آئودی A۴ برقی از خط پایان جا ماند

مشکلات پلتفرم جدید فولکس‌واگن، بازگشت مدل برقی A۴ را عقب انداخت

یاسمن صادق‌شیرازی
گروه خودرو


آئودی عرضه نسل جدید A4 برقی را به تعویق انداخت؛ خودرویی که قرار بود یکی از اولین محصولات گروه فولکس‌واگن بر پایه پلتفرم نسل جدید SSP باشد، اما حالا حداقل تا مارس 2029 روی خط تولید نخواهد رفت.
به گزارش سایت motor1، این تأخیر تازه، بار دیگر مشکلات و عقب‌افتادگی پروژه پلتفرم برقی جدید فولکس‌واگن را نشان می‌دهد؛ معماری‌ای که قرار بود نسل بعدی خودروهای برقی این گروه را شکل دهد و جایگزین چند پلتفرم فعلی شود.
گرنوت دولنر، مدیرعامل آئودی، اعلام کرده است که تولید
A4 E-Tron زودتر از مارس 2029 آغاز نخواهد شد. این زمان حدود 9 ماه دیرتر از برنامه‌ای است که خود او در اکتبر 2025 برای آغاز تولید در اواسط سال 2028 اعلام کرده بود. حتی برخی منابع نزدیک به پروژه معتقدند احتمال دارد این زمان‌بندی دوباره تغییر کند و آغاز تولید به اواخر آوریل یا حتی اوایل مه 2029 موکول شود.
این درحالی است که تنها مدت کوتاهی پیش، روون مور، مدیر فنی آئودی، تأکید کرده بود نیازی به اصلاح زمان‌بندی تولید وجود ندارد. با این حال، آئودی حالا رسماً تاریخ جدیدی را اعلام کرده است. دولنر این تأخیر را بیشتر ناشی از چالش‌های معمول توسعه یک خودروی جدید می‌داند و تأکید دارد که برنامه تولید A4 E-Tron از نظر محصولی تغییر اساسی نکرده 
است.

A4 برقی همچنان در برنامه آئودی است
براساس برنامه فعلی، A4 E-Tron قرار است در دو نسخه سدان و استیشن Avant تولید شود و طراحی آن نیز از کانسپت C آئودی تأثیر خواهد گرفت. این خودرو یکی از اولین محصولات آئودی خواهد بود که بر پایه معماری برقی SSP ساخته می‌شود؛ البته اگر زمان‌بندی فعلی دوباره دستخوش تغییر نشود.
ریشه اصلی این تأخیر به خود خودرو محدود نمی‌شود و بیشتر به مشکلات توسعه پلتفرم SSP بازمی‌گردد. 
براساس گزارش رسانه آلمانی
Handelsblatt، یکی از تغییرات مهم در روند توسعه این پلتفرم، تصمیم فولکس‌واگن برای تغییر معماری سیستم برق داخلی خودرو از استاندارد 12 ولت به 48 ولت بوده است. این تصمیم پس از آغاز مراحل توسعه گرفته شد و تغییرات گسترده‌ای را در بخش‌های مختلف مهندسی و زنجیره تأمین به همراه داشت؛ تغییراتی که زمان بیشتری از برنامه اولیه‌طلب کرده‌اند.
این دومین بار است که زمان عرضه نسل برقی A4 به تعویق می‌افتد. تولید A4 با موتورهای درون‌سوز در سال 2024 متوقف شد و جای خود را به A5 داد. در آن زمان قرار بود نام A4 با یک محصول تمام‌برقی و مبتنی بر SSP دوباره به سبد آئودی بازگردد و این اتفاق در بهترین حالت تا سال 2028 رخ دهد. حالا به نظر می‌رسد مشتریان باید یک سال دیگر برای بازگشت این نام منتظر 
بمانند.
SSP؛ پلتفرمی که هنوز به خط تولید نرسیده است
پلتفرم SSP پروژه‌ای تازه در گروه فولکس‌واگن نیست. این گروه در ژوئیه 2021 از آن به عنوان معماری آینده خودروهای خود رونمایی کرد؛ پلتفرمی که قرار بود در نهایت جایگزین MEB، مورد استفاده در خودروهایی مانند آئودی Q4 E-Tron، و همچنین معماری
800 ولتی PPE شود که در مدل‌هایی مانند آئودی A6 E-Tron و Q6 E-Tron
 به کار رفته است.
با وجود گذشت حدود پنج سال از معرفی SSP، هنوز هیچ خودروی تولیدی بر پایه این معماری وارد خط تولید نشده است. طبق گزارش
Handelsblatt، با زمان‌بندی جدید بهار 2029، آغاز عملیاتی SSP حدود سه سال از برنامه اولیه فولکس‌واگن عقب افتاده است. این شرکت در ابتدا سال 2026 را برای آغاز استفاده از این پلتفرم در نظر گرفته بود.
در همین مدت، دامنه پروژه SSP نیز کوچک‌تر شده است. فولکس‌واگن در ابتدا قصد داشت این معماری را در هشت نسخه مختلف توسعه دهد، اما اکنون تعداد این نسخه‌ها به چهار مورد کاهش یافته است. فولکس‌واگن این تغییر را یک تصمیم راهبردی برای ساده‌تر کردن ساختار پلتفرم می‌داند.
تأخیر SSP تنها گریبان آئودی A4 را نگرفته و محصولات دیگری از گروه فولکس‌واگن نیز تحت تأثیر قرار گرفته‌اند. نسخه برقی گلف و T-Roc نیز با تأخیر مواجه شده‌اند و حتی احتمال دارد عرضه آنها تا سال 2030 به طول بینجامد. همچنین خودروهایی که قرار است با استفاده از فناوری شرکت آمریکایی ریویان توسعه پیدا کنند، فعلاً تنها برای «اواخر دهه» برنامه‌ریزی شده‌اند در چنین شرایطی، خودروهای برقی آئودی که بر پایه پلتفرم‌های MEB و PPE ساخته شده‌اند، دیگر صرفاً محصولات موقت تا رسیدن SSP نخواهند بود. این مدل‌ها قرار است بخش مهمی از سبد برقی آئودی در ادامه دهه جاری را تشکیل دهند. بنابراین مشتریانی که به دنبال یک آئودی برقی در کلاس متوسط هستند، احتمالاً باید برای مدت طولانی‌تری از میان مدل‌های فعلی این برند انتخاب کنند؛ چراکه پروژه‌ای که قرار بود نسل بعدی خودروهای برقی آئودی را وارد مرحله تازه‌ای کند، حالا با تأخیر قابل توجهی مواجه شده است.