امضای ۲۰ همت تفاهمنامه وزارت علوم با صنایع کشور

غزل رضایی‌ثانی
گروه اجتماعی


تعامل و هم‌افزایی دولت با دانشگاه‌ها ذیل تفاهمنامه‌ای با سازمان برنامه و بودجه انجام شده است. طی این تفاهمنامه دولت می‌تواند از نظرات و ایده‌های دانشگا‌هیان برای پیشبرد اهداف و مباحث اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کمک بگیرد. به گفته مشاور اقتصادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دراین راستا کارگروه‌هایی توسط وزارت علوم و دانشگاهیان  تشکیل شده تا مساعدت‌های لازم انجام شود.
مهدی قاسمی در گفت‌و‌گو با «ایران» درباره تعامل دولت و دانشگاه و پیشرفت ابعاد مالی این تعاملات می‌گوید:«وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یک تفاهمنامه با سازمان برنامه و بودجه در راستای کمک به دولت امضا کرده که این تفاهمنامه با هدف حل مسائل و چالش‌های اساسی دولت است، دراین زمینه میان دانشگاه‌ها هم تقسیم کار انجام شده است.»
او با تأکید بر مساعدت‌های مالی و اعتباری سازمان برنامه و بودجه به وزارت علوم، می‌گوید: «قطعاً سازمان برنامه و بودجه مساعدت لازم را خواهد داشت و برای این هدف بودجه‌هایی در نظر گرفته است. درحال حاضر برای این همکاری، کارگروه‌هایی شکل گرفته‌اند و تفاهمنامه‌هایی با هرکدام از این کارگروه‌ها امضا شده است. امیدواریم بتوانیم به دولت در راستای عملکرد بهتر کمک کنیم، آقای رئیس‌جمهوری هم به این تعاملات اصرار دارند.»
قاسمی می گوید: «این تعاملات شاید به طور مستقیم برای وزارت علوم آورده مالی نداشته باشد، اما ما به دانشگاه‌ها کمک می‌کنیم منابع مالی خود را تأمین کنند و از تنگاهای بودجه‌ای رها شوند. به عنوان مثال در حال امضای ۲۰ همت تفاهمنامه با صنایع گوناگون و بزرگ در سراسر کشور هستیم، که بخش زیادی از آنها امضا شده و یک سری از آنها هنوز باقی مانده که آن هم در روزهای آینده انجام خواهد شد.»
مشاوراقتصادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه دانش‌بنیان‌ها و دانشگاه‌ها باید بتوانند منابع مورد نیاز خود را جذب کنند، می‌گوید: «یک نکته قابل توجه در اینجا اهمیت دارد که در چهارچوب قانون جدید جهش تولید دانش‌بنیان‌ها نیز، ذکر شده است؛ دانشگاه‌های ما باید با همفکری و تعامل دانش‌بنیان‌ها، منابع مورد نیاز را جذب کنند.»
او در پاسخ به این سؤال که این شیوه چطور امکانپذیر است، می‌گوید: «به عنوان مثال کاری که با همکاری دانش‌بنیان‌ها در حوزه انرژی انجام داده‌ایم، کسب درآمد از طریق فروش انرژی‌های ذخیره شده است.
ما با سرمایه‌گذاری از سوی بخش خصوصی تلاش می‌کنیم با نوسازی تجهیزات به کاهش مصرف انرژی در دانشگاه‌ها کمک کنیم و از طریق بازار بورس بتوانیم این انرژی صرفه‌جویی شده را بفروشیم. در واقع با این شیوه می‌توان انرژی که در دانشگاه‌ها ذخیره شده را با قیمت‌های صادراتی به فروش رساند.
این طرح کمک زیادی برای نوسازی ساختمان‌های دانشگاه‌ها می‌کند و همچنین می‌تواند، منابع جدیدی که توسط فروش انرژی حاصل شده را برای خود دانشگاه‌ها خرج کرد.»
قاسمی درباره تخصیص بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال گذشته و کمبود احتمالی بودجه برای سال‌جاری می‌گوید: «سال گذشته تمام بودجه ما تأمین شد، ولی در بودجه‌های جاری نمی‌توان گفت که با چه میزان از کمبود بودجه مواجه هستیم.
آنچه اهمیت دارد رسیدگی به بخش عمرانی و زیرساختی دانشگاه‌ها و خوابگاه‌هاست مثلاً اگر بودجه‌ها به درستی تأمین نشود، بسیاری از کارها در بخش‌های عمرانی و زیرساختی باقی خواهد ماند. علاوه براین در ساخت و نوسازی خوابگاه‌ها و تجهیز آزمایشگاه‌ها با مسائل جدی مواجه هستیم و باید هرچه سریع‌تر آن را حل کنیم.»
مشاور اقتصادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره تأمین بودجه مورد نیاز برای ساخت خوابگاه‌های دانشگاهی می‌گوید: «سال گذشته وزارت علوم تمام بودجه خود را دریافت کرد و تا ۱۱۰ درصد تحقق بودجه داشتیم، اما بسیاری از کارهایی که می‌خواهیم انجام بدهیم با بودجه یک میلیارد دلاری قابل انجام نیست و به بودجه بیشتری نیاز دارد. مثلاً پروژه احداث ۳۰ هزار واحد خوابگاهی حداقل ۴۰ همت بودجه می‌خواهد و اگر نتوانیم آن را تأمین کنیم کارها و پروژه ها به سرانجام نمی رسند.
در حالی که تأمین خوابگاه برای دانشجویان و همچنین تجهیز و نوسازی آن یک نیازی ضروری است.»
قاسمی با تأکید بر اینکه برای تأمین و تجهیز خوابگاه‌ها منابع زیادی لازم است، می‌گوید: «رسیدگی به خوابگاه‌ها به بودجه کافی نیاز دارد، علاوه براین آزمایشگاه‌های دانشگاه‌های ما در برخی موارد فرسودگی زیادی دارند که برای تجهیز آن‌ها، باید بودجه‌های قابل توجهی در نظر گرفته شود.»