نوا

شب عاشقان بی‌دل، چه شبی دراز باشد
مصطفی راغب – خواننده موسیقی پاپ
شب یلدا یکی از آیین‌های باستانی ایران‌زمین است و از دیرباز این شب خاطرانگیز از سوی مردم عزیز ایران برپا مانده و بزرگ نگاه داشته شده است. شب چله یا شب یلدا، بهانه‌ای برای صله رحم است و اعضای خانواده دورهم جمع می‌شوند و دیداری تازه می‌کنند و در کنار این دیدارها، همدلی و هم‌نشینی‌ها صورت می‌گیرد.
از نکات  بارز این شب، فال حافظ است که از سوی بزرگ خانواده همچون پدربزرگ، مادربزرگ یا پدرخانواده انجام می‌گیرد و تفألی بر حافظ زده می‌شود و این اشعار خوانده و معنا می‌شود. برای خیلی از ما شب یلدا، شب خوش‌یمنی است، چرا که علاوه بر یک دورهمی صمیمی و دوست‌داشتنی و ماجراهای قشنگی که در آن شب اتفاق می‌افتد، مانند فال حافظ، تعریف خاطره و قصه‌های شیرین پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها یا پدران و مادران هم از زیبایی‌های خاص این شب است که لبخند بر لب خانواده می‌نشاند و موجب انرژی و گرمی مضاعف آن جمع است.
از سویی دیگر چون «یلدا» طولانی‌ترین شب سال است به قول حضرت سعدی «شب عاشقان بی‌دل، چه شبی دراز باشد! تو بیا کز اول شب، در صبح باز باشد» اعضای خانواده و دوستان و فامیل به این بهانه شاد هستند و می‌توانند لحظات بیشتری را کنار خانواده و عزیزانشان بگذرانند.
موضوع دیگر رنگ سرخ است که نماد این شب بوده و میوه‌های یلدایی مانند انار و هندوانه از همین رنگ انتخاب شده‌اند. در واقع رنگ سرخ، نماد و جلوه عاشق و معشوق است و داستان‌هایی از این قبیل که همیشه تعریف می‌شده و به‌خاطر دارم.
به یاد دارم دربرنامه حافظ‌خوانی که از یکی از شبکه‌های تلویزیونی پخش شد، تصنیف‌های خاطرانگیز و ماندگار و نوستالژی که به اجرا درآمد و بسیار خاطره ساز شد و در کنار آن اجرای موسیقی اصیل ایرانی از دوران گذشته و تفألی برحافظ و شاهنامه‌خوانی و داستان «لیلی و مجنون» و... خاطرات بسیار قشنگی را رقم زد و چقدر خوب که این آیین کهن همچنان زنده نگاه داشته شده است. به باورمن شب چله بهانه‌ای است تا اعضای فامیل و خانواده‌ها فارغ از دنیای الکترونیک مانند موبایل و فضای مجازی و... دورهم جمع شوند و شادمانی کنند و لحظاتی را به دور از دنیای بیگانه مجازی، کنار عزیزانمان باشیم و سپری کنیم و این خاطرات ماندگار را با لبخند‌هایی از جان و دل به ثبت برسانیم.
صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و دو
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و دو - ۲۹ آذر ۱۴۰۳