فضای مجازی
ادامه خبرسازی پوستر جشنواره فیلم فجر
در روزهای گذشته، پس از رونمایی از پوستر چهلوسومین دوره جشنواره فیلم فجر با عکسی از عزیز ساعتی و طراحی ابراهیم حقیقی، انتقادهایی نسبت به آن مطرح و در نهایت اعلام شد که پوستر این جشنواره اصلاح میشود. ابراهیم حقیقی با وجود پذیرش اصلاح این پوستر در عین حال تقصیرها را متوجه گروهی دیگر کرده و در یادداشتی این حجم از انتقادها را غیرعادی عنوان کرده و در بخشی از متن خود آورده: «اصلاحات یک چهره در یک عکس، برای یک پوستر اینقدر دردناک است؟ اصلاح میشود. نگران نباشید. جای دیگر را باید اصلاح کرد. به یاد ندارم که هیچگاه یک پوستر فرهنگی در گذران تاریخ کشورها و فرهنگها اینقدر پراهمیت باشد. و این جای تأمل بسیار دارد.» پاسخ او به انتقادها هم با واکنش روزنامهنگاران و منتقدان سینمایی همراه شده است.
محدثه واعظیپور روزنامهنگار در این باره نوشته است: «اینجا ایران است. فکر میکنم تنها در ایران میشود این گونه زیست، این گونه سالها را سپری کرد، اعتبار و آبرو کسب کرد، اینگونه غیرقابل نقد ماند، آسمان ریسمان بافت و هیچ مسئولیتی را گردن نگرفت. وقتی پوستر بیکیفیت طراحی میکنیم و دبیر ترجیح میدهد و تصمیم میگیرد عوضش کند طومار مینویسیم و سخت میپذیریم که در یک بخش ماجرا ما هم هستیم؛ بر خلاف نظر آقای ابراهیم حقیقی جای دیگری را نباید اصلاح کرد خودمان را باید اصلاح کنیم دقیقاً تحول و تغییر از اینجا شروع میشود. وقتی پای باختهایمان بایستیم.» دامون قنبرزاده هم در بخشی از یادداشت اینستاگرامی خود در این باره نوشته است: «گویا این یک روش امتحان پس داده در این مملکت است که اگر کاری را خراب میکنی به جای معذرتخواهی ابتدا با منطق کودکانه من نبودم دستم بود و... تمام عالم و آدم را مقصر جلوه بده سپس نشان بده که اوضاع اصلاً خوب نیست و همه چیز بهم ریخته است و حالا شما توی این اوضاع خراب کاری من را دیدهاید؟ این همه «چیزمیز» وجود دارد برای گیر دادن آن وقت شما بیکارها نشستهاید از من ایراد میگیرید؟»
صدای محرومان
منصور یاقوتی، نویسنده برجسته کرمانشاهی پس از تحمل مدتها رنج بیماری، در سن ۷۶ سالگی درگذشت. علی اصغر سیدآبادی، نویسنده و مروج کتابخوانی در بخشی از یادداشت اینستاگرامی خود آورده: «او بازمانده نسلی از نویسندگانی بود که آثارشان بازتاب دهنده صدای محرومان و حاشیهنشینان بود و علیه آنانی که عامل محرومیت و حاشیهنشینی میدانستند تفاوتشان در همین «علیه» بود. امروز هم در ادبیات کودک و نوجوان بهویژه داستانها و رمانها از فقر و محرومیت بسیار نوشته میشود اما نمونههای رایج در بازار کتاب هم علت را به فرد فرو میکاهند.
فقر، محرومیت و تبعیض حاصل نظام پیچیدهای از روابط است که در برخی از آثار تمام این نظام پیچیده در فردی سرمایهدار متجلی میشود و در برخی دیگر در فرد محروم و فقیر. تجربه منصور یاقوتی، هم از این زاویه که حامل صدای محرومان است اهمیت دارد و هم از زاویه توصیفی که از این شرایط دارد.»