قاضی‌القضات در جمع رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور مطرح کرد

اصلاحات در دستور کار دستگاه قضا

رئیس قوه قضائیه، در اختتامیه همایش رؤسای دادگستری‌های سراسر کشور که با محوریت «نظارت و ایجاد وحدت رویه قضایی» از سوی دیوان‌عالی کشور برگزار شد، بر لزوم ایجاد تحول در دستگاه قضایی تأکید کرد. سخنان حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی اژه‌ای نشان‌دهنده عزم او و دستگاه قضا برای ایجاد تحول در یکی از مهم‌ترین ارکان حکمرانی کشور است.
 
گامی به سوی عدالت
به گزارش میزان، رئیس قوه قضائیه «کوتاه کردن فرآیندهای قضایی» را یک اصل اساسی برای تسریع دسترسی مردم به عدالت دانست. او تأکید کرد که برخی از اصلاحات ضروری در این قوه، نیازمند تغییر قوانین است، اما «بسیاری از موانع را می‌توان با تدابیر و تمهیدات مدیریتی برطرف کرد.» رویکرد و اظهارات حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای، نشان‌دهنده تمرکز بر دو جنبه قانونگذاری و مدیریت داخلی است.

 تقویت روحیه و آموزش قضات
محسنی اژه‌ای با اشاره به حجم بالای پرونده‌ها و ابلاغ‌های مضاعف به قضات، بر لزوم روحیه جهادی، دلسوزی و دانش به‌روز قضات تأکید کرد. او از ضرورت ارائه آموزش‌های روزآمد و حین‌خدمت با بهره‌گیری از فناوری و نوآوری سخن گفت. این امر می‌تواند به افزایش دقت، سرعت و جامعیت آرای قضایی کمک کند و زمینه‌ساز تحول در عملکرد قضایی شود.

تأکید بر شایسته سالاری
رئیس دستگاه قضا در بخش دیگری از اظهاراتش، اعلام کرد که «ساختار قضایی باید فضا را برای حضور افراد جوان، پرانرژی و آگاه به مقتضیات زمان باز کند.» او با رد این پیش‌فرض که افراد در مناصب بالاتر لزوماً از درک و فهم قضایی بیشتری برخوردارند، بر شایسته‌سالاری تأکید کرد.

آسیب‌شناسی آرا
محسنی اژه‌ای در ادامه، با آسیب‌شناسی درخواست‌های اعمال ماده 477، بر لزوم بررسی متقن این موارد تأکید کرد، آن هم زمانی که خواستار کاهش اختلاف‌نظرها میان مراجع قضایی و مقامات بالاتر از طریق بحث و بررسی جامع شد. صدور آرای خلاف بَین شرع، چالشی برای اعتبار دستگاه قضایی است و تأکید بر آسیب‌شناسی و کاهش اختلاف‌نظرها، گامی در جهت وحدت رویه قضایی و افزایش اعتماد عمومی به آرای صادره به شمار می‌رود.

 کاهش اطاله دادرسی
رئیس قوه قضائیه همچنین یکی از روش‌های کاهش اطاله دادرسی را «بررسی دقیق صلاحیت‌ها در همان ابتدای ارجاع پرونده» دانست.
اطاله دادرسی، یکی از چالش‌های دستگاه قضایی در کشور ماست که می‌تواند اعتماد عمومی، بویژه اعتماد به قوه قضائیه را تضعیف ‌کند. تأکید بر اصلاح قوانین و اتخاذ تمهیدات اجرایی، بیانگر درک ضرورت و اهمیت این موضوع از سوی قاضی‌القضات است.

 صیانت از مجموعه قضایی
قاضی‌القضات در پایان، بر لزوم صیانت از مجموعه قضایی و حمایت خیرخواهانه از همکاران در آستانه لغزش تأکید کرد. او خواستار «تذکر و راهنمایی، به‌جای مچ‌گیری» شد. این توصیه نشان‌ می‌دهد ایجاد فرهنگ حمایت و نظارت خیرخواهانه، می‌تواند از فساد و خطاهای قضایی پیشگیری کرده و به تقویت اعتماد درون‌سازمانی و برون‌سازمانی منجر شود.

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و سه
 - شماره هشت هزار و هفتصد و پنجاه و سه - ۱۰ خرداد ۱۴۰۴