رئیس جمهوری و برخی اعضای دولت امروز و فردا میهمان ایلام هستند

تکمیل پروژه‌های نیمه تمام اولویت ایلامی ها

ایران زمین – رئیس جمهوری و اعضای هیأت دولت عصر امروز در هفتمین سفر رسمی استانی دولت چهاردهم میهمان مردم ایلام هستند.
استان ایلام با موقعیت جغرافیایی خاص خود، دارای پتانسیل‌های قوی در بخش‌های مختلف مانند گردشگری، حمل‌ونقل، کشاورزی، دامداری، صنعت و معدن است و ظرفیت‌های فراوانی برای رشد و توسعه اقتصادی دارد؛ در واقع منابع طبیعی غنی، زمین‌های حاصلخیز، موقعیت مرزی و جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی، فرصت‌های مناسبی را برای سرمایه‌گذاری فراهم کرده‌اند با وجود این ظرفیت‌های بالا، استان ایلام در بسیاری از بخش‌ها پیشرفت چندانی نداشته، بررسی‌ها نشان داده یکی از مهم‌ترین عوامل این عدم رشد، نبود سرمایه‌گذار و حمایت‌های مالی مناسب است، چرا که سرمایه‌گذاری ناکافی باعث شده زیرساخت‌های گردشگری توسعه نیابند، کشاورزی و دامداری همچنان با روش‌های سنتی اداره شوند و ظرفیت‌های صنعتی و معدنی به طور کامل به بهره‌برداری نرسند.
غفلت از تقویت زنجیره تولید و جذب سرمایه‌گذاران در سال‌های اخیر باعث شده ایجاد اشتغال درایلام با چالش‌های جدی مواجه شود و بنا بر اعلام استانداری ایلام آمار بیکاری استان ۶ درصد باشد. حالا در آستانه نخستین سفر رئیس جمهوری و هیأت دولت به ایلام رفع موانع تولید و ایجاد اشتغال پایدار یکی از خواسته‌های اصلی مردم این استان است.
 
بهره‌برداری از سامانه گرمسیری
به گفته احمد کرمی استاندار ایلام، اولویت سفر رئیس جمهوری به ایلام از چهار ماه پیش مطرح شده و از همان زمان طرح‌ها و مصوبه‌های آتی بر اساس نیازها و ظرفیت‌های استان در کمیته‌های تخصصی مورد بررسی‌های کارشناسی و تخصصی قرار گرفته است .
وی افزود: «استان ایلام با داشتن ظرفیت‌های بی‌نظیر در حوزه نفت و گاز، مرز ۴۳۰ کیلومتری با عراق، رونق اربعین حسینی و توانمندی‌های فراوان در بخش‌های گردشگری، کشاورزی و معادن، فرصت ممتازی برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی دارد. بر همین اساس، ۵۵ فرصت سرمایه‌گذاری شناسایی و به هیأت دولت منعکس شده است.»
کرمی گفت: «انتظار می‌رود با اهتمام دولت و همراهی همه دستگاه‌های اجرایی، فرآیند سرمایه‌گذاری و صدور مجوزها تسهیل و موانع اداری رفع شود تا سرمایه‌گذاران با اطمینان خاطر به استان وارد شوند.»
کرمی گفت:  ایلام در سال‌های اخیر به سبب برخورداری از ظرفیت‌های منحصر به‌فرد اقتصادی، مرزی و منابع زیرزمینی همواره مورد توجه دولت و تصمیم‌گیران بوده و سفرهای مقامات عالی اجرایی، نقش مهمی در شتاب در اجرای طرح‌های توسعه و رفع موانع و چالش‌های استان ایفا کرده است.
استاندار ایلام با اشاره به اهمیت پروژه‌های نیمه‌تمام دارای ردیف بودجه گفت که یکی از نکات مثبت و کلیدی سفر دکتر پزشکیان و دولت چهاردهم، اولویت‌بخشی به اتمام طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام است.
کرمی با تأکید بر تأثیر سامانه گرمسیری بر رونق کشاورزی استان گفت: «این طرح موجب آبیاری ۱۸ هزار هکتار از زمین‌های استان می‌شود و تحولی بزرگ در کشاورزی ایلام رقم می‌زند. همچنین ۹۰ هزار تن به حجم محصولات کشاورزی استان افزوده خواهد شد که نه تنها تولید را افزایش می‌دهد، بلکه اشتغالزایی چشمگیری را در بخش‌های کشاورزی و صنایع دستی به دنبال خواهد داشت.»
کرمی افزود: «حدود هزار و 500 هکتار از سامانه گرمسیری در این سفر به بهره‌برداری می‌رسد و سد کنجان نیز که پیش‌تر آبگیری شده بود، به صورت رسمی افتتاح خواهد شد.»
وی با اشاره به مطالبه دیرینه مردم ایلام برای اتصال به شبکه راه آهن سراسری اظهار کرد: «پروژه راه‌آهن از مطالبات اصلی و به‌حق مردم استان است. با توجه به تردد بیش از هشت میلیون زائر اربعین در سال و وجود ظرفیت‌های عظیم در حوزه‌های نفت و گاز از جمله میدان نفتی آذر (مرحله دوم) و میدان چنگوله که عملیات اجرایی آنها به زودی آغاز می‌شود، اتصال استان به شبکه راه آهن کاملاً منطقی و علمی است.»
وی توضیح داد: «حجم پروژه‌های نیمه‌تمام در حوزه راه‌های استان بسیار زیاد است و تلاش می‌کنیم با اولویت‌بندی، این پروژه‌ها را به سرانجام برسانیم. ایمن‌سازی جاده‌ها و کاهش تصادفات نیز از اولویت‌های اصلی است که در مصوبات سفر بر آنها تأکید شده است.»
 استاندار ایلام از آماده بهره‌برداری بودن چندین طرح مهم در این سفر خبر داد و گفت: «سد میمه در شهرستان دهلران با حجم ۷۲ میلیون مترمکعب و هزینه‌ سه هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان آبگیری شده و به زودی افتتاح خواهد شد.»
وی افزود: «شبکه پایین‌دست این سد نیز که شامل 6 هزار و 500 هکتار است، در آینده وارد مدار اجرا می‌شود. همچنین، چندین فضای آموزشی و مدارس جدید در استان با اعتبار ۸۳ میلیارد تومان آماده افتتاح هستند.»
 
ریزگردها در چشم ایلام
ریزگردها در سال‌های اخیر به یکی از چالش‌های مهم زیست محیطی ایلام تبدیل شده است. منشأ اصلی ریزگردها در ایلام، ترکیبی از کانون‌های داخلی و خارجی است. از یک‌سو، بیابان‌های خشک عراق و سوریه که به‌دلیل جنگ، بی‌ثباتی، خشکسالی و تخریب منابع آبی به کانون‌های فعال گرد و غبار تبدیل شده‌اند، عامل اصلی وقوع طوفان‌های گرد و غبار در غرب کشور محسوب می‌شوند. از سوی دیگر، در داخل استان نیز عواملی همچون کاهش شدید بارندگی، خشک شدن تالاب‌ها و چشمه‌ها، فرسایش خاک، چرای بی‌رویه دام و بهره‌برداری ناپایدار از منابع طبیعی، زمینه‌ساز تقویت و گسترش این بحران شده‌اند.
کشاورزی و دامپروری ایلام خسارت‌های زیادی بخاطر ریز گردها متحمل شده است. کاهش نور خورشید و آلودگی خاک باعث افت عملکرد محصولات کشاورزی شده و فرسایش خاک موجب کاهش بهره‌وری زمین‌های زراعی و مراتع شده است. همچنین دامداران با کاهش پوشش گیاهی طبیعی و آلودگی مراتع روبه‌رو شده‌اند.
بخش صنعت و زیرساخت‌ها نیز از آسیب ریزگردها بی‌نصیب نمانده‌اند. کاهش دید افقی، آسیب به تجهیزات صنعتی، اختلال در فرآیندهای تولید و حمل‌ونقل به‌ویژه در صنایع نفت، گاز، معادن و حمل‌ونقل جاده‌ای موجب زیان‌های گسترده اقتصادی شده است.
ریزگردها در استان ایلام سالانه خسارتی بیش از ۳۷۰ میلیارد تومان به بخش‌های کشاورزی، درمان، نیروی کار و زیرساخت‌ها وارد می‌کنند.
کاهش ۲۰ درصدی محصولات کشاورزی، افزایش هزینه‌های درمانی بیماری‌های تنفسی، افت بهره‌وری نیروی کار و فرسایش تجهیزات از مهم‌ترین عوامل این زیان‌ها هستند که نیازمند برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری فوری است.
یکی از مطالبه‌های جدی مردم ایلام، فعال‌سازی و اجرای کامل مصوبه همکاری‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه در زمینه مقابله با ریزگردها است؛ مردم انتظار دارند رییس‌جمهور با فعال‌سازی دیپلماسی زیست‌محیطی روند همکاری با کشورهایی چون عراق، سوریه و عربستان را از حالت رکود خارج کرده و آن را در سطحی فعال و اثرگذار دنبال کند.
 
توسعه فضای آموزشی
استاندار ایلام اعلام کرده است توسعه فضاهای آموزشی، بازسازی، نوسازی و ساخت فضاها و نیز ارتقای محتوای آموزشی به صورت ویژه در سفر رئیس جمهوری مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.
در حال حاضر ۱۲۴ مدرسه با ۴۵۶ کلاس درس شامل مدارس سنگی، کانکسی و تخریبی در طرح نهضت مدرسه‌سازی و عدالت آموزشی استان ایلام قرار دارد و قرار است که این تعداد مدرسه در سه مرحله برای ابتدای مهرماه، دهه فجر و پایان سال ۱۴۰۴ آماده حضور دانش آموزان شود.
از سوی دیگر توجه به سایر حوزه‌ها و بخش‌های مورد نیاز آموزش و پرورش استان و دانش‌آموزان را نیز نباید مورد غفلت قرار دارد.
مدیرکل آموزش و پرورش استان ایلام در این خصوص اظهار کرد: «فراهم‌سازی فضای اردوگاهی برای دانش آموزان در سطح ملی و استانی در محل سه‌راهی کارزان، ایجاد دهکده ورزشی در مرکز استان و پیگیری پرداخت پاداش بازنشستگان مناطق محروم از مهم‌ترین اولویت‌های این اداره کل برای حمایت دولت و توجه مسئولان است.»
 ایرج زینی وند یادآور شد که مصوبه پرداخت پاداش مناطق محروم برای بازنشستگان سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۶، بر اساس قانون و به میزان یک ماه حقوق و فوق‌العاده شغل به ازای هر سال خدمت در مناطق محروم انجام می‌شد که این روند پس از سال ۱۳۸۶ متوقف شد و امروز بسیاری از فرهنگیان بازنشسته استان این مطالبه را دارند و لازم است همه فرهنگیانی که مشمول این مصوبه بودند، از مزایای آن بهره‌مند شوند.