«ایران» دلایل شدت گرفتن حاشیهسازی علیه دولت و رئیسجمهور در روزهای اخیر را بررسی میکند
عصبانیت جریان تحریف از خدمت به مردم
جریان تحریف تلاش میکند با ابزارهای غیر حرفهای و همچنین عینک سیاسی و جناحی دستاوردهای دولت را مورد حمله قرار دهد
تخریب توأم با دروغ و تحریف؛ این شیوهای است که برخی جریانها و رسانههای مخالف در نسبت با دولت در پیش گرفتهاند. این جریانها که این روزها دست خود را خالیتر از هر زمان دیگری میبینند، گویی جز با توسل به این شیوههای نخ نما شده، راه دیگری نمیشناسند.
خالی بودن دست این جریان، هم میتواند ناشی از کارنامه غیرقابل دفاع و حس بیدولتی باقی مانده از دوره گذشته باشد، هم ناشی از ثمرات تلاش دولت سیزدهم برای جبران آن کاستی ها. اما جریان منتقد دولت باوجود این جبرانها، به جای اتخاذ رویکرد ملی و ارج نهادن به مسیر دولتی که رفع مشکلات کشور را در دستور کار خود قرار داده است، تنها از عینک سیاست زدگی و جناحگرایی به مسائل نگاه میکند.
درست همین سیاستزدگی و نه حتی رقابتهای سالم سیاسی یا نقد منصفانه و مشفقانه است که آنان را به این مسیر هدایت کرده است؛ مسیری که در آن، تخریب دولت و رئیس جمهور، با توسل به همه ابزارهای غیرحرفهای و غیراخلاقی، دروغ و تحریف و حتی استهزاء را دنبال میکند.
دو نمونه از جدیدترین تخریبها
در دو هفته اخیر، دستکم دو مورد از این تخریبها اتفاق افتاد؛ تخریبهایی که نه مبتنی بر اصول سیاست و رقابتهای سیاسی بود، نه مبتنی بر ارزشهای اخلاقی. یکی از این تخریبها، در جریان سفر استانی آیتالله رئیسی به کرمان اتفاق افتاد. رئیس جمهور در آیین افتتاح فاز نخست تصفیهخانه و آبرسانی به شهرهای بم و بروات، تصفیهخانه سیرجان و ۱۵ پروژه برقرسانی استان کرمان، خطاب به حاضرین در این جلسه عنوان کرد: «شرکتهای فعال و پیمانکار باید بدانند استان کرمان نباید با این مشکلاتی که اکنون مواجه است، روبه رو باشد. دولت در حد توان خود به دنبال رفع مشکلات است و کاری به حرف دیگران ندارد و فقط به دنبال آن هستیم که مردم احساس رفاه، آرامش و آسایش کنند. برای ما مهم رضایت خداوند متعال است و معتقدیم وقتی همه با همدلی و همکاری در راستای رفع مشکلات مردم گام برمی دارند خداوند نیز برکاتش را بر ما نازل میکند.» از این جمله بلند که در «ایسنا» منتشر شد که هم عبارات آن روشن و شفاف است و هم عمق نگاه و رویکرد دولت را نشان میدهد، رسانههای مغرض با تقطیع، از پیش خود، یک جمله را ساختند و آن را به رئیس جمهور منتسب کردند. این رسانهها از قول رئیس جمهور تیتر زدند که «دولت کاری به حرف دیگران ندارد؛ مهم رضایت خداوند متعال است» که اساساً در تضاد با متن سخنان رئیس جمهور و تحریفی شیطنتآمیز بود.
مورد دوم تخریب توأم با تحریف، شنبه گذشته اتفاق افتاد که در آن، یکی از رسانهها با انتخاب برشی تصویری از سخنان رئیس جمهور، تلاش کرد به مخاطبان خود القا کند که اساساً سخنان رئیس جمهور برای مخاطب مفهوم نبوده است. این درحالی است که فقط گوش دادن و دیدن همین تصاویری که این رسانه منتشر کرده بود، نادرست بودن این ادعا را نشان میداد.
احتمال وجود سازماندهی پشت تخریبها
تخریب، به جای رقابت، نشان دهنده ضعف و یأس یک جریان سیاسی است و نشان میدهد که این جریان، نه تنها پایگاه اجتماعی و سیاسی خود را از دست داده، بلکه نمیتواند با کارنامه یا برنامه یا حتی انتقاد اقناعکننده، جامعه هدف خود را راضی نگه دارد. باوجود این، آنچه محل سؤال جدی است، شدت گرفتن تخریبها در هفتههای اخیر است، تخریبهایی که بیش از همه شخص رئیس جمهور را هدف گرفته است.
در حالیکه شیوه درست سیاستورزی ایجاب میکند که کارهای درست و مردمی دولت تأیید و تشویق شود اما معمولاً در روزهای پس از بهرهبرداری از پروژههای ملی تقریباً هیچ تیتر یا عکسی از آن در رسانههای جریان منتقد دولت وجود ندارد و از سوی دیگر نیز حاشیهسازی برپایه نقد غیرحرفهای به روند تعامل این رسانهها با اخبار دولت تبدیل شده است. در این میان برخی ناظران، گسترش این اقدام را نشانهای از شکلگیری و وجود یک شبکه تخریب و تحریف، یا به عبارت دیگر، فعال شدن یک «اتاق فکر تخریب» قلمداد میکنند. شبکه یا جریانی که به جای برجسته کردن این واقعیت که در سفر به استان کرمان، آرزوی 12 ساله مردم بم و بروات برای دستیابی به آب آشامیدنی برآورده شده است، تلاش میکنند یک نقطه حاشیهای بسازند و همان ساخته خود را بسامد بدهند. در این میان، برخی نیز نزدیک شدن به موعد انتخابات را دلیل شدت گرفتن این اقدامات میدانند. اما دلیل این تخریبها و تحریفها هرچه باشد، نه تنها فرسنگها از اصول فرهنگ و سیاست به دور است، بلکه درنهایت به عکس خود تبدیل خواهد شد. زیرا ایرانیان، به دنبال تجربه طولانی خود از سیاست ورزی جریانهای سیاسی، فرق خدمت و نمایش خدمت را بخوبی در مییابند.