وزیر راهوشهرسازی از توافق با سوریه در خصوص آغاز فعالیت بانک ایرانی در این کشور خبر داد
بانکداری ایرانی در سوریه
بانک ایرانی هفتههای آتی فعالیت خود را در سوریه آغاز خواهد کرد. این کار در حالت عادی حداقل یک سال طول میکشد اما در مدت کمتر از 3 ماه بانک ایرانی در سوریه برای تسهیل فعالیت تجار، آغاز به کار میکند
کمیته پیگیری اسناد و تفاهمات سفر رئیسجمهور کشورمان به دمشق به ریاست مهرداد بذرپاش، وزیر راهوشهرسازی و محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصادی و تجارت خارجی سوریه بهعنوان رؤسای کمیسیونهای مشترک اقتصادی دو کشور در وزارت راهوشهرسازی برگزار شد.
وزیر راهوشهرسازی و رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه در جلسه افتتاحیه کمیته پیگیری اسناد و تفاهمات سفر رئیسجمهور کشورمان به دمشق، با اشاره به سفر اخیر رئیسجمهور کشورمان به سوریه گفت: در این سفر 16 سند همکاری بین دو کشور به امضا رسید و یکی از اصلیترین وظایف ما در کمیسیون پیگیری، برای اجرایی شدن این سندهاست. با پیگیریهای صورت گرفته بسیاری از تفاهمات بین ایران و سوریه به نتیجه رسیده است. وزیر راهوشهرسازی خاطرنشان کرد: طبق تأکیدات رؤسایجمهور دو کشور باید هر چه سریعتر این تفاهمات را به مرحله اجرا برسانیم. پیگیری توافقات دو کشور مورد تأکید رؤسایجمهوری کشورهاست. در حوزه بیمه پیشرفت خوبی حاصل و شرکت مشترک تأسیس شد و میتواند به شرکتهای ایرانی، مسافران و گردشگران خدمات ارائه دهد. رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه ادامه داد: دیدارهای متعدد و مؤثری برای هیأت سوری با مقامات و مسئولان ایرانی تدارک دیده شده است تا مذاکرات درباره تفاهمات انجام شده ادامه یابد. وی با بیان اینکه بانک ایرانی طی هفتههای آتی فعالیت خود را آغاز میکند، افزود: به طور معمول این کار چند سال زمان میبرد اما اینکه طی سه ماه بانک ایرانی برای فعالیت در سوریه مجوز گرفته است جای قدردانی دارد.
وزیر راهوشهرسازی با اشاره به حذف تعرفه تجاری بین دو کشور ایران و سوریه تصریح کرد: تعرفه کالایی دو کشور از امروز به صفر رسیده است و تجار دو کشور میتوانند کالا را با تعرفه صفر درصدی صادر و وارد کنند.
بذرپاش با بیان اینکه اعزام سالانه 50 هزار زائر به سوریه در حال انجام است اما میتوانیم به اعداد بالای سالهای قبل برسیم، گفت: فعالسازی اپراتورهای تلفن همراه ایرانی در سوریه نیز به سرانجام رسیده است و در این زمینه با وزیر ارتباطات جلسهای داشتهایم. این توافق در آستانه اجرایی شدن است و سیمکارتهای اپراتور سوم در کشور سوریه توزیع خواهد شد.
وی با اشاره به توسعه زیرساختهای ترانزیتی سوریه و ایران اضافه کرد: قرار است اسکله و پسکرانههای مناسب با ظرفیت بالا در اختیار ایران قرار گیرد. از مسیر ایران، عراق و سوریه دسترسی به بازارهای اروپایی آسانتر میشود. زیرساختها در این مسیر موجود است اما باید تکمیل شود تا کامیونها و قطارهای دو کشور ایران و سوریه در این مسیر تردد داشته باشند.
تولید دو خودروساز ایرانی در سوریه
وزیر راهوشهرسازی گفت: سرمایهگذاری خودروسازهای ایران در سوریه با وقفه مواجه شده بود که تسهیلات خوبی از سوی سوریه برای این دو شرکت خودروساز در نظر گرفته شد تا بتوانند با رعایت استانداردها و مقررات سوریه تولید خود را از سر بگیرند. در گذشته دو خودروساز ایرانی در سوریه سرمایهگذاری کرده و مدتی دچار توقف شده بودند که با مساعدت طرف سوری فعالیت این شرکتها مجدداً آغاز میشود. کشور سوریه استاندارد و مقرراتی در تولید خودرو دارد که قرار شده است خودروسازان ایرانی آنها را رعایت کنند.
بذرپاش گفت: همچنین مذاکرات برای تولید تراکتور و فعالیت کارخانه تولید لاستیک در سوریه انجام شد و به نتیجه رسید.
وی افزود: توافقات نفتی خوبی هم میان دو کشور انجام شده است و مذاکرات در این خصوص ادامه دارد که وزیر نفت کشورمان جزئیات آن را به اطلاع خواهد رساند.
بذرپاش در ادامه در خصوص همکاریهای دو کشور در حوزه گردشگری توضیح داد: از زیرساختهای اصلی توسعه گردشگری؛ حملونقل و اقامت در هتلهای مناسب گردشگران است که در فاز اول، پروازها میان دو کشور آغاز شده است. برای ارزانتر شدن سفرها نیز مقرر شد هزینه خدمات فرودگاهی دو کشور حذف شود و به صفر برسد که در کاهش هزینه تمام شده گردشگران تأثیرگذار است.
وی ادامه داد: مقرر شد مسیر ترانزیتی ایران_عراق_سوریه به سرعت تقویت شده و در اختیار ترانزیت کالا قرار گیرد و انضباطی در این حوزه برقرار شده است، البته برقراری مسیر دریایی با کشتی در ابعاد بزرگتر نیازمند توسعه زیرساخت طرف سوری است.
وی ادامه داد: در ادامه جلسات، توسعه میادین نفتی سوریه توسط متخصصان ایرانی با حضور وزیر نفت پیگیری خواهد شد.
وزیر راهوشهرسازی با اشاره به ارز مرجع برای تبادلات دو کشور بیان کرد: بر اساس توافقات در کالاها و خدمات که امکان استفاده از ارز دو کشور وجود دارد، ارز ملی دو کشور مورد استفاده قرار میگیرد و رویکرد در این بخش استفاده حداکثری از ارز ملی است اما در برخی کالاها نیز ارز رایج بینالمللی استفاده میشود.
13 اردیبهشت سال جاری، آیتالله ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در رأس هیأتی متشکل از وزرای راهوشهرسازی، امور خارجه، نفت، ارتباطات و فناوری اطلاعات و جمعی از تجار و بازرگانان راهی سوریه شده بود. این سفر پس از حدود 13 سال اولین سفر رئیسجمهور کشورمان به سوریه بود که در راستای توسعه روابط دوجانبه انجام گرفت.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی و بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در این سفر برنامه جامع همکاریهای راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه در حوزههای مختلف را امضا کردند، همچنین مقامات ارشد ایران و سوریه در حضور رؤسایجمهور دو کشور 14 سند همکاری بین دو کشور در حوزههای همکاریهای تجاری، نفت و انرژی، فنی_مهندسی، مسکن، حملونقل ریلی و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری، زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی به امضا رساندند.
مصمم به توسعه همکاریهای اقتصادی با ایران هستیم
محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصادی و تجارت خارجی سوریه نیز در این نشست ضمن تشکر از دعوت وزیر راهوشهرسازی و میزبانی شایسته وی، بر تکلیف نهاده شده از سوی رئیسجمهور سوریه برای اجرایی شدن تفاهمات انجام شده در سفر تاریخی رئیسجمهور ایران تأکید کرد.
وی افزود: در این سفر و ملاقات تاریخی میان رؤسایجمهور ایران و سوریه نقطه تحول جدیدی در روابط اقتصادی و تجاری ایجاد شده است. وزیر اقتصادی و تجارت خارجی سوریه گفت: شاهد تحولات جدیدی در منطقه هستیم و امیدواریم این تلاشها به نتیجه ملموس برسد.
سامرالخلیل اظهار کرد: تشکیل جلسه پیگیری بعد از تنها دو ماه از سفر رئیسجمهور ایران به سوریه نشاندهنده جدیت ایران در اجرای توافقات مهم میان دو کشور است. گامهای بسیار زیادی طی دو ماه اخیر در حوزههای بانکی، تأسیس شرکت بیمه، گردشگری، حملونقل و تجارت آزاد برداشته شده که تعدادی از آنها به نتیجه رسیده است.
وزیر اقتصادی و تجارت خارجی سوریه با اشاره به اینکه در حملونقل بین دو کشور مشکلاتی وجود دارد، گفت: در حملونقل دریایی 15 روز زمان لازم است تا کشتیهای ایرانی به سوریه برسند، اما خط ترانزیتی دریایی و زمینی بین دو کشور راهاندازی شده و مهم این است که مشکلات و موانع را در این حوزهها برطرف کنیم.
وی افزود: شب گذشته جلسه مهمی با وزیر راهوشهرسازی ایران داشتیم و موضوعات مهمی در بسیاری از حوزهها مطرح شد که در حاشیه این جلسات برخی از جزئیات این توافقات اعلام خواهد شد.
بــــرش
جلسه افتتاحیه کمیته پیگیری اسناد و تفاهمات سفر رئیسجمهور کشورمان به دمشق در اردیبهشت 1402 به ریاست مهرداد بذرپاش وزیر راهوشهرسازی کشورمان و محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصادی و تجارت خارجی سوریه به عنوان رؤسای کمیسیونهای مشترک اقتصادی دو کشور صبح روز دوشنبه نهم مردادماه در ساختمان دادمان وزارت راهو شهرسازی برگزار شد.