«خاک بکر»، روایت سیاسی تورگنیف با داستانی عاشقانه
رمان «خاک بکر» اثر ایوان تورگنیف با ترجمه عبدالرحمن رزندی بهتازگی توسط انتشارات امیرکبیر به چاپ هشتم رسیده است.
این کتاب را میتوان یکی از نوشتههای قابل توجه در زمینه رمان سیاسی دانست که انقلاب روسیه را یک قرن قبل از وقوع، پیش بینی کرده است. «خاک بکر» که آخرین و بلندترین نوشته تورگنیف است، برخاسته از دغدغهها و تفکرات اصیل نویسنده آن بوده است. شالوده اصلی این کتاب به بازنمایی از جنبش سیاسی اتفاق افتاده در دهه ۷۰ روسیه میپردازد.خاک بکر، تصویر کننده داستان عشقی سیاسی است که در خلال دهه ۷۰ میلادی در روسیه و به موجب فرمان الکساندر دوم تزار که قانون سرواژ را در کشورش ملغی کرد، رخ داده است. روشنفکران این فرصت را مغتنم دانسته و به دنبال استقرار کامل رژیم جمهوری دست به مبارزهای تمام عیار زدند که نهایتاً این جنبش به موفقیت دست پیدا نکرد.
تورگنیف با قلم متهورانه خود به بررسی زندگی اجتماعی پرداخته و با نوشتن آثار خود دست به مبارزه مدنی میزند و فریاد اعتراض خود را به مخاطبانش میرساند. قهرمانان این داستان انسانهایی خاکستری هستند که با وجود آرمانهای بالا اما نقدهایی هم به آنها وارد میشود که همین رویکرد واقع گرایانه او در شخصیت پردازی باعث شد انقلابیهای آن زمان «خاک بکر» را مورد انتقاد قرار دهند اما با این وجود، وی با سبک نگارشی، مهارت بالای تکنیکی و توصیفات گیرای خود توانست «خاک بکر» را تبدیل به یک اثر ادبی فاخر کند.
نویسنده در بزرگترین اثر خود ، نگرانی های عمیق روزافزون خود در مورد آینده کشور و مردمش بروز داده است. در قلب این کتاب داستان یک مرد جوان و یک زن جوان وجود دارد که حضور این دو در داستان باعث می شود روایت سیاسی تورگنیف در ماجرایی عاشقانه در هم آمیخته شود. این نوع آمیختگی شاید ما را به یاد سینمای دهه پنجاه تا هفتاد ایتالیا بیندازد. تورگنیف در این کتاب غنی و پیچیده ، یک داستان عاشقانه ، یک هجو اجتماعی ویرانگر و تلخ و شاید از همه متحیرتر یک جشن صمیمانه از زیبایی بی نظیر حومه روسیه و در آخر یک شاهکار غم انگیز خلق کرده است که در آن یکی از بهترین رمان نویسان جهان با پرسش ماندگار درباره جایگاه خوشبختی در یک جهان سیاسی روبهرو می شود. این رمان دارای تعدادی شخصیت اصلی است که کنش در اطراف آنها می چرخد. برای مثال ، زندگی الکسی دیمیتریویچ نژدانف ، پسر یک اشراف زاده ، که می خواهد دهقانان را متحول و آنها را درگیر اقدامات سیاسی کند.
چاپ هشتم این کتاب در ۴۶۶ صفحه، شمارگان ۳۵۰ نسخه و قیمت ۲۳۰ هزار تومان عرضه شده است.