پیشخوان فرهنگی
ادبیات و هویت فرهنگی
در دنیایی که ادبیات و تاریخ در هم تنیدهاند، رمانی ظهور کرده است که نه تنها داستان یک نویسنده، بلکه تصویری از تحولات فرهنگی و اجتماعی قرن بیستم را به نمایش میگذارد. رمان «تماماً مدرنها» اثر مشهور «ژروم مزو»، با ترجمه روان اصغر نوری، سفری است به اعماق ادبیات فرانسویزبان و تأثیر آن بر جوامع مختلف. این رمان، که بر اساس تحقیقات گسترده مزو درباره نویسندگان فرانسویزبان سوئیسی شکل گرفته، به بررسی چگونگی تأثیر ادبیات بر شکلگیری هویت فرهنگی میپردازد. داستان حول محور نویسندهای میچرخد که درگیر کشف و شناخت ادبیات فرانکوفون است؛ ادبیاتی که ریشه در فرانسه دارد، اما در نقاط دیگر جهان، از جمله سوئیس، به شکلی خاص و منحصربهفرد تجلی یافته است. مزو با استفاده از ساختاری خلاقانه و غیرخطی، قطعات داستان را همچون تکههای پازل در کنار هم قرار میدهد. «تماماً مدرنها» نه تنها رمانی درباره ادبیات، بلکه کاوشی است در تاریخ، فرهنگ و هویت. مزو در این رمان توجهی ویژه نیز به تغییرات اجتماعی و سیاسی کشورش نشان داده و تصویری واقعی و متفاوت عکسهای کارتپستالی را از سوییس دربرابر خواننده میگذارد. اصغر نوری، مترجم سرشناس ادبیات فرانسه، این امکان را برای خوانندگان فارسیزبان فراهم کرده است تا از ظرافتهای اندیشههای مطرحشده در رمان لذت ببرند. این رمان از سوی نشر افق روانه کتابفروشیها شده است.
سریالی پرچهره با داستانی پرحاشیه
سریال «آبان» به کارگردانی رضا دادویی یکی از جدیدترین سریالهای شبکه نمایش خانگی است که شاهد پخش هفتگی آن از پلتفرم شیدا هستیم؛ سریالی که از همین ابتدا موفق به جلب نظر مخاطبان بسیاری شده است.
این سریال روایتگر ماجرای زندگی آبان، جوان نخبهای است که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت میکند و موفق به طراحی الگوریتمی برای سرمایهگذاری و کسب سود در بازارهای مالی جهانی شده است. هرچند که در نیمه راه با سرمایهگذارش به مشکل برمیخورد و ناچار به پرداخت بدهی چند میلیاردی میشود. چالشهایی که آبان دراین مسیر با آنها دست و پنجه نرم میکند و تلاش برای عبور از آنها از جمله عواملی است که سبب جذابیت بیشتر این سریال شده است. در این سریال بازیگران شناخته شدهای همچون شهاب حسینی، امین حیایی، لاله مرزبان، مینا ساداتی، بهاره کیانافشار و رضا اخلاقی راد به ایفای نقش پرداختهاند. هرچند که سریال به رغم برخورداری از حضور چهرههای مطرح سینمایی، از همین ابتدا با نقدهایی نیز روبهرو شده است؛ از جمله آنکه برخی منتقدان فیلمنامه آن را کلیشهای و قابل پیشبینی دانستهاند، در عین حال برخی نیز با نگاهی تحسینآمیز به برخی بازیهای آن پرداختهاند.
تأملی برامید و ناامیدی
نمایش «مغازه خودکشی» با اقتباسی از رمان مشهور ژان تولی و به کارگردانی احسان کرمویسی، اثری متفاوت و چالشبرانگیز است که برای تماشای آن در سالن شماره 1 عمارت تنها یک روز دیگر فرصت دارید؛ البته در صورتی که اجرای آن تمدید نشود. داستان این نمایش که در گونه کمدی سیاه است در شهری میگذرد که مردم آن از زندگی خود ناراضیاند و تنها راه رهایی را خودکشی میدانند. احسان کرمویسی با کارگردانی و بازیهای روان بازیگران این نمایش موفق به خلق فضایی جذاب و در عین حال تلخ شده است؛ آنچنان که تماشاگران را هم به خنده و هم به گریه وا میدارد. این نمایش با طرح سؤالاتی درباره زندگی، امید و ناامیدی، تماشاگران را به چالش میکشد. اگر به تئاترهای متفاوت و چالشبرانگیز علاقه دارید، تماشای این نمایش را از دست ندهید. داوود گراوند، مهتاب کیوان جو، آرزو صراف رضائی، رضا همتی، یگانه واقفی، هدیه درویشی، آرزو اکبری، علی حقگو دریاکناری، حمیدرضا اسفندیاریان و عرفان شاهرخیپور بازیگران این نمایش هستند.