ثبتنام در مراکز پیشدبستانی فاقد مجوز ممنوع است
برای مجوزها QR کدی در نظر گرفته شده که والدین با اسکن کد می توانند اعتبار مرکز را بسنجند
سمیه افشینفر
خبرنگار
این روزها خانوادههایی که فرزندانی در سن پیشدبستانی دارند در گیر و دار انتخاب پیشدبستانی مطلوب برای فرزندشان هستند تا دوره آموزشی قبل از ورود به مدرسه را در محیطی مناسب به لحاظ آموزشی و تربیتی پشت سر بگذارد. در همین حال چند روز قبل از سوی رضامراد صحرایی، سرپرست وزارت آموزش و پرورش، مقررات و ضوابط عمومی ثبتنام در کودکستانها اعلام شد. بر اساس یکی از مواد این دستورالعمل، مؤسساتی که وضعیت خود را با قوانین و مقررات ناظر بر سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک در مهلت مقرر قانونی تطبیق ندادهاند، اجازه فعالیت و ثبتنام در سال تحصیلی 1403-1402 را ندارند و در واقع امسال اولین سالی است که قرار است کودکستانها به طور رسمی و با مجوز سازمان تعلیم و تربیت کودک فعالیت خود را آغاز کنند. این در حالی است که همچنان با کودکستانهایی در سراسر کشور مواجهیم که هنوز خود را با شرایط و استانداردهای سازمان تعلیم و تربیت کودک تطبیق ندادهاند و مجوزهایشان هنوز از طرف سازمان بهزیستی (متولی قبلی) و یا سازمانها و دستگاههایی است که شاید ارتباط چندانی با مقوله تعلیم و تربیت ندارند. مراکزی که به گفته مسئولان سازمان تعلیم و تربیت غیرقانونی هستند و والدین بلاتکلیفی که نمیدانند چگونه باید به معتبر بودن یک پیشدبستانی یا کودکستان پی ببرند تا فرزندشان در چهارچوب نظام آموزشی و تربیتی قرار گیرد. دکتر مسعود تهرانیفرجاد، معاون راهبری و نظارت سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک در گفتوگو با «ایران» با تأکید بر اینکه تمام مراکز مجاز برای ثبتنام پیشدبستانی باید مجوزشان را در معرض دید والدین قرار دهند، گفت: برای مجوزها QR کدی را در نظر گرفتهایم که والدین با اسکن کد مذکور میتوانند به معتبر بودن مرکز پی ببرند و از اعتبار مجوز آن مرکز مطلع شده و برای ثبتنام یا عدم ثبتنام فرزندشان تصمیمگیری کنند. وی در ادامه با اشاره به اینکه از ماهها قبل و طی فراخوانهای مختلف به کودکستانها اعلام شده بود تا برای تطبیق مجوز اقدام کنند، افزود: اگر مرکزی این مجوزها را نداشته باشد از نظر ما غیرمجاز است و با زمانبندیای که برای آنها لحاظ شده باید خودشان را در فرایند تطبیق مجوزها قرار دهند. تهرانیفرجاد ادامه داد: در حال حاضر حدود 26 هزار مرکز مجوزشان را تطبیق دادهاند و در سامانه مجوزهای سازمان تعلیم و تربیت کودک ثبت شده و در روند بررسی قرار گرفتهاند، از نظر ما تنها این مراکز معتبر هستند و هر مرکز دیگری بجز این مراکز اقدام به ثبتنام کند، تخلف کرده است.
وی با بیان اینکه خانوادهها باید به دنبال مراکز معتبر پیشدبستانی باشند، گفت: مراکز معتبری که مجوز گرفتهاند از چند جهت حائز اهمیت هستند؛ یکی به لحاظ خدمات و کیفیت آموزش، نیروی انسانی مجاز و متخصص که دارای صلاحیتها و شایستگی بوده و با برنامههای مصوب وزارت آموزش و پرورش کشور همسو هستند و مهمتر از همه به لحاظ تربیتی و رعایت ارزشها و در نهایت در جهت ساماندهی کودکان با نظام فراگیر تا شناسنامهدار شوند. تنها مراکز مجاز با این اصول و معیارها هماهنگ هستند و در نهایت ما دانشآموز و مربیانی را تحت پوشش قرار میدهیم که از طرف سازمان دارای مجوز باشند و اگر خدای ناکرده تخلفی در مراکز اتفاق بیفتد سازمان تعلیم و تربیت کودک به عنوان متولی اختصاصی کودکان زیر شش سال هیچ مسئولیتی در قبال افرادی که در مراکز غیرمجاز فعالیت میکنند، ندارد.
معاون راهبردی و نظارت سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک ادامه داد: در کودکستانهای دارای مجوز نظارت صورت خواهد گرفت و اگر تخلفی صورت گیرد حتماً طبق مقررات برخورد میشود، اما اگر مراکز فاقد مجوزی هم در حال فعالیت هستند از آنها میخواهیم که هر چه سریعتر برای تطبیق مجوز اقدام کنند؛ در غیر این صورت طبق آییننامه و با همکاری مراجع ذیصلاح اقدام به اخطار یا پلمب آن مراکز خواهیم کرد.
وی در پایان با تأکید بر اینکه بر اساس این دستورالعمل همه کودکانی که وارد کودکستان میشوند باید در سامانه سیدا ثبت شوند، گفت: از آنجا که قرار است مراکز نگهداری و تربیتی کودک سامان بگیرند، کودکی که به کودکستان میرود از تولد تا پایان دورههای تحصیلی باید تحت نظام تعلیم و تربیت کشور باشد. برای همین این ماده در دستورالعمل گنجانده شده است و به معنای این نیست که شیرخواران دانشآموز هستند، بلکه به معنای این است که این کودکان از نظر آموزشی و تربیتی تحت خدمات و نظارت وزارت آموزش و پرورش هستند.
گفتنی است، آموزش و پرورش کودکان از تولد تا پایان ششسالگی بر مبنای اساسنامه سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک به دو دوره سهساله تقسیم میشود. متولدین دوم مهرماه 97 تا 98 در پیشدبستانی یک و متولدین دوم مهرماه 96 تا یکم مهرماه 97 در پیشدبستانی 2 مجاز به ثبتنام هستند.