«ایران» روند افزایش قیمت بلیت کنسرت‌های موسیقی را در صحبت با مسئولان بررسی کرد

کنسرت‌های لاکچری، تفریحی برای از ما بهتران

نــــداسیجــــانی -گـــــروه فـــــرهنگی/بازارکنسرت‌های موسیقی درواپسین روزهای سرد سال همچنان گرم گرم است. کمتر از 7روز دیگر سال 1403 به پایان می‌رسد اماسالن‌های پایتخت درشب‌های ماه مبارک، همچنان میزبان کنسرت‌های موسیقی است. اجراهایی که اغلب در ژانر موسیقی پاپ بوده است. از کنسرت محسن یگانه، بهنام بانی، حامیم، امیرعباس گلاب، رضا یزدانی، محمد علیزاده، گرشا رضایی و... تا اجراهایی در گونه موسیقی سنتی مانند گروه تک‌نوازان تنبور، اجرای داوود آزاد، ارکستربه یاد خالقی و.... همچنین کنسرت‌هایی در قالب موسیقی نواحی با هنرنمایی بزرگانی چون فرج علیپور. اما نکته قابل توجه گرانی بلیت‌های کنسرت است که بعد از جشنواره موسیقی فجر به قیمت 2 میلیون تومان هم رسیده است و بی‌تردید سال جدید، داستان افزایش قیمت بلیت‌ها ادامه خواهد داشت. این وضعیت بیانگر این است که در آینده‌ای نزدیک، تماشای یک برنامه فرهنگی همچون کنسرت، به یکی از تفریحات لاکچری آن هم برای قشر خاص و مرفه تبدیل خواهد شد.

تلاشمان قیمت ثابت
بلیت‌های کنسرت است
محسن رجب‌پور مدیرعامل مجمع صنفی ناشران آثار شنیداری در گفت‌و‌گو با «ایران» دراین باره اظهار کرد: «طی این مدت اخیر، تمام تلاشمان این بوده میزان افزایش قیمت بلیت‌های کنسرت، بسیار کمتر از میزان تورم جامعه باشد. کما اینکه پیش ازاین هم همین دیدگاه وجود داشت. آن زمان هم با توجه به افزایش قیمت کالاها و تورم طی یک دهه گذشته، سعی‌ ما براین بود قیمت بلیت‌ها کنترل شود و به سرعت افزایش نیابد، اما متأسفانه با بالارفتن قیمت اجاره سالن‌های کنسرت، هزینه‌های نور وصدا، هزینه دست اندرکاران کنسرت مانند خواننده، نوازنده ودیگرعوامل موجب شد قیمت تمام شده برنامه‌ها افزایش پیدا کند و بالطبع این امر برافزایش قیمت بلیت‌ها تأثیرگذاربود.»
او درادامه صحبت‌هایش گفت: «درحال حاضر مجمع صنفی ناشران آثار شنیداری تنها صنفی است که دراین یک دهه اخیر از سود و سرمایه خود صرف نظرکرده و آرتیست معرفی می‌کند، اما در نهایت مجبوراست به‌خاطر رفاه جامعه، قیمت بلیت‌ها را از یک حدی بالاتر افزایش ندهد. بطورمثال در جشنواره موسیقی فجرامسال طی گفت‌و‌گو‌هایی که با برگزار کنندگان جشنواره داشتیم، تلاش مان این بود قیمت بلیت کنسرت‌ها در یک عدد ثابت باقی بماند و بالاتر نرود و درکنسرت‌های بخش خصوصی نیز این اتفاق افتاده است.» به گفته رجب پور «طی صحبت‌هایی که با مدیران سالن‌ها انجام گرفته وهمچنین مساعدت وهمیاری خانم دکتر رضایی معاونت محترم هنری وآقای صدری سرپرست دفتر موسیقی قرار شده است با در نظر گرفتن قواعد قانونی، سقف ثابتی برای این قیمت‌ها تعریف شود.»

حمایت ناشران از کنسرت‌ها
این کنسرت‌گذار درباره نگاه ویژه و حمایتی در خصوص کنسرت هنرمندان موسیقی نواحی ایران بیان کرد: «درنظر داریم طی طرحی که صحبت‌های اولیه آن با خانم دکتر رضایی هم انجام گرفته است، شرکت‌های تولید موسیقی به جای پرداخت مالیات، درحوزه موسیقی هویتی (ردیف دستگاهی) و نواحی، نگاه‌های حمایتی در رشد و توسعه موسیقی کلاسیک ایرانی و موسیقی نواحی داشته باشند. باید توجه کنیم که دولت در سال‌های گذشته در بخش سرمایه‌گذاری کار جدی انجام نداده و حتی نگاه جدی به این مقوله نداشته. بنابراین بهترین راه‌حل این است که ناشران به جای پرداخت مالیات، همان مبلغ را درحوزه موسیقی ایرانی و نواحی هزینه کنند.»
درسالی که گذشت قیمت بلیت کنسرت‌ها تغییرات نوسانی داشت و بایستی گفت طی همین سال 3بار افزایش قیمت داشته است این درحالی است که به گفته یکی از سالن‌دارها قیمت اجاره بهای سالن یک بار افزایش یافته است.

نمی خواهیم کنسرت‌ها
به یک کالای لوکس تبدیل شود
یکی ازمسئولان سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی تهران در گفت‌و‌گو با «ایران» درباره اجاره بهای سالن‌های کنسرت و تأثیرگذاری آن روی قیمت بلیت‌ها اظهار کرد: «سالن میلاد نمایشگاه بین‌المللی، یک سالن دولتی است و در این مجموعه بعد فرهنگی که بسیار مورد توجه بوده، حمایت از مردم است.»
او درادامه صحبت‌هایش گفت: «ما هرسال حدود 30 درصد افزایش اجاره بها داریم واین افرایش قیمت طی سال ثابت است، چرا که تمام تلاش ما این است، خانواده‌های بیشتری از جمله قشر متوسط و کارمندان و... از کنسرت‌هایی که طی سال برگزار می‌شود بهره ببرند و در این برنامه‌های شاد سهیم باشند تا کنسرت‌ها به کالاهای لوکس تبدیل نشود. نکته مهم اینکه این افزایش قیمت در شهریورماه امسال اعمال شده است.»
او درباره قیمت متفاوت سالن‌های کنسرت پایتخت بیان کرد: «مجوز‌ها از سوی ارشاد دریافت می‌شود و براساس سطح یا تراز خواننده این قیمت‌گذاری‌ها انجام می‌گیرد. برخی از تهیه‌کننده‌ها منصفانه برخورد می‌کنند و مراعات حال مردم را دارند و از سود خود صرف نظر می‌کنند تا افراد بیشتری در تماشای این کنسرت‌ها سهیم باشند.»
این مسئول درپاسخ به این سؤال که در سال جدید هم با افزایش قیمت در کنسرت‌ها مواجه خواهیم خواهد بود یا نه افزود: «طبق روند سالانه 25 تا 30 درصد افزایش قیمت داریم که نسبت به افزایش قیمت‌هایی که بر همه کالاها و اجناس وجود دارد، چندان مشهود نیست. جالب اینکه تمامی سالن‌های کشور نسبت به ما معترض هستند صحبتشان این است، با توجه به اینکه سالن میلاد نمایشگاه در بهترین نقطه شهر قرار دارد، چرا افزایش قیمت اجاره بهای سالن بالاتر از این نیست؟ اما ما به دنبال درآمدزایی نیستیم و هدفمان حمایت از
مردم است.»