مراسم تودیع و معارفه استانداران سیستان و بلوچستان روز گذشته در زاهدان برگزار شد

وفاق و وحدت در عمل

وزیر کشور: ملاک اصلی، شایستگی و کارآمدی افراد است و هیچ تفاوتی بین اقوام و مذاهب وجود ندارد

روز گذشته مراسم تودیع و معارفه استانداران سیستان و بلوچستان، به تصویری از وحدت تبدیل شد. یکی از مواردی که بر وحدت دلالت می‌کند، سخنان امام جمعه مسجد اهل سنت مکی زاهدان است. مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی با اشاره به تأثر شدید خود و دیگر علمای اهل سنت از شهادت نیروهای فراجا در عملیات تروریستی تفتان، خواستار آن شد تا نیروهای اهل سنت یا بلوچ بیشتری در نهادهای امنیتی و انتظامی مانند فراجا به کار گرفته شوند.
منظور وی این بود که در صورت بروز حوادث مشابه، نیمی از شهدا از اهل سنت و بلوچ‌ها و نیم دیگر از شیعیان منطقه باشند. این سخنان به معنای وحدت، با تاکید بر جانبازی برای کشور است. اما رویداد روز گذشته، پرسش‌هایی را ایجاد می‌کند. مانند این که چرا تاکنون کمتر چنین صحنه‌هایی رقم می‌خورد؟ آن هم در شرایطی که وحدت یکی از تأکیدات مکرر در ایران  و جهان اسلام است.
 سه انتصاب تأثیرگذار
وحدت، رویکردی تثبیت شده است. اما این امر تثبیت‌شده، کمتر نمود عملی می‌یافت. علت، مقاومت یا ملاحظات برخی ساختارهای بوروکراتیک یا نهادها و گروه‌های مذهبی نسبت به استفاده از اقوام و اقلیت‌های مذهبی در سمت‌های مدیریتی و سیاسی بود. دولت چهاردهم با رویکرد «وفاق» توانست برخی از خطوط قرمز غیرواقعی را از میان بردارد. انتصاب یک استاندار کُرد اهل سنت در استان کردستان و انتصاب یک استاندار بلوچ اهل سنت در سیستان و بلوچستان، مؤید این امر است. برخلاف گذشته، انتصاب یک کُرد اهل سنت در معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری هم مقاومتی نداشت؛ گویی همه طرف‌های اجتماعی و سیاسی پذیرفته‌اند که یک کُرد اهل سنت می‌تواند عضوی از کابینه باشد، یا یک کُرد اهل سنت استاندار کردستان و بلوچ اهل سنت استاندار سیستان و بلوچستان باشد. حالا مشخص شد که مانع اصلی بیشتر سلیقه‌ها بوده است. به عبارت دیگر، ابراز نگرانی‌ها از این انتصاب‌ها، از یک نگرانی غیرواقعی نشأت می‌گرفت. حالا مشخص شد که چنین انتصاب‌هایی نه‌تنها نمی‌تواند خللی در فرآیندهای کلی جمهوری اسلامی ایجاد کند، بلکه اتفاقاً به تقویت این فرآیندها، یعنی تقویت وحدت، همگرایی و کارآمدی کمک خواهد کرد.
 
مراسمی با نمایش وحدت
اینکه فرآیندهایی مانند انتصاب استاندار سیستان و بلوچستان به تقویت وحدت، همگرایی و کارآمدی منجر خواهد شد، روز گذشته در شهر زاهدان نمود یافت. دیروز در مراسمی با حضور وزیر کشور، نماینده ولی‌ فقیه، امام جمعه اهل سنت مسجد مکی زاهدان و دیگر مقامات و شخصیت‌های محلی استان، از محمد کرمی استاندار سابق استان تجلیل و منصور بیجار به عنوان استاندار جدید معرفی شد. بیجار متولد ۱۳۵۳ در زاهدان است که مسئولیت‌های مختلفی چون معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، مدیرکل دفتر فنی استانداری و رئیس هیأت مدیره بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان را در کارنامه خود دارد.
مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت مسجد مکی زاهدان در سخنرانی خود، گفت: به کارگیری اقوام و مذاهب مختلف فاصله‌ها را کم می‌کند، رئیس‌جمهور وعده‌ای به نفع کشور و ملت ایران داد و ما نیز برای وفای به عهد جهت برآورده ساختن این وعده‌ها قدم برمی‌داریم. وی خواستار استفاده از شایستگان و نخبگان بومی در مسئولیت‌های اداری شد و گفت: مردم از این بابت خوشحال هستند که در دولت وفاق ملی به فرزندی از دیار سیستان و بلوچستان که شایستگی دارد، اعتماد شد؛ اینکه به مردم این استان فرصت دادید تا توانایی و کارآمدی خود را نشان دهند، جای قدردانی دارد.
آیت‌الله مصطفی محامی، نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان نیز گزارشی از فرآیند رایزنی‌ها برای انتخاب استاندار ارائه کرد و گفت: استاندار جدید باید با قوت و محکم کار کند، خودش تصمیم بگیرد، خودش انتخاب و خودش پاسخگو باشد و اجازه ندهد استانداری به یک شرکت سهامی تبدیل شود.
کارآمدی ملاک انتخاب استانداران
وزیر کشور با بیان اینکه بر اساس شعار وفاق ملی و همبستگی ملی، نباید هیچ تفاوتی بین افراد وجود داشته باشد، اظهار‌کرد: ملاک اصلی، شایستگی و کارآمدی افراد است و هیچ تفاوتی بین اقوام و مذاهب وجود ندارد. اسکندر مؤمنی اضافه کرد: استاندار سیستان و بلوچستان جزو سه نفر منتخب خروجی شاخص‌ها بود، البته قرار بود از ظرفیت ایشان در یکی از معاونت‌های وزارت کشور استفاده شود، اما وقتی موضوع را با رئیس‌جمهور در میان‌ گذاشتیم، یکی از بهترین برنامه‌ها برای استانداری از ایشان بود. وزیر کشور همچنین از محمد کرمی استاندار سابق که زحمات زیادی برای توسعه سیستان و بلوچستان کشید، قدردانی کرد.