نیویورک تایمز و اکسیوس از دو دستگی در دولت آمریکا درباره مذاکرات با ایران گزارش می دهند
تمایل به مصالحه در حلقه اول نزدیکان ترامپ
رسانههای آمریکایی از اختلاف نظر در تیم سیاست خارجی و امنیت ملی ترامپ درباره مواجهه با مذاکرات هستهای ایران گزارش دادند.
روزنامه نیویورکتایمز به نقل از منابع آگاه نوشت: ویتکاف و ونس معاون ترامپ در جلسات داخلی استدلال کردهاند که اصرار بر برچیدن کامل برنامه اتمی ایران باعث شکست مذاکرات خواهد شد. این دو مقام پیشنهاد دادهاند که دولت باید بهدنبال یک سیستم راستیآزمایی سختگیرانه باشد.
بر اساس این گزارش، والتز و وزیر خارجه مارکو روبیو، همچنان به دیدگاه تند خود پایبند ماندهاند، اینکه ایران نباید توانایی غنیسازی سوخت هستهای را داشته باشد. در غیر اینصورت، این کشور مانند سالهای اخیر دوباره میتواند سطح غنیسازی را تا آستانه ساخت بمب افزایش دهد.
همچنین پایگاه خبری اکسیوس نوشت: ترامپ قول داده است که مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای شود اما در داخل تیم امنیت ملی او، اختلافنظر درباره بهترین راه برای تحقق این هدف وجود دارد.
در این گزارش آمده است: این یک بحث صرفاً نظری نیست. ترامپ مذاکرهکنندگانی را برای دستیابی به توافق اعزام کرده و در عین حال بمبافکنهای B-2 و ناوهای هواپیمابر را برای «پلن بی» آماده کرده است. مقامها درباره اینکه کدام مسیر احتمال موفقیت بیشتری دارد، اختلاف دارند. اما همگی موافقاند که بدون توافق، احتمالاً تقابل رخ خواهد داد.
بر این اساس، ترامپ روز دوشنبه مشاوران ارشد خود را برای نشستی درباره ایران در اتاق وضعیت گرد هم آورد، از جمله مقاماتی از هر دو جناح این اختلافنظر. مقام آمریکایی گفت: «رویکردهای مختلفی وجود دارد اما کسی سر دیگری فریاد نمیزند.»
اکسیوس در ادامه نوشت: یک جناح، بهطور غیررسمی تحت رهبری معاون رئیسجمهور ونس، معتقد است که راهحل دیپلماتیک هم ترجیح دارد و هم ممکن است و آمریکا باید برای تحقق آن آماده مصالحه باشد. یکی دیگر از مقامات آمریکایی گفت که ونس در بحثهای سیاست ایران بشدت درگیر است.
این جناح همچنین شامل نماینده ترامپ، استیو ویتکاف و پیت هگزث وزیر دفاع میشود. همچنین از بیرون، افرادی تأثیرگذار مانند حامی ترامپ، تاکر کارلسون، از این گروه حمایت میکنند. این گروه نگران آن است که حمله به تأسیسات هستهای ایران، جان نیروهای آمریکایی در منطقه را در خطر قرار دهد، وقتی که ایران واکنش نشان دهد.
آنها همچنین استدلال میکنند که یک درگیری جدید در منطقه، قیمت نفت را در زمانی حساس برای اقتصاد آمریکا سر به فلک خواهد برد. جناح مقابل که شامل مشاور امنیت ملی، مایک والتز و وزیر خارجه مارکو روبیو، است بشدت به ایران بدبیناند و نسبت به احتمال حصول توافقی که بهطور جدی برنامه هستهای ایران را عقب براند، تردید بسیار دارند.
این گزارش افزود: «سناتورهای نزدیک به ترامپ مانند لیندسی گراهام (از کارولینای جنوبی) و تام کاتن (از آرکانزاس) نیز همین دیدگاه را دارند. این جناح ادعا میکند که ایران اکنون از همیشه ضعیفتر است، بنابراین آمریکا نباید مصالحه کند بلکه باید اصرار داشته باشد که تهران کاملاً برنامه هستهایاش را برچیند.»
به نوشته اکسیوس، گفتوگوی ۴۵ دقیقهای میان ویتکاف و وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، در عمان، در روز شنبه گذشته، بالاترین سطح تعامل میان آمریکا و ایران از زمان دولت اوباما تاکنون بود. این دیدار بویژه تنشآفرین بود، چرا که ترامپ کسی بود که از توافق اوباما خارج شد. اکنون ترامپ میخواهد به توافق هستهای برسد و آن را سریع به نتیجه برساند.
به گفته مقامهای آمریکایی و اسرائیلی، یکی از مخالفان برجسته دیپلماسی با ایران، نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو است. دیدار نتانیاهو از کاخ سفید پرتنش بود بویژه هنگام گفتوگوهای او و ترامپ درباره ایران.
یکی از مقامها گفت: «رئیسجمهوری آمریکا از اینکه در موضوع ایران روی او فشار بیاورد، لذت میبرد. همان چیزی که در کنفرانس مطبوعاتی دیدید، در پشت درهای بسته هم رخ داد.» در آن کنفرانس، ترامپ مذاکرات با ایران را افشا کرد و نتانیاهو بهوضوح ناراحت بود.
مقام دیگری گفت: «ترامپ و بیبی (نتانیاهو) دیدگاههای بسیار متفاوتی درباره اقدام نظامی علیه ایران دارند.» برخی از اعضای جناح توافقمحور نیز اصرار نتانیاهو بر اینکه ایران باید کل برنامه هستهایاش را تحت هر توافقی از بین ببرد، غیرواقعبینانه میدانند.