین می‌چرخد که یک سری حملات روزانه را در جاده‌ها، تقاطع‌ها و شهرک‌ها انجام خواهند داد. این سایت عبری‌زبان ادامه داد:این سناریو با توجه به سیطره امنیتی نسبی سرویس‌های امنیتی فلسطین ممکن است تخیلی به نظر برسد، اما حتی در نیمه دوم دهه نود تصور چنین چیزی با توجه به سیطره امنیتی تحمیل شده توسط دستگاه‌های تشکیلات دشوار بود، اما موفق نشدند از بروز انتفاضه دوم جلوگیری کنند. به گفته این سایت، سرویس‌های امنیتی فلسطین همچنان قوی هستند و برای خنثی کردن حملات با هماهنگی تل‌آویو تلاش می‌کنند.
به گفته وای‌نت عبری، خنثی کردن همه حملات، بویژه حملات فردی که هیچ انگیزه مشخصی برای آنها وجود ندارد دشوار است، اما بر اساس برآوردهای امنیتی، بخش بزرگی از آنها در پاسخ به حملات خشونت‌آمیز شهرک‌نشینان صهیونیست بوده است. این سایت ادامه داد:ارزیابی استراتژی برخی از حملات در سال گذشته دشوار بود. افسری که اخیراً مأموریت خود را در لشکر کرانه باختری به پایان رسانده است، با اشاره به انتقال اسلحه و مهمات از سوی «عرب‌های اسرائیلی» از یک سو و از سوی دیگر «قاچاق» آنها از اردن و پول از طریق حماس و جهاد اسلامی، اذعان کرد که دستیابی به سلاح با دشواری کمتری همراه شده است.
جالب آنجاست که به دنبال تحولات اخیر در فلسطین اشغالی، یدیعوت آحارونوت از نزدیک بودن آغاز عملیات نظامی ارتش رژیم‌صهیونیستی در کرانه باختری اشغالی خبر داد که می‌تواند گزاره دیگرسازی و امنیتی‌سازی را به ذهن متبادر کند. یدیعوت آحارونوت در این باره نوشت که نشانه‌های قوی از یک عملیات نظامی قریب‌الوقوع و محدود توسط ارتش اسرائیل در شمال کرانه باختری وجود دارد.
به باور ناظران اگر چه نگاه و استفاده ابزاری صهیونیست‌ها از موضوع انتفاضه سوم اکنون به مثابه مسیری برای تحقق پروژه دیگر‌سازی قابل تفسیر است، اما در سوی دیگر نباید نادیده گرفت که عملکرد کابینه تندرو بی‌بی در 6 ماهی که از عمر این دولت می‌گذرد، خود به خود فضا را به سمت تقویت محور مقاومت فلسطینی پیش برده است. لذا نمی‌توان همه موضوع انتفاضه سوم را در قالب کارکردگرایانه تعبیر کرد.