گروه اقتصادی از روند بازارهای مالی گزارش می‌دهد

نوسان دلار؛ افت نامحسوس سکه و شاخص بورس

مجتبی آزادیان/ مقابله با «رانت‌ ارزی» همچون جلوگیری از توزیع هر رانت دیگری بالاخره مخالفانی دارد. بر همین اساس کارشناسان برخی علل افزایش قیمت ارز در بازار را مواردی نظیر طرح شایعه استیضاح وزیر اقتصاد در اخبار و موضع‌گیری مخالفان حذف ارز نیمایی علیه وزیر اقتصاد عنوان می‌کنند. هر چند با وجود این فضاسازی‌ها آنچه واقعیت دارد، تصمیمی است که هفته گذشته در پایان جلسه غیر‌علنی مجلس و تیم اقتصادی دولت گرفته شده است و حاکی از این است که مسائل مربوط به بازار ارز در جلسه شورای اقتصادی سران سه قوه پیگیری خواهد شد.
 
وفاق برای تک نرخی کردن
موضوع ناترازی ارزی از دغدغه‌های اصلی دولت در روزهای اخیر است و دولت همچنان در تلاش است که با هماهنگی قوای دیگر در راستای رفع ناترازی ارزی تلاش کند. مسئولان اقتصادی دولت اکنون تمرکز خود را بر بیان ضرورت حذف ارز نیمایی و در عوض تقویت بازار ارز توافقی گذاشته‌اند و تلاش برای تک‌نرخی کردن ارز به عنوان راه اصلی مقابله با فساد و رانت می‌دانند.

 تمرکز بر تعمیق بازار ارز تجاری
همچنین اوایل هفته جاری جلسه رئیس کل بانک مرکزی با هلدینگ‌های پتروشیمی برگزار شد که نتیجه آن هماهنگی رئیس‌کل بانک مرکزی با هلدینگ‌های پتروشیمی بود. بانک مرکزی معتقد است که همه فعالان اقتصادی کشور با پیش‌بینی‌پذیر شدن نرخ ارز در بازار ارز تجاری که کشف نرخ در آن بر مبنای عرضه و تقاضا و توافق است؛ منتفع خواهند شد.
 
 روند قابل تأمل بازارهای مالی
نرخ دلار روز شنبه هشتم دی ماه با 2.11 درصد افزایش به 81 هزار و 60 تومان رسید. اما در روز یکشنبه 1.69 درصد کاهش داشت و با بازگشت به کانال 70 هزار تومانی، به 79 هزار و 715 تومان رسید. اما روز دوشنبه دهم دی ماه دوباره افزایشی شد و با 2.01 درصد افزایش، به 81 هزار و 320 تومان رسید. در روز سه‌شنبه با افت نامحسوس 0.02 درصدی، با کمی کاهش به 81 هزار و 305 تومان رسید و در نهایت در روز گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش در شامگاه چهارشنبه، با 0.17 درصد کاهش به 81 هزار و 160 تومان رسید. همچنین بازار سرمایه در معاملات هفته جاری با یک درصد کاهش روبه‌رو شد. نرخ سکه 2 درصد کاهش داشت و قیمت هر گرم طلای 18 عیار 0.9 درصد کاهش داشت.
واکاوی برخی دلایل نوسان نرخ ارز
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «ایران» در ارزیابی خود از بازارهای مالی و بویژه بازار ارز عنوان کرد: چیزی که مردم با آن روبه‌رو شده‌اند، این است که ما بازار ارزی داشتیم که با قیمت ۶۰ هزار تومان تثبیت شده بود.
وی افزود: به نظر می‌رسید رخدادهای سوریه در نهایت موجب کاهشی‌شدن نرخ ارز شود؛ اما موضوع تک‌نرخی شدن نرخ ارز در زمان مناسبی مطرح نشد و پس از آن موضوع بازار ارز تجاری نیز عنوان شد. شاید به نوعی زمزمه تشکیل این بازار، موجب تشنج بیشتر در بازار شد و صادرکنندگان ترجیح دادند که دلار خود را نگاه دارند تا در زمان مناسب بفروشند. بغزیان اضافه کرد: بنابراین اگر موضوع FATF و بررسی مجدد آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام را
دو ماه پیش مطرح می‌کردیم، شاید با این نرخ ارز کنونی و افزایش محسوس روبه‌رو نمی‌شدیم.