با ادامه اختلافات احزاب در نشست پنجشنبه پارلمان لبنان، کرسی ریاست جمهوری همچنان خالی ماند

تحصن در پارلمان، اعتراض در خیابان

حسین فاطمی/   یازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور در سایه عدم حصول توافق میان فراکسیون‌های مختلف پارلمانی برگزار شد و طبق پیش‌بینی‌ها لبنان باز هم بدون رئیس‌جمهور ماند.
به گزارش شبکه لبنانی المنار، نتیجه شمارش آرای دور نخست جلسه انتخاب رئیس‌جمهور به شرح زیر است: ۳۷ برگه سفید، ۳۴ رأی برای میشل معوض، ۱۴ رأی برای لبنان جدید، هفت رأی برای عصام خلیفه، دو رأی برای زیاد بارود، یک رأی برای صلاح حنین، یک رأی برای میلاد ابو ملهب و ۳۰ رأی باطله. بنابراین گزارش، اوراق باطله حاوی عباراتی در ارتباط با پرونده انفجار بندر بیروت در ۴ اوت و عباراتی مرتبط با گفت‌وگو و اولویت‌های ریاست جمهوری است.
جلسه پارلمان ۱۲۸ نفره لبنان پنجشنبه گذشته در حالی تشکیل شد که فقط ۱۱۰ نماینده این پارلمان حضور داشتند و نبیه بری، رئیس پارلمان این کشور دور دوم جلسه انتخاب رئیس‌جمهور را بعد از عدم رسیدن به حد نصاب لغو کرد. به نوشته روزنامه لبنانی البناء، تیم حامی نماینده میشل معوض، نامزد ریاست‌جمهوری لبنان تأکید کرد، رایزنی‌ها با گروه‌های تغییر و مستقل نتیجه‌بخش نبوده و در رسیدن به توافق بر سر نامزد توافقی برای معرفی آن در جلسه پنجشنبه ناکام ماند.
البناء به نقل از یک «مرجع پارلمانی» نوشت: «هیچ تغییری در مواضع و رأی‌گیری فراکسیون‌های پارلمانی دیده نمی‌شود و چشم‌انداز حل بحران ریاست‌جمهوری در آینده‌ای قابل پیش‌بینی همچنان بسته است، اما هر لحظه که شرایط مهیا باشد، انتظار راه‌حل وجود دارد.» این مرجع از همه طرف‌ها خواست زمان را هدر ندهند و با توجه به تداوم پیچیدگی در تعدادی از پرونده‌ها روی راه ‌حل خارجی یا متغیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی حساب کنند.
اوج‌گیری بحران با تحصن نمایندگان
به‌دنبال شکست پارلمان لبنان در یازدهمین جلسه انتخاب رئیس‌جمهور جدید، منابع رسانه‌ای از تحصن چند نماینده در ساختمان نهاد قانون‌گذاری این کشور در اعتراض به سریال تکراری شکست در انتخاب رئیس‌جمهور جدید خبر دادند. خبرگزاری آناتولی اعلام کرد، پس از جلسه ناموفق پنجشنبه پارلمان لبنان شماری از نمایندگان مستقل جمعه برای دومین روز متوالی در ساختمان پارلمان تحصن کردند تا مقامات کشورشان را در راستای حل وفصل این پرونده تحت فشار قرار دهند.
این تحصن ابتدا توسط دو نماینده «ملحم خلف» و «نجاة صلیبا» آغاز شد و طی روز جمعه ۱۲ نماینده دیگر نیز به آنها ملحق شدند. نجاة صلیبا نماینده زن و ملحم خلف که هر دو از نمایندگان مستقل در پارلمان لبنان هستند در این‌باره گفتند: «در ساختمان پارلمان خواهیم ماند و به نمایندگان وظیفه قانونی آنها را برای انتخاب رئیس‌جمهور گوشزد خواهیم کرد.»
در همین حال، «حلیمه قعقور»، نماینده لبنانی دیگر که به جمع تحصن‌کنندگان در مقر پارلمان ملحق شد نیز در این‌باره گفت: «ایده تحصن در داخل پارلمان به پیشنهاد «انقلابیون» مطرح شد تا هر چه زودتر رئیس‌جمهور انتخاب شود.»
قعقور ادامه داد: «تحصن در داخل پارلمان عملاً پاسخی است به آنچه در قانون اساسی کشور مدون شده که خواستار تشکیل جلسه دائمی پارلمان تا انتخاب رئیس‌جمهور جدید است.» وی همچنین بر ادامه این تحصن تأکید کرد.
تجمعات بیرون پارلمان لبنان
به موازات تحصن نمایندگان در داخل پارلمان، منابع رسانه‌ای همچنین اعلام کردند که جمعه تجمعاتی در بیرون از پارلمان با درخواست انتخاب رئیس‌جمهور جدید انجام شده است. سایت النشره لبنان در این باره گزارش داد که شماری از فعالان و معترضان جمعه همزمان با تحصن نمایندگان خیابان ورودی پارلمان را مسدود کردند.
تجمع‌کنندگان لبنانی خواستار تسریع در روند انتخاب رئیس‌جمهور جدید کشورشان شدند. شکست پارلمان در سایه اختلافات و دودستگی‌های عمیقی رخ می‌دهد که در نبود اجماع بر سر نام جانشین رئیس‌جمهور میشل عون منعکس می‌شود، زیرا در کشوری که سیاست داخلی آن مبتنی بر مصالحه میان گروه‌های مختلف است، رئیس‌جمهور اغلب پس از توافق فراکسیون‌های اصلی بر سر نام یک نامزد انتخاب می‌شود.
گره کور لبنان و تلاش‌های حزب‌الله
با توجه به مجموعه تحولات چند روز اخیر و رأی‌گیری پنجشنبه پارلمان لبنان برای تعیین رئیس‌جمهور این کشور به نظر می‌رسد که هیچ تغییری در مواضع و رأی‌گیری فراکسیون‌های پارلمانی دیده نمی‌شود. ضمن اینکه در سایه فقدان چشم‌اندازی مثبت برای انتخاب رئیس‌جمهور لبنان، هفته گذشته نیز نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت لبنان هم مجدداً برای برگزاری جلسه شورای وزیران این کشور فراخوان داده بود که این مسأله نیز انجام نشد.
در شرایطی که لبنانی‌ها با پایان سال ۲۰۲۲ و آغاز سال جدید میلادی هنوز هیچ اقدام داخلی برای پیشرفت پرونده ریاست‌جمهوری انجام نداده‌اند و این پرونده در وضعیت عقبگرد قرار دارد، سیگنال‌ها و شواهد موجود نشان می‌دهد که بازیگران خارجی که مسئولان لبنانی برای حل بحران سیاسی روی آنها حساب باز کرده بودند نیز توجهی به پرونده این کشور ندارند.
علاوه بر تنش‌های داخلی، بازیگران خارجی که در پرونده ریاست‌جمهوری این کشور مداخله دارند نیز دچار اختلاف شده‌اند و به دلیل عدم تفاهم میان امریکا و فرانسه با عربستان، امکان رسیدن به راهکار در این زمینه دشوارتر از همیشه شده است. در این میان عربستان به عنوان یکی از بازیگران خارجی اصلی در عرصه لبنان، نه تنها همکاری برای حل بحران سیاسی لبنان را رد می‌کند، بلکه به نقش‌آفرینی دیگر کشورهای عربی همچون قطر در این کشور نیز معترض است. در این زمینه مقامات فرانسوی از مقامات سعودی شنیده‌اند که عربستان نسبت به نقش قطر در لبنان موضع منفی دارد و صراحتاً نارضایتی خود را از اقدامات دوحه در چهارچوب استقبال از مقامات لبنانی و تلاش برای انتخاب رئیس‌جمهور این کشور اعلام کرده‌ است.بحرانی‌تر شدن وضعیت لبنان، حزب‌الله را در روزهای اخیر به تلاش برای رفع گره انتخاب ریاست‌جمهوری سوق داده، ولی آن جنبش نیز به دلیل عدم همراهی جریان آزاد ملی لبنان به رهبری جبران باسیل (داماد میشل عون) تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده است. در همین ارتباط سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله پنجشنبه گذشته طی سخنانی با بررسی مشکلات موجود در لبنان گفت که باید هم‌اکنون بر فشارهای اقتصادی و تحریم‌هایی که علیه لبنان اعمال می‌شود تمرکز کرد.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و یکصد و ده
 - شماره هشت هزار و یکصد و ده - ۰۲ بهمن ۱۴۰۱