هویت ملی را برای کودکان نهادینه کنیم

 زهرا علی اکبری
 کارشناس آموزشی

در آیین و سنن ایرانیان، آخرین شب آذرماه در پاییز رنگارنگ و پر از نگاره‌های همنشینی‌های گرم خانوادگی، با عنوان شب یلدا مزین شده است. شبی که از بلندای لحظه‌ای آن برای گردهم آمدن خانواده‌ها و گفت و شنود یاد می‌شود. در حقیقت یلدا یکی از مهم‌ترین آیین‌های ایران باستان است که با گذشت چندین هزار سال از آن هنوز به علاقه و خوشی مورد توجه ایرانیان است و جشن‌ها و شب‌نشینی‌های آن از خاطرات خوش ماندگار در ذهن و جان مردم این مرز و بوم است.
برپایی جشن و رسمی به قدمت شب یلدا در کنار کودکان و نوجوانان همراه آموزه‌های ملی می‌تواند به بهترین شکل هویت ملی را در آنان نهادینه و این شب را برایشان رنگین و خوش خاطره‌تر کند. هرچند که ناخرسندانه میان آداب ایران باستان و آموخته‌های شادی‌آور نسل امروز شکاف عمیقی وجود دارد اما می‌توان با برگزاری و پررنگ‌تر کردن جشن‌های اینچنینی در مدارس و کلاس‌های درس به دانش‌آموزان حس خوب ایرانی بودن و شادی و نشاط را هدیه داد. از ویژگی‌های ذاتی و مقتضی سن نوجوانی و جوانی شور و شوق‌هایی است که خاطرات سال‌های میانسالی آدم‌ها را
شکل می‌دهد. اینکه چگونه می‌توان از این انرژی کودکی و نوجوانی هدفمندانه و مثبت بهره برد، بحثی است که در اعصار مختلف در جمع متولیان تعلیم و تربیت و نهادهای اجتماعی مطرح بوده است. برنامه درسی تکمیل شده با هویت ملی و آداب ایرانی می‌تواند یکی از راهکارهای آشنایی دانش‌آموزان با آیین‌های نقاط مختلف کشور
باشد.
آداب و سنن شب یلدای ایران زمین جدا از همنشینی‌ها، احترام به بزرگترها، شادی‌های خانوادگی و... می‌تواند در موضوع نوع‌دوستی و نیک اندیشی برای دانش‌آموزان بسیار مغتنم باشد. اینکه فرزندان ما یاد بگیرند در کنار خوشی و شادی به فکر دوستان خود و افرادی باشند که ممکن است در چنین شبی به دلیل تنگنای اقتصادی و یا هر مسأله اجتماعی دیگری شادی یلدایی نداشته باشند و برای تقسیم شادی خود با آنان گامی بردارند و از ظرف شادی خود به آنان بدهند، فرهنگ دلنشینی است که باید زمینه آن را برای کودکان و نوجوانان فراهم آورد.
برپایی جشن شب یلدا در کلاس‌های درس با همکاری و همراهی و خلاقیت دانش‌آموزان تجربه خوبی است که ماندگاری شادی این شب را برای آنان صدچندان می‌کند.
امید که شب یلدا بر کام تمام ایرانیان خوش باشد.

 

صفحات
آرشیو تاریخی
شماره هشت هزار و ششصد و سی و دو
 - شماره هشت هزار و ششصد و سی و دو - ۲۹ آذر ۱۴۰۳