صنایع کوچک «برونمرزی» شد
ایران با کشورهای چین، ترکیه، آلمان، روسیه، امارات، لهستان، کره و چک همکاری مشترک در جهت توسعه SMEها خواهد داشت
3100 واحد راکد صنعتی به چرخه تولید بازگشتند
از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، بیش از 3 هزار و ۱۰۰ واحد راکد در حوزه صنعت و شهرکهای صنعتی به چرخه تولید بازگشت و بر این اساس نرخ رکود واحدهای صنعتی از ۱۸ به 12 درصد کاهش یافت. پیشبینی میشود امسال حداقل ۲ هزار واحد راکد در حوزه صنعت به چرخه تولید بازگردد. بر این اساس پرواضح است که دولت رئیسی به دنبال توسعه و احیای واحدهای صنعتی کوچک است؛ واحدهای صنعتیای که فارغ از تحریم، میتوانند فعالیتهای خود را با سایر کشورها توسعه دهند و بر صادرات خود بیفزایند. در این خصوص با علی رسولیان، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
به نظر میرسد سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، دنبال همکاریهای برون مرزی است، در این خصوص چه اقداماتی قرار است انجام شود؟
یکی از اقداماتی که صنایع کوچک و یا به قول معروف SMEها در دنیا انجام میدهند، همکاریهای مشترک با کشورهای دیگر است. قاعدتاً SMEهای ایران هم از این فرایند جدا نیستند. از همین رو سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به دنبال همکاری مشترک با کشورهایی که در زمینه SMEها رشد بسیار قابل توجهی داشتند، ایجاد دفتر ثابت و حضور صنایع کوچک کشورمان در نمایشگاههای کشورهای مختلف است. بدین جهت از سال گذشته، مذاکرات برای همکاریهای جدید SMEها با کشورهایی چون چین، ترکیه، آلمان، روسیه، امارات، لهستان، کره، چک و... آغاز شده است. صنایع کوچک کشورهای مختلف، زمانی موفق شدند که فعالیتهای برونمرزی خود را شروع کردند. با انتقال تکنولوژی (تبادل فناوری) و همکاریهای مشترک میتوان سطح فعالیت صنایع کوچک را ارتقا بخشید و کمک کرد تا محصولات تولیدی آنها با دانش روز و نیاز دنیا (با هدف صادرات) هماهنگ باشد.
هفته گذشته سازمان صنایع کوچک و اتحادیه فدرال توسعه اقتصادی آلمان تفاهمنامه امضا کردند، این همکاری جدید چگونه دنبال خواهد شد؟
آلمان یکی از کشورهای پیشرو در توسعه صنایع کوچک است. از همین رو سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران تلاش کرد، همکاریهای گذشته را که متوقف شده بود، احیا کند. SMEهای ایران قابلیت حضور در بازار کشورهای متعدد را دارند. از اینرو SMEهایی را که در گذشته برای آموزش، انتقال تکنولوژی و... با آلمان تردد داشتند شناسایی کردیم که با همکاری آنها بتوان دور جدیدی از فعالیتهای مشترک را دنبال کرد. بخش قابل توجهی از همکاریهای مشترک به دلیل کرونا متوقف شده بود، حال در مقطع فعلی غیر از آلمان به دنبال احیا و توسعه روابط با کشورهای ترکیه، چین، کره و... هستیم. از سال گذشته همکاریهای مشترک به صورت جدی در حال پیگیری است به نحوی که تعدادی از SMEها سال 1401 به آلمان رفتند و از پتانسیلهای صنعتی این کشور بازدید کردند و این امر منجر به تفاهمهای مناسبی بین طرفین شد. بنا بر مفاد تفاهمنامه امضا شده با آلمان، قرار است همکاریهای دو طرف حول محورهای تبادل فناوری میان شرکتهای ایرانی و آلمانی، برگزاری همایشهای مبتنی بر فناوری، برگزاری جلسات B۲B میان شرکتهای ایرانی و آلمانی، تأمین ماشینآلات مورد نیاز شرکتهای ایرانی، برگزاری رویدادهای صنعتی و تجاری و برگزاری کارگاههای آموزشی باشد. باید تأکید کرد، همکاری با اتحادیه فدرال توسعه اقتصادی و بازرگانی خارجی آلمان با هدف گسترش و تعمیق مراودات اقتصادی و توسعه کسبوکارهای کوچک و متوسط است. این اتحادیه از سال ۲۰۰۳ با هدف حمایت از SMEها و رشد و توسعه آنها آغاز به کار کرد و در این راستا توانسته است شبکهسازی مناسبی در کشورهای مختلف انجام دهد. با سایر کشورها نیز چنین تفاهمنامههایی دنبال خواهد شد.
تفاهمنامه همکاری مشترک که با آلمان امضا شد در خصوص سایر کشورها هم خواهیم داشت؟
هدف ما از امضای تفاهمنامه و رفت و آمد SMEها به کشورهای مختلف، ارتقای مراودات اقتصادی با کشورها و ایجاد مرکز تبادل فناوری است. با چنین نگاهی سعی داریم با خیلی از کشورها همکاری مشترک تعریف کنیم. در این خصوص مذاکرات اولیه به صورت حضوری و ویدیو کنفرانس صورت گرفته است. کشور بعدی که هدفگذاری شده و قرار است با آن همکاری داشته باشیم، چین است. بر این اساس قصد داریم دفاتر دائمی صنایع کوچک خودمان را در چین تقویت کنیم. همچنین قصد داریم در نمایشگاه صنایع کوچک چین، حضور قدرتمندی داشته باشیم. در این خصوص SMEها را حمایت مالی خواهیم کرد تا در این نمایشگاه حضور پیدا کنند.
فقط در چین دفتر صنایع کوچک وجود دارد؟
ایجاد دفاتر بنا بر تخصص، ظرفیت و نیاز در کشور دیگر است. در حال حاضر تنها در چین این دفتر وجود دارد و معمولاً خیلی نیاز نیست که در کشورهای مختلف دفتر ثابت صنایع کوچک داشته باشیم. سعی ما این است که دفاتر صنایع کوچک و تشکیلات را در کشوری که نیاز و ظرفیت دارد، دایر کنیم. SMها با توجه به توان و اتحادیههای مستقلی که دارند بهراحتی میتوانند با یکدیگر همکاری کنند. از همین رو دولت به عنوان سیاستگذار و حمایتگر، زیرساخت برای گفتوگو و مذاکره را فراهم میکند.
بعد از آلمان و چین، سازمان صنایع کوچک با کدام کشور دیگر، همکاری برونمرزی خواهد داشت؟
ترکیه و پس از آن کره و روسیه است. در گذشته همکاری بسیار خوبی با ترکیه داشتیم. با این کشور میخواهیم تبادل فناوری داشته باشیم، لذا بزودی مذاکرات برای همکاریهای مشترک آغاز خواهد شد. با توجه به پتانسیلی که صنایع کوچک کشورمان دارند، میخواهیم در کشورهای هدف تبادل فناوری و همکاری مشترک، نمایشگاه دایر کنیم. بر این اساس در نمایشگاههای ترکیه، امارات، کشورهای اروپایی و آسیای جنوب شرقی حضور قویتر و پررنگتری خواهیم داشت. بر این اساس قصد داریم SMEها را با توان مالی سازمان صنایع کوچک به پاویون جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه کشورهای هدف ببریم. این امر کمک خواهد کرد SMEها بتوانند بازاریابی بهتر و مناسبتری داشته باشند.
در حال حاضر شهرکهای صنعتی کشور چه وضعیتی دارند؟
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران ۸۵۱ شهرک و ناحیه صنعتی و ۶ منطقه ویژه اقتصادی درحال بهرهبرداری، ۸۶ شهرک و ناحیه صنعتی تخصصی، 7 شهرک فناوری، ۴۰ مرکز خدمات فناوری و کسبوکار و 2 مجتمع فناوری اطلاعات و خدمات نرمافزاری دارد. همچنین دارای ۱۰۰ هزار و ۵۶۴ قرارداد منعقده و بهرهبرداری از ۵۰ هزار و ۳۷۳ واحد صنعتی و 4 هزار و ۲۶۰ واحد کارگاهی تکمیل شده است. شهرکهای صنعتی، زمینه اشتغال مستقیم یک میلیون و ۱۲ هزار و ۴۹۳ نفر را در سراسر کشور فراهم کرده است.