در حافظه موقت ذخیره شد...
عذر خواهی استانداری کردستان از مردم بهخاطر تأخیر در اجرای پروژه آبرسانی
آب سد «آزاد» بزودی به قروه و دهگلان میرسد
سد آزاد که در ۴۰ کیلومتری جاده سنندج- مریوان روی رودخانه آزاد واقع شده، امکان ذخیرهسازی ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را دارد و در گام اول کام مردم سنندج را از آب گوارایش شیرین کرد.
سد آزاد بعد از پایان مأموریتش در سنندج، روانه شرق کردستان شد، اولین مقصدش سد قوچم است.
سد قوچم در کنار روستایی به همین نام و در ۱۸ کیلومتری شمال غربی شهر دهگلان روی رودخانه چممیرکی از سرشاخههای رودخانه تالوار قرار دارد.
سامانه انتقال آب از سد آزاد با هدف اصلی تأمین نیاز آبی کشاورزی در دشت قروه- دهگلان دنبال میشود و در این راستا بهرهبرداری از سد قوچم واقع در انتهای مسیر سامانه انتقال، با هدف همسانسازی توزیع آب انتقالی با توزیع نیاز آبی در دشت مدنظر قرار دارد.
تأمین نیاز آبی شرب، صنعت و کشاورزی در حوضه قشلاق، رفع مشکلات حاد کاهش تراز آب زیرزمینی، امکان رفع تهدیدات کیفی منابع آب زیرزمینی، رفع تهدیدات نشست سطح زمین، ممانعت از تخریب محیطزیست، ممانعت از شور شدن آبهای زیر زمینی و کاهش حاصلخیزی دشت، نیاز مبرم منطقه به توسعه اجتماعی و اشتغالزایی، جلوگیری از افت روزافزون شاخص تولید سرانه استان و جلوگیری از تعطیلی صنایع موجود در بخش شرقی، اهداف دیگری است که در قالب این طرح دنبال میشود.
اما طرحی که قرار بود مهر امسال، کام ساکنان شرقی استان را شیرین کند، به بیاعتباری خورده است.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان چند مسأله حقوقی در ارتباط با تعارض منافع و معارضینی که در مسیر کمربندی غربی شهر دهگلان وجود داشت، مانع از رسیدن آب به تصفیهخانه دهگلان شد.
کیومرث حبیبی به ایرنا گفت: در ۲ ماه اخیر ۲ مشکل فنی فیلترهای شنی و مشکل معارضین باعث شد تا با حدود ۲ ماه تأخیر این پروژه آماده بهرهبرداری شود که بابت تأخیر در اجرای پروژه از مردم عذر میخواهیم اما این به واسطه کم کاری مسئولین و مدیران اجرایی نبود.
وی ادامه داد: آب با لوله ۲۷ کیلومتری از سد قوچم به تصفیه خانه دهگلان رسیده و فیلترهای شنی آن نصب شده است و آب برای تصفیه به مراکز آزمایشگاهی فرستاده شده تا کنترل کیفی فرستاده شده و در صورت تأیید نهایی تا چند روز آینده وارد مخازن آب شهر دهگلان شده و به شبکه آبرسانی میپیوندد.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان، منبع اصلی تأمین آب دهگلان قروه و دزج که از طریق این پروژه تعریف شده، سد آزاد است.
حبیبی گفت: پروژه انتقال آب از سد آزاد تا سد قوچم ۸۴ کیلومتر است که فاز اول آن تا شهر دهگلان به اتمام رسیده و هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان تاکنون هزینه شده که ۷۲۰ میلیارد آن پرداخت شده و ۵۴۰ میلیارد تومانطلب پیمانکار پروژه باقی است.
وی با بیان اینکه نمایندگان استان میتوانند در تأمین اعتبار کمک شایانی داشته باشند، اضافه کرد: از لحاظ فنی، طول مسیری که این آب طی میکند، از مسیر سد قوچم تا شهر دهگلان ۲۷.۹ کیلومتر است که تمام اقدامات آن انجام شده است.
آبی که قرار است به قروه برسد باید از شهر دهگلان تا شهر قروه هم چیزی حدود ۶۰ کیلومتر مسیر انتقال را پشت سر بگذارد و بعد از طی آن، قرار است به شهر دزج برسد.
ناترازی آبی غرب و شرق کردستان
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان با بیان اینکه در غرب استان با میانگین حدود ۸۰۰ میلیمتر بارندگی کمترین زمین کشاورزی را داریم، گفت: از آن سو در شرق استان با ۲۰۰ میلیمتر بارندگی بیشترین زمینهای کشاورزی موجود است.
حبیبی اظهار کرد: در سه دهه اخیر معادل ۱۰۵ میلیارد متر مکعب آب از آبخوانهای دشتهای قروه دهگلان و چاردولی استخراج و در حوزه کشاورزی، شرب و صنعت استفاده شده است. در سه دهه اخیر معادل ۱۰۵ میلیارد متر مکعب آب از آبخوانهای دشتهای قروه دهگلان و چاردولی استخراج و در حوزه کشاورزی، شرب و صنعت استفاده شده است.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر زیر این حوضهها کاملاً خالی است و میطلبد فشار روی این آبخوانها کاهش یافته و با تزریق از طریق آبخوانداری و آبخیزداری مصارف شرب و صنعتی منطقه را تأمین کنیم.
حبیبی یادآور شد: آبی که از طریق این پروژه منتقل خواهد شد، باعث میشود تا هر سه شهر(قروه، دهگلان و دزج) از ۳۳ میلیون متر مکعب آب بهرهمند شوند که ۷۵ درصد آن برای مسائل آب شرب خواهد بود، یک درصد برای کشاورزی و مابقی آن برای حوزه صنعت اختصاص خواهد یافت.