استاندار خراسان شمالی در یادداشت اختصاصی ۸دستاورد سفر پزشکیان را تشریح کرد

مصوبات ۳۴ همتی دولت در بجنورد

  بهمن نوری
استاندار خراسان شمالی

 خراسان شمالی، استانی کوچک در گوشه شمال خاوری میهن عزیزمان، اگرچه به لحاظ تقسیمات کشوری تنها بیست سال از تأسیس‌اش می‌گذرد، اما سرزمینی تاریخی است با غنای فرهنگی بالا و تنوع و تکثر قومیت‌ها؛ کردهای کرمانج و ترک و فارس و تات و بلوچ، که اگرچه همزبان نیستند، اما در طول تاریخ با همدلی کنار هم زیسته‌اند. کاوش‌های باستانی از قدمت هفت هزار ساله سکونت بشر در این خطه پرده برداشته و جغرافیایش به دلیل وجود تنوع اقلیمی و سرزمینی، این استان کوچک را تنوعی همانند یک کشور کوچک بخشیده است. از کوه‌های سر به فلک کشیده در پهنه‌های شمالی گرفته تا جنگل‌های هیرکانی در مرزهای غربی‌اش و کویر مسحورکننده در جنوب این استان کوچک، هر کدام ظرفیت‌های بالقوه فراوانی به این دیار عطا کرده است. مقام معظم رهبری هم در سفر تاریخی مهرماه 1391 به این استان با اشاره به همین ظرفیت‌های عظیم بالقوه و ضرورت به فعل درآوردن این قابلیت‌ها تأکید داشته‌اند که این استان باید در پایان چشم‌انداز 1404 در زمره 10 استان برتر کشور جای گیرد. به دلیل بی‌توجهی درازمدت به تقویت زیرساخت‌ها و اندک بودن سرمایه گذاری‌های مولد و پایدار در بخش‌های مختلف و غفلت از ظرفیت‌های توسعه‌ای این خطه، این استان هنوز در قعر جدول رتبه‌بندی کشوری اغلب شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی قرار دارد.
 منطقه‌ای که اکنون به عنوان خراسان شمالی می‌شناسیم، از دیرباز به سرزمین هزار‌چشمه شهره بوده اما در سال‌های اخیر به سبب تغییرات اقلیمی و استفاده غیر بهینه از منابع آبی، معضل خشکسالی چهره زمخت خود را نمایان کرده است. سطح گسترده‌ای از اراضی زراعی و باغی هنوز به کشاورزی سنتی و معیشتی اختصاص دارد؛ ظرفیت عظیم بخش گردشگری استان باوجود اینکه در مسیر اتصال دو قطب اصلی گردشگری کشور یعنی بارگاه منور حضرت رضا(ع) از یک سو و استان‌های سرسبز شمالی و نوار ساحلی دریای کاسپین از سوی دیگر واقع شده، اما هنوز برای میلیون‌ها زائر و گردشگر فقط معبر است و مقصد نیست. زنجیره صنایع استان هنوز تکمیل نشده و از ظرفیت‌های معدنی خدادادی‌اش بهره چندانی گرفته نشده است.
 خوشبختانه دولت وفاق ملی با تدبیر شایسته‌ای که دکتر پزشکیان رئیس جمهوری برای توزیع متوازن منابع و امکانات در جای جای کشور اتخاذ کرده و بر کاهش شکاف بین مناطق توسعه یافته‌تر و استان‌های کم برخوردار تأکید داشته، در دومین سفر استانی خود میهمان مردم خونگرم، پرتلاش و صبور خراسان شمالی بودند. به باور من، پنجم و ششم دی ماه جاری یک نقطه عطف برای این استان کمتر توسعه یافته محسوب می‌شود و با توجه به اولویت سنجی‌های کارشناسانه و مصوبات بسیار خوبی که رهاورد این سفر بود، امید می‌رود غبار محرومیت تاریخی از چهره این استان زدوده شود و حرکت قطار رشد و توسعه شتاب و آهنگ بیشتری به خود بگیرد.
 سفر هفته گذشته دکتر پزشکیان به همراه شماری از معاونان رئیس جمهوری و وزرای کابینه برکات مادی و معنوی پرشماری برای استان ما در‌بر داشت. به برکت حضور رئیس جمهوری در سی و یکمین اجلاس سراسری نماز که با پیام رهبر معظم انقلاب و حضور حجت‌الاسلام والمسلمین قرائتی در بجنورد برگزار شد، این فریضه بزرگ الهی در کانون توجهات قرار گرفت. دکتر پزشکیان در این سفر اهمیت تعظیم و تکریم شعائر الهی بویژه نماز را متذکر شد و به مدیران نظام اسلامی گوشزد کرد که نماز زمانی به معنای واقعی‌اش اقامه می‌شود که مدیران متعهد به حقوق مردم باشند.
پس از آنکه مقرر شد خراسان شمالی مقصد دومین سفر استانی کاروان دولت وفاق ملی باشد، جلساتی در نهاد ریاست جمهوری برای نیازسنجی طرح‌های توسعه‌ای استان و جمع‌بندی راهکارهای حل مشکلات برای ارائه به رئیس‌ جمهوری برگزار شد. بدون شک برنامه‌ریزی معطوف به تصمیم‌سازی با رویکرد حل مسأله بود که به مصوبات خوبی انجامید. اعلام مصوباتی به ارزش بیش از 34 هزار میلیارد تومان برای ایجاد، توسعه یا تکمیل طرح‌های بزرگ زیربنایی و تأمین تسهیلات لازم برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های گوناگون زیرساختی، اقتصادی، اجتماعی و خدماتی و اشتغالزا، در دو، سه سال آینده سیمای این استان را دگرگون خواهد کرد. طرح‌های کم نظیری مانند ابرپروژه استحصال آب از منابع عظیم زیرزمینی واقع در دامنه‌های شمالی استان و انتقال این منابع گرانبها به پهنه‌های مرکزی و جنوبی که همزمان با حضور رئیس جمهوری در استان آغاز شد و در این سفر دو هزار میلیارد تومان به آن اختصاص یافت، از افتخارات دولت چهاردهم خواهد بود و می‌تواند مشکل تأمین آب چهار شهرستان این استان را برای سالیان طولانی و به شکل پایدار حل کند. اختصاص اعتبار برای تکمیل بزرگراه بجنورد به گلستان و افزایش پروازهای فرودگاه هم که از مطالبات دیرینه مردم این خطه محسوب می‌شده، در این سفر مصوب شد. همچنین برای شروع عملیات اجرایی راه‌آهن مشهد به بجنورد تا گرگان تصمیم‌های خوبی اتخاذ شد تا خراسان شمالی پس از سال‌ها انتظار سرانجام به شبکه خطوط ریلی کشور متصل و از مزایای آن در زمینه‌های اقتصادی و بازرگانی، اجتماعی و گردشگری بهره‌مند شود. با حضور رئیس جمهوری همچنین نهضت ملی توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردم در خراسان شمالی آغاز شد تا دانش‌آموزان با استعداد این استان با امید و سهولت بیشتر بتوانند مدارج ترقی را طی کنند. با مصوبات خوبی هم که در زمینه سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های حرارتی و خورشیدی اعلام شد، تأمین پایدار انرژی برای مشترکان خانگی و صنعتی هدفگذاری شده است.
 از دیگر رهاوردهای این سفر می‌توان به افتتاح و واگذاری 452 واحد مسکن شهری و 1548 واحد روستایی اشاره داشت که کام دو هزار خانواده را شیرین کرد. تصفیه‌خانه تکمیلی پتروشیمی خراسان با هزینه‌ای معادل هزار و دویست میلیارد تومان که پساب خروجی شهر بجنورد را برای استفاده در این صنعت بزرگ آب‌بر مهیا می‌کند، بزرگ‌ترین طرح زیست محیطی شمال شرق کشور است که به بهره‌برداری رسید و می‌تواند الگویی برای صنایع بزرگ کشور باشد. آبگیری رسمی سد گلمندره با هدف تأمین آب شرب و کشاورزی و بویژه مهار سیلاب‌های مخرب محور بجنورد به جنگل گلستان، افتتاح واحدهای تولیدی بزرگ ازجمله تولید کاغذ از پودر سنگ به عنوان یک صنعت با فناوری نوین و واحدهای پرورش طیور و پروژه‌های متعدد راهسازی، آموزشی و درمانی، بخش دیگری از برکات سفر رئیس جمهوری و کاروان دولت وفاق به خراسان شمالی بود. اما شاید آنچه بیش و پیش از همه اینها می‌تواند به همدلی روزافزون دولت و ملت و حرکت شتابناک در مسیر توسعه منجر شود، دیدارهای چهره به چهره و صمیمی و بی‌واسطه‌ای بود که در قالب نشست‌های نخبگان، فعالان اقتصادی و اجتماعی و عموم اقشار با رئیس جمهوری و هیأت همراه برگزار شد که زمینه ساز توسعه پایدار و انسان محور خواهد بود.

سفر دو روزه رئیس جمهوری و هیأت دولت به خراسان شمالی، دومین سفر استانی دولت وفاق ملی بود. آنچه در این سفر روی داد، فقط گفت‌و‌گو با مردم و شنیدن حرف‌های آنان و نشستن پای درد دل‌ها و نیازهای آنان نبود؛ بازدیدها و برنامه‌های افتتاح هم در این برنامه‌ها گنجانده شده بود. در این سفر بخش عمده افتتاح‌ها یا آغاز پروژه‌ها از سوی اعضای دولت صورت گرفت. مثلاً نیروگاه حرارتی شرکت آلومینای ایران در شهرستان جاجرم با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی کلنگ‌زنی شد.
بنا به اظهارات رئیس جمهوری در گفت‌و‌گو با شبکه استانی خراسان شمالی، در این سفر قریب به 35 هزار میلیارد تومان اعتبار برای رفع نیازها و حل مشکلات استان، در حوزه‌های بخش خصوصی و اقتصاد تا حل مشکل آب و توسعه بخش کشاورزی تمهید شد. در کنار اعضای دولت که عمده بازدیدهای صنعتی و پروژه‌ای یا افتتاح طرح‌ها را انجام دادند، یک پروژه هم با حضور پزشکیان افتتاح شد.
افتتاح تصفیه‌خانه تکمیلی پتروشیمی خراسان
پروژه افتتاح شده با حضور رئیس جمهوری، تصفیه‌خانه تکمیلی پتروشیمی خراسان بود. این طرح با حضور رئیس جمهوری در مجتمع پتروشیمی خراسان به بهره‌برداری رسید. این پروژه به منظور تأمین آب پایدار مجتمع پتروشیمی خراسان و کاهش عوارض زیست محیطی، با هزینه‌ای بالغ بر 12 هزار میلیارد ریال اجرا شده است. با بهره‌برداری از این پروژه، 5/5 میلیون متر مکعب پساب فاضلاب شهر بجنورد، پس از تصفیه تکمیلی در تصفیه‌خانه اختصاصی شرکت پتروشیمی خراسان، با خط لوله‌ای به طول 11 کیلومتر جهت مصارف صنعتی به پتروشیمی خراسان انتقال می‌یابد.
البته لازم به ذکر است که طرح‌هایی از این دست، به نوعی محصول تلاش دولت‌های مختلف است. چرا که دولت‌ها به مثابه دوی امدادی عمل کرده و طرح‌ها در هر مرحله در یک دولت پیش می‌رود و درنهایت در یک دولت افتتاح می‌شود.

بازدید از نمایشگاه تخصصی کشاورزی
رئیس جمهوری پنجشنبه گذشته از چهاردهمین نمایشگاه کشاورزی و صنایع وابسته در استان خراسان شمالی که در بجنورد در حال برگزاری است، بازدید کرد. این نمایشگاه با حضور 45 شرکت در 105 غرفه برپا شد و توانمندی‌های استان در تولید فرآورده‌های گوناگون زراعی، باغی، دام و طیور، ادوات و تجهیزات بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و وابسته این بخش‌ها، به نمایش گذاشته شده است. پزشکیان در این بازدید با غرفه‌داران به گفت‌و‌گو پرداخت و در جریان فعالیت‌ها و آخرین دستاوردها و فناوری‌های شرکت‌های دانش‌بنیان استان در حوزه کشاورزی قرار گرفت.

دو بازدید ویژه در سفر استانی
پزشکیان در این سفر دو بازدید ویژه هم داشت؛  در یکی از این برنامه‌ها رئیس جمهوری با حضور در یکی از مراکز نگهداری کودکان بی‌سرپرست در بجنورد و با بازدید از این مرکز، ساعتی را در کنار آنان گذراند. رئیس جمهوری در گفت‌و‌گو با مسئول و مربیان این مرکز، وضعیت تحصیل، بهداشت و درمان و توانمندسازی کودکان بی‌سرپرست را جویا شد. پزشکیان تصریح کرد: کودکان آینده کشور ما هستند و امیدوارم بتوانیم به تربیت، آموزش، شادابی و رشدشان کمک کنیم. رئیس جمهوری با توجه به استیجاری بودن این مرکز و هزینه بالای اجاره آن، به استاندار دستور داد نسبت به فراهم کردن یک واحد آپارتمانی برای نگهداری از این کودکان اقدام کند.

بازدید از مرکز تشخیصی درمان قلب بجنورد
پنجشنبه گذشته رئیس جمهوری از مرکز تشخیصی درمان قلب بجنورد بازدید کرد و از بخش‌های مختلف این مرکز درمانی 18 تختخوابی از جمله بخش آی‌سی‌یو، سی‌سی‌یو و آنژیوگرافی دیدن کرد. پزشکیان در جریان بازدید از مرکز تشخیصی درمان قلب بجنورد با مسئولان، کادر درمانی و برخی بیماران بستری شده در این مرکز درمانی گفت‌و‌گو کرد و کم و کیف وضعیت درمان و قابلیت‌های این مرکز تک تخصصی را جویا شد. پزشکیان سال 92 نیز در جریان سفر به استان خراسان شمالی از بیمارستان امام حسن(ع) بجنورد بازدید کرده بود.

 

برش

برای ایران؛ از نقده تا راز و جرگلان
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم رئیس‌جمهوری در این سفر پزشکیان را همراهی کرده بود. عبدالکریم حسین‌زاده در این سفر به شهرستان مرزی راز و جرگلان رفت و در گفت‌و‌گو با مردم این منطقه ترکمن‌نشین، در جریان مشکلات و نیازهای آنان قرار گرفت. حسین‌زاده همچنین به شهر «غلامان» این شهرستان سفر و از طرح آب‌رسانی مجتمع آب آشامیدنی پایدار پرسه‌سو بازدید کرد. چنین سفر و بازدیدی برای معاونان رئیس‌جمهوری در سفر استانی مرسوم است. اما آنچه دیدارهای حسین‌زاده را ویژه می‌کند، این واقعیت است که معاون توسعه روستایی رئیس‌جمهوری خود از اهالی یک شهر مرزی، یعنی نقده است. حسین‌زاده اهل سنت و کرد است. همه اینها یعنی در دولت وفاق مسعود پزشکیان، یک کرد اهل سنت که معاون رئیس‌جمهوری است و به لحاظ زادگاه هم وابسته به نقاط مرزی غرب کشور است، حالا به نقاط مرزی شرق کشور سفر کرده تا مشکلات مردمی را شناسایی و رفع کند که خودشان هم مرزنشین و بیشتر آنان ترکمن هستند. بنابراین در دولت وفاق ملی، غرب و شرق کشور بیش از پیش به هم پیوسته شده‌اند و هر یک دردی و چشم‌اندازی مشترک دارند؛ درد حل مشکلات ایرانیان در جای‌جای این سرزمین و حرکت در مسیر چشم‌انداز توسعه ایران. این میان فرقی ندارد که مدیر یا شهروند، کرد باشد یا ترکمن، اهل سنت باشد یا شیعه؛ همه ذیل کلیت واحد و بزرگ‌تری به نام ایران و برای ایران با یکدیگر تلاش می‌کنند.